Gruber Röschitz Ried Lauschen Zweigelt 2019

Ekologisk
Gruber Röschitz Ried Lauschen Zweigelt nigab

Gruber Röschitz Ried Lauschen Zweigelt 2019

Det är ett spännande vin för alla som vill prova vad den zweigelt-druvan bjuder på. Det är ett typiskt österrikiskt vin med försiktig fruktighet och en vibrerande lite pepprig kryddighet. Utmärkt till nötkött, lamm, hårdostar och en lång rad lite ”örtiga” rätter. Vinet utvecklas under lagring men är färdigt att drickas nu. Serveras runt 16 – 18 grader.

Ried Luaschen Zweigelt har en mörk rubinröd färg med en ljus violett strimma. Doften är generöst fruktig med körsbär, mogna plommon och nyvässad blyertspenna. Smaken är medelfyllig med balanserade tanniner, lätta inslag av örter och tobak följt av en elegant kryddighet i eftersmaken.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
75410
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Zweigelt
Land/Region
Österrike
Passande mat
Fågel Lamm Nötkött Ost Vin till pizza
Smaktyp
Rött - Mjukt och elegant
Typ
Rött vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Gruber Röschitz

Fakta

  • Druvor Zweigelt
  • Vinstockar 45 år gamla vinstockar
  • Jordmån lössjord
  • Vinifikation vinet jäser i 15 dagar med daglig överpumpning för optimal frukt, färg och extraktion.
  • Lagring ståltank
  • Totalsyra 5,9 gr/l
  • Socker 1,0 gr/l

Gruber Röschitz

Familjen Gruber har odlat viner i Röschitz sedan 1814, men det skulle dröja 150 år innan Ewald Gruber, vid 16 års ålder, beslutade sig för att bli en av Österrikes främsta vinodlare. Han utvecklade familjens husbehovstillverkning till ett modernt vineri med moderna tekniska faciliteter. Ewald Gruber kom att bygga en framstående verksamhet och trots att han numera är pensionerad ser han dagligen till sitt livsverk. 2012 tog tre av hans sex barn över verksamheten och har sedan dess fortsatt på den inslagna vägen. I dag har Grubers viner tilldelats mängder med utmärkelser i såväl USA som Europa och exporterar till ett växande antal länder.

De tre syskonen Gruber som tog 2012 över sina föräldrars vinodlingar på släktgården i Röschitz och påbörjade ett framgångsrikt och prisbelönt arbete med att sälja familjens viner i vidare kretsar. Deras ansträngningar har gått hand i hand med ett växande intresse för Österrike som vinland.

Österrike

Från att ha varit mer eller mindre uträknat från världens vinscen har Österrike vuxit fram som ett av de främsta vinländerna i världen. I dag vinner österrikiska producenter utmärkelser vid världens alla dryckestävlingar och en enig kritikerkår hyllar det lilla alplandet.

Flera faktorer gör österrikiska viner omtalade. Odlingarna ligger ofta på lite högre höjder utmed alpernas sluttningar. Det håller ner de höga sommartemperaturerna som på många håll i världen är påfrestande för vinnäringen. Produktionen är i hög grad hantverksmässig, Österrike är det land i världen som har flest vinodlare per capita. Man anses också vara det land som kommit längst med ekologisk odling och kanske mest viktigt; det många gånger skyddade inlandsklimatet med varma dagar och kalla nätter ger stora temperaturvariationer, vilket utvecklar druvor med distinkta smaker. Österrike är mest känt för sina vita viner och nationaldruvan grüner veltliner. Men man producerar också förbluffande bra röda viner, som storslagna pinot noir-viner, cabarneter och viner gjorda på den inhemska druvan zweigelt.

Zweigelt

Zweigelt är en druva som man för ovanlighetens skull vet allting om. Den korsades fram 1922 av biologen och hortonomen Fritz Zweigelt som då arbetade på vineriet vid Kloster Rotbourg. Druvan kallades länge för Rotburger. Zweigelt är en korsning av Sankt Laurent och Blaufränkrisch. I dag är det den i särklass mest odlade blå druvan i Österrike. Fritz Zweigelt gick med tiden ideologiskt vilse och druvans namn är omstritt i Österrike. Zweigelt är mycket populär bland odlarna, den är lättodlad, mognar tidigt, är härdig mot frost och sjukdomar och levererar hög kvalitet även mindre gynnsamma år.

Vinet

Röschitz ligger i den västra delen av Weinviertel. Vinkvadraten börjar norr om Wien och är landets största vinområde med en odlingsareal på 13 400 hektar. I väster är klimat torrt, det regnar mycket lite och odlingarna klättrar uppför alpernas branta slutningar. Med vindarna kommer lössjord som bildar ett bördigt men tunt jordlager där vinrankorna får fäste, dock måste rötterna söka sig mycket djupt i den underliggande granitjorden för att få vatten och livskraft. Grubers odlingar ligger på relativt höga höjder och i regnskugga. Detta tillsammans med stora temperaturvariationer ger mycket smakfulla viner som Lauschen Zweigelt.

Familjen Gruber har odlat viner i Röschitz sedan 1814, men det skulle dröja 150 år innan Ewald Gruber, vid 16 års ålder, beslutade sig för att bli en av Österrikes främsta vinodlare. Han utvecklade familjens husbehovstillverkning till ett modernt vineri med moderna tekniska faciliteter. Ewald Gruber kom att bygga en framstående verksamhet och trots att han numera är pensionerad ser han dagligen till sitt livsverk. 2012 tog tre av hans sex barn över verksamheten och har sedan dess fortsatt på den inslagna vägen. I dag har Grubers viner tilldelats mängder med utmärkelser i såväl USA som Europa och exporterar till ett växande antal länder.

De tre syskonen Ewald, Maria och Christian Gruber övertog 2012 sina föräldrars vinodlingar på släktgården i Röschitz och påbörjade ett framgångsrikt och prisbelönt arbete med att sälja familjens viner i vidare kretsar. Deras ansträngningar har gått hand i hand med ett växande intresse för Österrike som vinland.

Produkter från Gruber Röschitz

Inspiration