Fakta
- Vinmakare Carl Schultz
- pH 3,4
- Totalsyra 5,7 gr/l
- Socker 2,4 gr/l
Hartenberg Wine Estate
Hartenberg ligger i Sydafrikas ledande vinområde Stellenbosch strax öster om Kapstaden. Här odlar Familjen Mackenzie vin på 150 hektar. Egendomen är mycket speciell. Inte mindre än nio olika jordmåner, en höjdskillnad på 250 meter samt östliga- nordliga- och västliga odlingslägen ger ett exceptionellt varierat mikroklimat som den ansvarige vinmakaren Carl Schultz drar nytta av när han utvecklar sina vitt skilda viner.
Afrika är en mycket varm kontinent där nästan bara Sydafrika är svalt nog för att producera viner av bättre kvalitet. Svala havsvindar från Antarktis, förhållandevis riklig nederbörd och bördiga jordar har skapat en oas för vinodling. Dock har många år av politisk instabilitet och mörk historia omöjliggjort handel, tillväxt och utveckling. Det är först på senare år som frukterna av den demokratiska processen kunnat ge landets vinindustri rättvisa.
Vin har odlats i Sydafrika sedan den 2 februari 1659. Att datumet kan anges så exakt vet vi för att den förste odlaren, den holländske kolonisatören Jan van Riebeeck, skriver om detta i sin dagbok. Hartenberg Wine Estate har nästan lika gamla anor. Det första vinet planterades på egendomen 1692.
Hartenberg Wine Estate ligger på Bottelary Hill i Stellenbosch. Egendomen har mycket gamla anor. Man vet genom dokument att det odlades vin här redan 1692 då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen slogs sig ner på Bottelary Hill och började bruka jorden. 1987 köpte Ken Mackenzie Hartenberg, som då var misskött och inte alls levde upp till sin potential. Resten av historien är en sannsaga som kantas av utmärkelser och framgångar i såväl nationella som stora internationella vinsammanhang. I dag driver Ken Mackenzies döttrar verksamheten med fokus på kvalitetsutveckling, återplantering av specifika druvsorter, ekologi, biologisk mångfald och kompetensutveckling. Vid Hartenberg Wine Estate finns sedan 1980-talet Sydafrikas största privatägda vinkällare där vinerna vilar i en fantastisk miljö.
Vinet
Vinrankorna växer på djupa terrasserade odlingar med sandstensjordar och har en genomsnittlig ålder på 20-25 år.
Vinifikation: Druvorna skördas för hand i gryningen vid optimal mognad och skörden pågår i tre veckor. Sortering av druvorna sker både ute i vingården och på vineriet. Druvorna krossas försiktigt, must och skal förs över på rostfria ståltankar och under själva jäsningen sker en försiktig överpumpning. Vinet lagras i 19 månader på 225 liters ekfat, en mix av nya och gamla fat. Det färdiga vinet lagras ytterligare i 12 månader på flaska.