d’Arenberg The Dead Arm Shiraz 2014

Begränsad utgåva
en flaska dead arm shiraz

d’Arenberg The Dead Arm Shiraz 2014

Åter i lager ?
19 April 2024   (499 SEK)
Gå till på Systembolagets hemsida

The Dead Arm är ett klassiskt McLaren Vale-vin med fyllig kryddighet, frukt och mustiga, dova, jordnära toner, som aska, tobak och rostade fat. Det är ett årgångsvin med en perfekt balans mellan syra och tanniner som följs åt av en mängd koncentrerade smaker; plommon, lakrits, kaffe, mörk choklad, björnbär och svarta vinbär. Det är lätt att tro att The Dead Arm är färdigt redan nu. Det är absolut förstklassigt, men lagringspotentialen på flaska är enorm. Vinet kommer att fortsätta utvecklas under minst 20 år. Mognaden på flaska medför att ännu fler fruktiga smaker utvecklas och att koncentrationen växer. The Dead Arm bör lagras vid 10–15 grader, under konstant temperatur fritt från direkt solljus.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
93144
Storlek
75 cl
Alkohol
14,5 %
Druva
Syrah / Shiraz
Land/Region
Australien
Passande mat
Nötkött
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Övrigt
Begränsad utgåva
Producent
d’Arenberg

Fakta

  • Vinmakare Chester Osborn, Jack Walton
  • Skörd 6 mars – 8 april
  • Lagring Eklagrad 18 månader
  • Socker 1,5 gram/liter
  • Total syra 7,0 g/liter
  • pH 3,50

Passar till

The Dead Arm är en fyllig australisk shiraz som går hand i hand med många kraftfulla smaker. Det är ett klockrent köttvin. Prova det exempelvis till grillade burgare, entrecote eller ett rosastekt lamm med färska örter. Det går även mycket bra till medelhavsköket, paella, pizza, mustiga och kryddiga tomat- och bönsoppor, och inte minst till risotto med svamp och tryffel. Till ostbrickan är det alldeles förträffligt och ett perfekt sällskap till allt från mild herrgård till kraftig Roquefort. Bör serveras rumstempererat, runt 18 grader.

Gott att veta

Dead Arm är en sjukdom som orsakas av ett svampangrepp som slumpvis uppträder i vingårdar över hela världen. Ofta drabbas några grenar eller en hel sida av vinstocken som långsamt blir till död ved. Den drabbade sidan blir livlös och spröd, medan druvorna på den motsatta sidan ger låg avkastning, men utvecklar druvor med en fantastisk intensitet.

Druvorna till The Dead Arm kommer från drabbade vinstockar. I små omgångar krossas druvorna och musten får jäsa i öppna jäskar. Två tredjedelar in i jäsningen fotrampas vinet, korgpressas sedan och förs över till både nya och franska ekbarricker. När fatjäsningen fullbordats får vinet vila på sin fällning och tappas därefter på flaska utan filtrering.

Australien har många vinregioner, eller zoner, som i sin tur är indelade i flera distrikt. South Australia är det klart största. Härifrån kommer nästan hälften av allt vin som produceras i landet. Ett av de främsta områdena i South Australia är McLaren Vale.

McLaren Vale ligger på sydostkusten nära hamnstaden Adelaide. Det behagliga klimatet lockade tidigt nybyggare att slå sig ner i McLaren-dalen. De första kända vinodlingarna är från 1830-talet, men vinodlingen är troligen äldre än så. I dag finns ett 60-tal vingårdar att besöka och flera producenter har världsrykte. En av de mest kända är d’Arenberg.

d’Arenberg

I början av 1900-talet valde den djupt religiöse Joseph Osborn att sälja sina tävlingshästar. Han tyckte inte att sådan verksamhet var förenad med sin tro. För pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var på sin tid en välkänd idrottsman och en profil i det unga australiska samhällslivet. Han kom från en strikt frikyrklig familj och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Däremot kunde man sälja druvor till andra producenter. Först efter faderns och Francis hustrus död övertalades Francis att börja producera eget vin. Resten är australisk vinhistoria. I dag drivs d’Arenberg i fjärde generationen av Chester Osborne. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllade för sina ekologiska viner.

  • Francis Osborns hustru hette Helena d’Arenberg, därav namnet
  • De flesta av d’Arenbergs viner har ett adelsmärke, ett rött ordensband korsar etiketten
  • d’Arenbergs viner är kända för sina humoristiska namn som ofta anknyter till något kännetecknade i vingården
  • På senare år har McLaren Vale drabbats av mycket höga temperaturer, vilket minskat skördarna, men ökat kvaliteten
  • Som naturlig gödsling och biologisk ogräsbekämpning betar 200 får i vingårdarna under vintermånaderna
  • d’Arenberg producerar många vintyper, från klassiska australiska stilar till rent experimentella
  • Närheten till storstaden Adelaide medför en omfattande besöksverksamhet med bland annat uppstigningar i egen helikopter och en prisbelönt topprestaurang framröstad till Australiens bästa ”restaurant i winery”

Producent d’Arenberg

d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin för egen del. I dag ansvarar Joseph Osborns barnbarnsbarn Chester Osborne för verksamheten. Odlingarna drivs traditionellt med stort fokus på hållbarhet. d’Arenberg är en av Australiens mest berömda vinfamiljer och exporterar sina många viner över hela världen.

  • Odlingarna ligger mycket vackert och man har en omfattande besöksverksamhet med guidade turer, uppstigning över vingårdarna med egen helikopter, galleri och en prisbelönt restaurang
  • d’Arenbergs viner har nästan alltid ett rött band över etiketten
  • d’Arenberg producerar ett stort antal viner från klassiska röda och vita till rosé och mousserande
  • d’Arenberg har en avslappnad humoristisk attityd vilket märks i familjens prestigelöshet och vinernas ofta humoristiska marknadsföring
  • Som en del i hållbarhetsfilosofin arbetar 200 får i vingårdarna under vintertid (maj till augusti) med att äta ogräs och gödsla jorden