Fritz Walter Spätburgunder Trocken 2019

en flaska rödvin pinot noir

Fritz Walter Spätburgunder Trocken 2019

Fritz Walters Spätburgunder är ett utmärkt vin till många rätter i medelhavköket. Prova det till grillad lammfilé, potatisgratäng och ratatouille. Lavendel- eller italienska mandelskorpor är också mycket goda tillbehör. Grillad tonfisk, lax, lammfärsfylld aubergine liksom vilt och kalv är också rätter där den bäriga örtigheten i detta vin lyfter fram smakerna. I Pfalz dricker man gärna spätburgunder till tyska charkuterier, potatispuré och surkål. Vinet är färdigt att dricka men utvecklas under lagring i cirka fem–tio år. Bör serveras något kylt, runt 15 – 17 grader.

Fritz Walter Spätburgunder har en rubinröd färg med doft av vinbär, smultron och torkade örter. Där finns också körsbär och antydan till läder och skog. Smaken är balanserad och kommer med fler bäriga toner, hallon, svartpeppar, timjan och lakrits. Vinet har en välklingande syra och en torr och behaglig jordighet. I Eftersmaken, som är lätt bitter och mycket angenäm, märks eklagringen och en elegant ton av läder och tobak.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (1 röst)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
53106
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Pinot Noir
Land/Region
Tyskland
Passande mat
Fågel Fläsk Ost
Smaktyp
Rött - Mjukt och elegant
Typ
Rött vin
Producent
Fritz Walter

Fakta

  • Jordmån lerig sandjord
  • Restsocker 6,6 g/l
  • Syra 5,7 g/l

Flera druvsorter har en benägenhet att benämnas olika beroende på språkområdet där de odlas. Kärt barn har som bekant många namn, pinot noir inte minst. I Tyskland går oftast pinot noir under namnet spätburgunder, men också pinot nero, blauburgunder eller schwarzburgunder. Spätburgunder (om vi nu håller oss till den tyska benämningen) är en trendig och mycket populär druva. Den är på många sätt en slags anfader som har givit upphov till mängder med druvsorter som pinot gris, chardonnay och pinot blanc för att nämna några. Spätburgunder är ingen soldyrkande druva, tvärtom har den sina bästa odlingsplatser där klimatet är svalare. Dess hemvist är utan tvekan Bourgogne och inte minst Champagne där den är en av tre tillåtna champagnedruvor. Från norra bourgogne är det inte långt till Pfalz i Tyskland. I Pfalz har Spätburgunder en närmast optimal växtplats. Pfalz i södra Tyskland brukar kallas Tysklands Toscana, med tanke på det behagliga klimatet. Spätburgunder är en kräsen och lite kinkig druva och trivs när det är lagom varmt, lagom mycket nederbörd och där frosten inte riskerar att bita för hårt. I Pfalz är jordmånen ofta rik på kalksten, vilket spätburgunder tycker mycket om. Få platser i världen erbjuder ett lämpligare klimat för just spätburgunder. Tyska rödviner från i synnerhet Pfalz har på senare år blivit mycket trendiga. Länge ansågs Tyskland vara ett vitvinsland, men det har ny generation unga och driftiga vinentreprenörer ändrat på. Fritz Walters Spätburgunder har skördats i två steg, först under rosévinsproduktionen då vinet klippts ned. Senare, när vädret tillåtit, har resterande druvor skördats för rödvinstillverkningen. I denna andra skördeomgång har skadade druvor noggrant tagits bort. Vinet har sedan fått jäsa in i den malolaktiska fasen, innan det har fått mogna på tyska eller franska ekfat under 12 månader.

Kommentarer

Producent Fritz Walter

Fritz Walter är ett familjeägt vinhus i hjärtat av södra Pfalz. Familjen Walter har en lång tradition som vinodlare och närmar sig nu 200 år i rakt nedstigande led. Det var vinbonden Fritz Walter som grundade verksamheten 1832. I dag leds företaget i den femte generationen av Christina och Eckhard Walter. Familjen Walters vinodlingar täcker en yta på cirka 50 hektar och sträcker sig till ända bort till Frankrikes gränser. Man odlar i huvudsak traditionella kallklimatsdruvor som riesling, weisburgunder och spätburgunder, men man har även vingårdar med nya moderna druvsorter. Verksamheten bedrivs utifrån ekologiska principer och hållbarhetstänket genomsyrar hela produktionskedjan. Familjen Walter erbjuder också utmärkte faciliteter för besökare med vinhotell alldeles intill och i det närmaste mitt i vinodlingarna. I anläggningen i kommunen Niederhorbach i sydligaste delen av det som kallas Weinstraße finns också provningskällare och en restaurang som rekommenderas av guide Michelin.

Konstgödning förekommer inte och man är noga man att sköta odlingarna så att den biologiska mångfalden gynnas
Fritz Walter gör vin av många slag, rött, vitt och rosa, och när så är möjligt också eiswein, som exporteras till många länder
Om sommaren dricks ofta lokala riesling som Pfalzsprits, med två tredjedelar vin och en del vatten
Pfalz är den största Riesling-regionen i världen.
I Pfalz är jordmånen varierande med olika typer av lössjordar, kalkstens-, märgel- och sandjordar, vilket ger familjen Walter stora möjligheter att skapa varierande viner
I restaurangen och provningskällaren kan alla Fritz Walters viner provas på glas