Fakta
- Vinmakare Chester Osborn, Jack Walton
- Skörd 6 mars – 8 april
- Lagring Eklagrad 18 månader
- Socker 1,5 gram/liter
- Total syra 7,0 g/liter
- pH 3,50
Passar till
The Dead Arm är en fyllig australisk shiraz som går hand i hand med många kraftfulla smaker. Det är ett klockrent köttvin. Prova det exempelvis till grillade burgare, entrecote eller ett rosastekt lamm med färska örter. Det går även mycket bra till medelhavsköket, paella, pizza, mustiga och kryddiga tomat- och bönsoppor, och inte minst till risotto med svamp och tryffel. Till ostbrickan är det alldeles förträffligt och ett perfekt sällskap till allt från mild herrgård till kraftig Roquefort. Bör serveras rumstempererat, runt 18 grader.
Gott att veta
Dead Arm är en sjukdom som orsakas av ett svampangrepp som slumpvis uppträder i vingårdar över hela världen. Ofta drabbas några grenar eller en hel sida av vinstocken som långsamt blir till död ved. Den drabbade sidan blir livlös och spröd, medan druvorna på den motsatta sidan ger låg avkastning, men utvecklar druvor med en fantastisk intensitet.
Druvorna till The Dead Arm kommer från drabbade vinstockar. I små omgångar krossas druvorna och musten får jäsa i öppna jäskar. Två tredjedelar in i jäsningen fotrampas vinet, korgpressas sedan och förs över till både nya och franska ekbarricker. När fatjäsningen fullbordats får vinet vila på sin fällning och tappas därefter på flaska utan filtrering.
Australien har många vinregioner, eller zoner, som i sin tur är indelade i flera distrikt. South Australia är det klart största. Härifrån kommer nästan hälften av allt vin som produceras i landet. Ett av de främsta områdena i South Australia är McLaren Vale.
McLaren Vale ligger på sydostkusten nära hamnstaden Adelaide. Det behagliga klimatet lockade tidigt nybyggare att slå sig ner i McLaren-dalen. De första kända vinodlingarna är från 1830-talet, men vinodlingen är troligen äldre än så. I dag finns ett 60-tal vingårdar att besöka och flera producenter har världsrykte. En av de mest kända är d’Arenberg.
d’Arenberg
I början av 1900-talet valde den djupt religiöse Joseph Osborn att sälja sina tävlingshästar. Han tyckte inte att sådan verksamhet var förenad med sin tro. För pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var på sin tid en välkänd idrottsman och en profil i det unga australiska samhällslivet. Han kom från en strikt frikyrklig familj och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Däremot kunde man sälja druvor till andra producenter. Först efter faderns och Francis hustrus död övertalades Francis att börja producera eget vin. Resten är australisk vinhistoria. I dag drivs d’Arenberg i fjärde generationen av Chester Osborne. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllade för sina ekologiska viner.
- Francis Osborns hustru hette Helena d’Arenberg, därav namnet
- De flesta av d’Arenbergs viner har ett adelsmärke, ett rött ordensband korsar etiketten
- d’Arenbergs viner är kända för sina humoristiska namn som ofta anknyter till något kännetecknade i vingården
- På senare år har McLaren Vale drabbats av mycket höga temperaturer, vilket minskat skördarna, men ökat kvaliteten
- Som naturlig gödsling och biologisk ogräsbekämpning betar 200 får i vingårdarna under vintermånaderna
- d’Arenberg producerar många vintyper, från klassiska australiska stilar till rent experimentella
- Närheten till storstaden Adelaide medför en omfattande besöksverksamhet med bland annat uppstigningar i egen helikopter och en prisbelönt topprestaurang framröstad till Australiens bästa ”restaurant i winery”