Fakta
- Vinmakare Chester Osborn och Jack Walton
- Druvor 60% grenache, 20% shiraz, 20% mourvèdre
- Klimat Starkt påverkat av havet, sval skördeperiod, senare år mycket varma
- Lagring Färdigt att drickas men vinner på några års lagring
- Jäsning Öppna jäskar
- Jordmån Sandig kalkrik lerjord
- Socker 1,3g/L
Det är ett utmärkt grillvin och passar särskilt bra till grillade lammkotletter, tandoorirätter och halstrad tonfisk. Det är också bra till smakrika ostar och kraftigare pastarätter. Rekommenderad serveringstemperatur ca 17°C.
Om d'Arenberg och vinet
Även om druvorna som odlas i Australien har europeiskt ursprung så får de ofta en speciell karaktär och ett eget uttryck i solvärmen ”down under”. Australien är på många sätt en föregångare i världens vinindustri. Den europeiska traditionen vilar inte lika tung och man har alltid varit öppna att utveckla och anamma ny teknik för odling, skörd och framställning. En banbrytande uppfinning, som skulle få betydelse för hela världens jordbruk utvecklade bröderna Richard och Clarence Smith 1876 på sin gård i Ardrussan nordväst om Adelaide i södra Australien. Deras Stump Jump-plog kunde köras över stenar och stubbar utan att draghästen hindrades. Plogen skulle få en enorm betydelse när nya marker skulle brytas och vinstockar planteras.
D’Arenberg som är en av Australiens ledande vinproducenter har sina rötter i samma delstat som bröderna Smith och som en hyllning till uppfinnarna har de valt att kalla ett av sina viner för The Stump Jump. Familjen Osborn som driver det anrika familjeföretaget har en ”laid back” och humoristisk attityd, vilket ofta märks på deras viner. Etiketten till The Stump Jump är utformad som en synkarta eftersom en av uppfinnarbröderna hade dålig syn och ofta besökte ögonläkare. Dessutom menar de att det är en utmärkt nykterhetstest, kan man läsa etiketten på en armlängds avstånd kan man ta sig ett glas till.
Druvorna till The stump Jump Red kommer till största delen från mycket gamla buskviner, de har korgpressats och fått jäsa i öppna jäskar innan de lagrats på ekfat.