Familia Castaño
I den lilla staden Yecla, i den varmaste och torraste delen av Spanien i Murcia-provinsen omkring tio mil från turiststränderna i Alicante och Costa Blanca ligger ett av landets mest fascinerade vinföretag. Här finns Familia Castaño, den mest passionerade och innovativa vinfamiljen i regionen. Familjen Castaño är kända för sitt närmast vetenskapliga arbete med den lokala ikondruvan monastrell – Hécula är en frukt av detta arbete.
Familia Castaño har varit en mycket viktig pionjär när det gäller att ta tillvara på potentialen i monastrellvinerna från Yecla. Från att vinerna en gång har betraktas som mustiga, men enkla och lättoxiderade, har monastrell från Yecla nu gjort en veritabel klassresa och vinerna prisas nu av de kräsnaste amerikanska vinjournalister och återfinns på de mest prestigefyllda restaurangerna runt om i världen.
Familia Castaño äger själva vingårdar på 600 hektar, och odlar förutom monastrell även en rad andra druvsorter, som syrah, cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc och moscatel. Det är dock ingen tvekan om att monastrell alltid kommer att vara den druva som ligger familjen Castaño varmast om hjärtat.
Monastrell
Druvan är mer känd under sitt franska namn mourvèdre. Det är en mycket tålig druva som sällan buteljeras i sin rena form: Monastrell är en extrem varmklimatsdruva som tjurigt kräver massor av värme och som avskyr kyla. I Spaniens inland och på den nederbördsfattiga högplatån odlas Monastrell sedan Fenicierna tog den till Katalonien för nästan 3 000 år sedan. Få andra druvsorter klarar den intensiva spanska sommarhettan. Monastrell är en av landets allra mest odlade druvor, men den är svårflörtad och används mest till bulkvin eller som iblandningsdruva. Den har dessutom ett skördefönster som bara står på glänt en kort tid vilket inte gör den lättare att odla. Det var just den utmaningen Ramón Castaño Santa såg framför sig när han 1950 byggde ett av Spaniens modernaste vinerier och utrustade det med den senaste tekniken.
Familjen Castaño väntade i 30 år innan de började buteljera sitt vin. Så lång tid tog det att analysera fram de perfekta odlingsförhållandena och att utröna när den korta skördetiden var som mest gynnsam. Tack vare familjen Castaños noggrannhet och höga ambitioner har vinerna från den lilla regionen Yecla skördat stora framgångar och monastrelldruvan vunnit allt större internationell respekt.
Vinet
Hécula är en druvren monastrell som under sex månader har lagrats på franska och amerikanska ekfat. Vinet har odlats på 750 meters höjd där temperaturen ofta legat mellan 40 och 45 grader. Hécula är ett spännande vin för den som vill uppleva en druvren monastrell när den buteljerats och vinifierats på ett optimalt sätt.