Hartenberg Shiraz 2018

hartenberg shiraz nigab vin stellenbosch

Hartenberg Shiraz 2018

Hartenberg stoltserar nu med hederstiteln” The home of the world’s best shiraz”.

Det är ett utpräglat köttvin och går perfekt till lamm, en högrevsburgare eller till olika grillade och kryddiga rätter. Prova det till en svamprisotto eller till lite kraftfullare hårdostar som cheddar och parmesan. Vinet är färdigt att drickas nu men utvecklas ytterligare under flera års lagring. Bör serveras runt 18 grader.

Hartenbergs Shiraz har en elegant lite pepprig doft med körsbär, viol och fruktiga toner med inslag av björnbär, vitpeppar och lakrits. Fylligt vin med smak av mörka bär såsom: svarta vinbär, mogna björnbär och blåbär. Vinet har mjuka tanniner och en lång vibrerande eftersmak med en försvinnande örtighet och ett stråk av tobak.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
2727
Storlek
75 cl
Alkohol
14,5 %
Druva
Syrah / Shiraz
Land/Region
Stellenbosch Sydafrika
Passande mat
Grill Lamm Nötkött Ost
Smaktyp
Rött - Mustigt och fruktigt
Typ
Rött vin
Producent
Hartenberg Wine Estate

Fakta

  • Vinmakare Carl Schultz
  • Klimat varmt, torrt
  • Jordmån grus
  • Lagring Vinet har mognat på 100 % fransk ek under 17 månader, varav 40% nya fat, 40% andra användningen och 20% tredje användningen.
  • pH 3,44
  • Totalsyra 5,68 gr/l
  • Socker 2,1 gr/l

 

Smakbeskrivning

 

Hartenberg Wine Estate

Hartenberg ligger i Sydafrikas ledande vinområde Stellenbosch strax öster om Kapstaden. Här odlar Familjen Mackenzie vin på 150 hektar. Egendomen är mycket speciell. Inte mindre än nio olika jordmåner, en höjdskillnad på 250 meter samt östliga- nordliga- och västliga odlingslägen ger ett exceptionellt varierat mikroklimat som den ansvarige vinmakaren Carl Schultz drar nytta av när han utvecklar sina vitt skilda viner.

Orsaken till att Hartenbergs shirazviner kultförklarats i så många internationella bedömningar är de närmast optimala förutsättningarna för just shiraz som finns på sluttningarna vid Bottelary Hill i Stellenbosch. Shirazdruvorna har inga större anspråk på tillvaron. De stortrivs när jorden är karg och stenig och särskilt mycket vatten behöver de inte heller. Det gör inget om solen bränner och somrarna är stekheta, Shiraz stretar på och trivs med det lilla. Just sådant bjuder Bottelary Hill på. Jordmånen är karg och klimatet torrt och varmt.

Hartenbergs Shiraz är ett kultvin och utmärkelserna har regnat över dem genom åren. Bland annat med tunga titlar i USA, Kanada och Frankrike. Bland många medaljer märks också guldmedaljer vid Wine and Spirit Competition i London som är världens mest prestigefulla dryckestävling. Hartenbergs många framgångar har gjort att den ansvarige vinmakaren Carl Schulz också blivit en superstar i den sydafrikanska vinindustrin. Hartenbergs shirazviner fick nyligen guldmedalj vid den prestigefyllda ”Syrah de Monde”. Hartenberg stoltserar nu med hederstiteln” The home of the world’s best shiraz”. 

Vinet

Vinmakare:
Druvor: 100% shiraz
Klimat:
Jordmån:
Vinifikation: Hartenbergs Shiraz 2018 har skördats för hand. I vineriet krossas druvorna och får ligga över natten i kylrum. Blott 20 procent av druvsaften tas till vara och får sedan jäsa med hjälp av två jästsorter från franska Rhônedalen.
Lagring:
Alkohol: 14,5%
pH:
Totalsyra:
Socker:

Hartenberg Wine Estate ligger på Bottelary Hill i Stellenbosch. Egendomen har mycket gamla anor. Man vet genom dokument att det odlades vin här redan 1692 då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen slogs sig ner på Bottelary Hill och började bruka jorden. 1987 köpte Ken Mackenzie Hartenberg, som då var misskött och inte alls levde upp till sin potential. Resten av historien är en sannsaga som kantas av utmärkelser och framgångar i såväl nationella som stora internationella vinsammanhang. I dag driver Ken Mackenzies döttrar verksamheten med fokus på kvalitetsutveckling, återplantering av specifika druvsorter, ekologi, biologisk mångfald och kompetensutveckling. Vid Hartenberg Wine Estate finns sedan 1980-talet Sydafrikas största privatägda vinkällare där vinerna vilar i en fantastisk miljö.

Produkter från Hartenberg Wine Estate

Inspiration