Fakta
- Druvor Zweigelt
- Vinstockar 45 år gamla vinstockar
- Jordmån lössjord
- Vinifikation vinet jäser i 15 dagar med daglig överpumpning för optimal frukt, färg och extraktion.
- Lagring ståltank
- Totalsyra 5,9 gr/l
- Socker 1,0 gr/l
Gruber Röschitz
Familjen Gruber har odlat viner i Röschitz sedan 1814, men det skulle dröja 150 år innan Ewald Gruber, vid 16 års ålder, beslutade sig för att bli en av Österrikes främsta vinodlare. Han utvecklade familjens husbehovstillverkning till ett modernt vineri med moderna tekniska faciliteter. Ewald Gruber kom att bygga en framstående verksamhet och trots att han numera är pensionerad ser han dagligen till sitt livsverk. 2012 tog tre av hans sex barn över verksamheten och har sedan dess fortsatt på den inslagna vägen. I dag har Grubers viner tilldelats mängder med utmärkelser i såväl USA som Europa och exporterar till ett växande antal länder.
De tre syskonen Gruber som tog 2012 över sina föräldrars vinodlingar på släktgården i Röschitz och påbörjade ett framgångsrikt och prisbelönt arbete med att sälja familjens viner i vidare kretsar. Deras ansträngningar har gått hand i hand med ett växande intresse för Österrike som vinland.
Österrike
Från att ha varit mer eller mindre uträknat från världens vinscen har Österrike vuxit fram som ett av de främsta vinländerna i världen. I dag vinner österrikiska producenter utmärkelser vid världens alla dryckestävlingar och en enig kritikerkår hyllar det lilla alplandet.
Flera faktorer gör österrikiska viner omtalade. Odlingarna ligger ofta på lite högre höjder utmed alpernas sluttningar. Det håller ner de höga sommartemperaturerna som på många håll i världen är påfrestande för vinnäringen. Produktionen är i hög grad hantverksmässig, Österrike är det land i världen som har flest vinodlare per capita. Man anses också vara det land som kommit längst med ekologisk odling och kanske mest viktigt; det många gånger skyddade inlandsklimatet med varma dagar och kalla nätter ger stora temperaturvariationer, vilket utvecklar druvor med distinkta smaker. Österrike är mest känt för sina vita viner och nationaldruvan grüner veltliner. Men man producerar också förbluffande bra röda viner, som storslagna pinot noir-viner, cabarneter och viner gjorda på den inhemska druvan zweigelt.
Zweigelt
Zweigelt är en druva som man för ovanlighetens skull vet allting om. Den korsades fram 1922 av biologen och hortonomen Fritz Zweigelt som då arbetade på vineriet vid Kloster Rotbourg. Druvan kallades länge för Rotburger. Zweigelt är en korsning av Sankt Laurent och Blaufränkrisch. I dag är det den i särklass mest odlade blå druvan i Österrike. Fritz Zweigelt gick med tiden ideologiskt vilse och druvans namn är omstritt i Österrike. Zweigelt är mycket populär bland odlarna, den är lättodlad, mognar tidigt, är härdig mot frost och sjukdomar och levererar hög kvalitet även mindre gynnsamma år.
Vinet
Röschitz ligger i den västra delen av Weinviertel. Vinkvadraten börjar norr om Wien och är landets största vinområde med en odlingsareal på 13 400 hektar. I väster är klimat torrt, det regnar mycket lite och odlingarna klättrar uppför alpernas branta slutningar. Med vindarna kommer lössjord som bildar ett bördigt men tunt jordlager där vinrankorna får fäste, dock måste rötterna söka sig mycket djupt i den underliggande granitjorden för att få vatten och livskraft. Grubers odlingar ligger på relativt höga höjder och i regnskugga. Detta tillsammans med stora temperaturvariationer ger mycket smakfulla viner som Lauschen Zweigelt.