Fakta
- Jordmån lerig sandjord
- Restsocker 6,6 g/l
- Syra 5,7 g/l
Flera druvsorter har en benägenhet att benämnas olika beroende på språkområdet där de odlas. Kärt barn har som bekant många namn, pinot noir inte minst. I Tyskland går oftast pinot noir under namnet spätburgunder, men också pinot nero, blauburgunder eller schwarzburgunder. Spätburgunder (om vi nu håller oss till den tyska benämningen) är en trendig och mycket populär druva. Den är på många sätt en slags anfader som har givit upphov till mängder med druvsorter som pinot gris, chardonnay och pinot blanc för att nämna några. Spätburgunder är ingen soldyrkande druva, tvärtom har den sina bästa odlingsplatser där klimatet är svalare. Dess hemvist är utan tvekan Bourgogne och inte minst Champagne där den är en av tre tillåtna champagnedruvor. Från norra bourgogne är det inte långt till Pfalz i Tyskland. I Pfalz har Spätburgunder en närmast optimal växtplats. Pfalz i södra Tyskland brukar kallas Tysklands Toscana, med tanke på det behagliga klimatet. Spätburgunder är en kräsen och lite kinkig druva och trivs när det är lagom varmt, lagom mycket nederbörd och där frosten inte riskerar att bita för hårt. I Pfalz är jordmånen ofta rik på kalksten, vilket spätburgunder tycker mycket om. Få platser i världen erbjuder ett lämpligare klimat för just spätburgunder. Tyska rödviner från i synnerhet Pfalz har på senare år blivit mycket trendiga. Länge ansågs Tyskland vara ett vitvinsland, men det har ny generation unga och driftiga vinentreprenörer ändrat på. Fritz Walters Spätburgunder har skördats i två steg, först under rosévinsproduktionen då vinet klippts ned. Senare, när vädret tillåtit, har resterande druvor skördats för rödvinstillverkningen. I denna andra skördeomgång har skadade druvor noggrant tagits bort. Vinet har sedan fått jäsa in i den malolaktiska fasen, innan det har fått mogna på tyska eller franska ekfat under 12 månader.
Kommentarer