d’Arenberg The Stump Jump Red Grenache Shiraz Mourvèdre 2017

en flaska rött vin med röd etikett

d’Arenberg The Stump Jump Red Grenache Shiraz Mourvèdre 2017

The Stump Jump Red är ett vin som står upp emot kryddiga rätter, mustiga köttgrytor och chili.

The Stump Jump Red har en rubinröd purpurdjup färg. I doften märks främst hallon och toner av mörk choklad och kryddor. Den silkeslena munkänslan övergår i smaker av plommon, röda bär och en elegant avslutning med välbalanserade tanniner och en liten syra.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Storlek
75 cl
Alkohol
14,5 %
Druva
Garnacha Mourvedre Syrah / Shiraz
Land/Region
Australien
Passande mat
Grill Nötkött Ost Vegetariskt
Smaktyp
Rött - Mustigt och fruktigt
Typ
Rött vin
Producent
d’Arenberg

Fakta

 • Vinmakare Chester Osborn och Jack Walton
 • Druvor 60% grenache, 20% shiraz, 20% mourvèdre
 • Klimat Starkt påverkat av havet, sval skördeperiod, senare år mycket varma
 • Lagring Färdigt att drickas men vinner på några års lagring
 • Jäsning Öppna jäskar
 • Jordmån Sandig kalkrik lerjord
 • Socker 1,3g/L

Det är ett utmärkt grillvin och passar särskilt bra till grillade lammkotletter, tandoorirätter och halstrad tonfisk. Det är också bra till smakrika ostar och kraftigare pastarätter. Rekommenderad serveringstemperatur ca 17°C.

Om d'Arenberg och vinet

Även om druvorna som odlas i Australien har europeiskt ursprung så får de ofta en speciell karaktär och ett eget uttryck i solvärmen ”down under”. Australien är på många sätt en föregångare i världens vinindustri. Den europeiska traditionen vilar inte lika tung och man har alltid varit öppna att utveckla och anamma ny teknik för odling, skörd och framställning. En banbrytande uppfinning, som skulle få betydelse för hela världens jordbruk utvecklade bröderna Richard och Clarence Smith 1876 på sin gård i Ardrussan nordväst om Adelaide i södra Australien. Deras Stump Jump-plog kunde köras över stenar och stubbar utan att draghästen hindrades. Plogen skulle få en enorm betydelse när nya marker skulle brytas och vinstockar planteras.

D’Arenberg som är en av Australiens ledande vinproducenter har sina rötter i samma delstat som bröderna Smith och som en hyllning till uppfinnarna har de valt att kalla ett av sina viner för The Stump Jump. Familjen Osborn som driver det anrika familjeföretaget har en ”laid back” och humoristisk attityd, vilket ofta märks på deras viner. Etiketten till The Stump Jump är utformad som en synkarta eftersom en av uppfinnarbröderna hade dålig syn och ofta besökte ögonläkare. Dessutom menar de att det är en utmärkt nykterhetstest, kan man läsa etiketten på en armlängds avstånd kan man ta sig ett glas till.

Druvorna till The stump Jump Red kommer till största delen från mycket gamla buskviner, de har korgpressats och fått jäsa i öppna jäskar innan de lagrats på ekfat.

Producent d’Arenberg

d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin för egen del. I dag ansvarar Joseph Osborns barnbarnsbarn Chester Osborne för verksamheten. Odlingarna drivs traditionellt med stort fokus på hållbarhet. d’Arenberg är en av Australiens mest berömda vinfamiljer och exporterar sina många viner över hela världen.

 • Odlingarna ligger mycket vackert och man har en omfattande besöksverksamhet med guidade turer, uppstigning över vingårdarna med egen helikopter, galleri och en prisbelönt restaurang
 • d’Arenbergs viner har nästan alltid ett rött band över etiketten
 • d’Arenberg producerar ett stort antal viner från klassiska röda och vita till rosé och mousserande
 • d’Arenberg har en avslappnad humoristisk attityd vilket märks i familjens prestigelöshet och vinernas ofta humoristiska marknadsföring
 • Som en del i hållbarhetsfilosofin arbetar 200 får i vingårdarna under vintertid (maj till augusti) med att äta ogräs och gödsla jorden

Produkter från d’Arenberg