Fakta
- Vinmakare Carl Schultz
- Klimat varmt, torrt
- Jordmån grus
- Lagring Vinet har mognat på 100 % fransk ek under 17 månader, varav 40% nya fat, 40% andra användningen och 20% tredje användningen.
- pH 3,44
- Totalsyra 5,68 gr/l
- Socker 2,1 gr/l
Smakbeskrivning
Hartenberg Wine Estate
Hartenberg ligger i Sydafrikas ledande vinområde Stellenbosch strax öster om Kapstaden. Här odlar Familjen Mackenzie vin på 150 hektar. Egendomen är mycket speciell. Inte mindre än nio olika jordmåner, en höjdskillnad på 250 meter samt östliga- nordliga- och västliga odlingslägen ger ett exceptionellt varierat mikroklimat som den ansvarige vinmakaren Carl Schultz drar nytta av när han utvecklar sina vitt skilda viner.
Orsaken till att Hartenbergs shirazviner kultförklarats i så många internationella bedömningar är de närmast optimala förutsättningarna för just shiraz som finns på sluttningarna vid Bottelary Hill i Stellenbosch. Shirazdruvorna har inga större anspråk på tillvaron. De stortrivs när jorden är karg och stenig och särskilt mycket vatten behöver de inte heller. Det gör inget om solen bränner och somrarna är stekheta, Shiraz stretar på och trivs med det lilla. Just sådant bjuder Bottelary Hill på. Jordmånen är karg och klimatet torrt och varmt.
Hartenbergs Shiraz är ett kultvin och utmärkelserna har regnat över dem genom åren. Bland annat med tunga titlar i USA, Kanada och Frankrike. Bland många medaljer märks också guldmedaljer vid Wine and Spirit Competition i London som är världens mest prestigefulla dryckestävling. Hartenbergs många framgångar har gjort att den ansvarige vinmakaren Carl Schulz också blivit en superstar i den sydafrikanska vinindustrin. Hartenbergs shirazviner fick nyligen guldmedalj vid den prestigefyllda ”Syrah de Monde”. Hartenberg stoltserar nu med hederstiteln” The home of the world’s best shiraz”.
Vinet
Vinmakare:
Druvor: 100% shiraz
Klimat:
Jordmån:
Vinifikation: Hartenbergs Shiraz 2018 har skördats för hand. I vineriet krossas druvorna och får ligga över natten i kylrum. Blott 20 procent av druvsaften tas till vara och får sedan jäsa med hjälp av två jästsorter från franska Rhônedalen.
Lagring:
Alkohol: 14,5%
pH:
Totalsyra:
Socker: