Fakta
- Vinmakare Chester Osborn och Jack Walton
- Druvor 94 % shiraz, 6 % viognier
- Klimat Starkt påverkat av havet, sval skördeperiod, senare år mycket varma
- Jordmån Kalkrik och sandig
- Lagrin Franska och amerikanska ekfat i minst 10 månader
- Jäsning Rostfria öppna ståltankar
- Socker 0,12 g/100 ml
Passar till
The Laughing Magpie är ett vin som passar alla från den mest besjälade vinkonnässör till den som vill ha ett rejält kvalitetsvin att dricka vid sin barbecue. Det är ett smakrikt och mustigt vin som kräver mat därefter. Perfekt till grillat kött, lamm och rustika rätter med mycket smak. Prova det till en enkel pasta med färskriven tryffel och olivolja, till vildsvins- och hjortkött eller grillad kyckling. Bör serveras rumstempererat, runt 18 grader.
Australien
Vinodlingen i Australien är mycket gammal. Landet brukar räknas till den nya vinvärlden trots att det snart är 250 år sedan den brittiske guvernören Arthur Philips planterade de första vinrankorna i sin trädgård på östkusten. Australien har många vinregioner, eller zoner, som i sin tur är indelade i flera distrikt. South Australia är det klart största. Härifrån kommer nästan hälften av allt vin som produceras i landet. Ett av de främsta områdena i South Australia är McLaren Vale.
Området
McLaren Vale ligger på sydostkusten, nära berömda Kangaroo Island och hamnstaden Adelaide. Det behagliga medelhavsklimatet lockade tidigt nybyggare att slå sig ner i McLaren-dalen. De första kända vinodlingarna är från 1830-talet, men troligen är vinodlingen äldre än så. I dag finns ett 60-tal vingårdar att besöka och flera producenter har världsrykte. En av de mest kända är d’Arenberg.
d’Arenberg
År 1912 sålde Joseph Osborn sitt stall med tävlingshästar och för pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var en välkänd idrottsman och samhällsprofil i den unga nationen. Han kom från en strikt frikyrklig uppfostran och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Druvorna såldes istället vidare till andra producenter. Det var först efter faderns död som Francis övertalades av sin svärson att själv börja producera vin. I dag drivs d’Arenberg av Chester Osborne i fjärde generationen. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllad för sina ekologiska viner.
- Namnet d’Arenberg tog man efter Francis hustru Helena d’Arenberg
- De flesta av d’Arenbergs viner har ett adelsmärke, ett rött ordensband korsar etiketten
- På senare år har McLaren Vale drabbats av mycket höga temperaturer, vilken minskat skördarna, men ökat kvaliteten
- Som naturlig gödsling och biologisk ogräsbekämpning betar 200 får i vingårdarna under vintermånaderna
- D’Arenberg har en omfattande besöksverksamhet med bland annat uppstigningar i egen helikopter och en prisbelönt topprestaurang framröstad till Australiens bästa ”restaurant i winery”
Druvor
Australien brukar beskrivas som shiraz-druvans andra hemland och shiraz är den mest odlade blå druvan på kontinenten. Shiraz har förts ut i världen från Rhônedalen där den omgärdas av många berättelser. Modern dna-forskning har dock visat att shiraz har korsats fram just i Rhône. Beroende på var shiraz odlas har druvan olika namn och stilar. Syrah i Frankrike och shiraz i nya världen. Det är dock en sanning med modifikation. Numera kallas viner i den australiensiska blommiga och fruktiga stilen oftare shiraz, medan viner i den strävare franska stilen för syrah. Viognier har också sitt ursprung i Rhône. Det är en annorlunda druva som skiljer sig från andra välkända gröna druvor och ger blommiga smaker av persika, päron och jasmin. I norra Rhône blandas den ofta med just shiraz och ger då viner med djupare färg och violtoner.
Vinet
2016 var ett år av en torr sommar med värmeböljor, regnet kom innan skörden och hjälpte till att minska mognaden så både de blå och gröna druvorna utvecklades på ett fantastiskt sätt detta år. Till The Laughing Magpie har druvorna pressats försiktigt i små omgångar och har sedan fått jäsa i stora öppna jäskar. De båda druvsorterna har fått jäsa tillsammans. Efter två tredjedelar av jästiden har vinet fottrampats på traditionellt vis för att därefter få avsluta sin jäsning, tillsammans med sin fällning, på fat av fransk eller amerikansk ek. Vinet har varken klarnats eller filtrerats i samband med buteljeringen.
Fakta
Förslutning: Skruvkork
Druvsort:
Restsocker:
Lagring:
Klimat:
Odling: ekologisk ej certifierad
Jordmån:
Jäsning:
Lagringspotential: kan lagras minst tio år
Vinmakare: