Hécula 2020

Ekologisk
en flaska rödvin från spanien

Hécula 2020

Vinet har en djupt purpurröd färg och en doft som bjuder på blåbär, mogna hallon, lakrits och en elegant lite blommig mineralton. Smaken är mycket fyllig, välbalanserat fruktig med balanserande tanniner och en elegant ekighet. Lång och intensiv eftersmak. Ett vin som kan lagras och utvecklas under flera år.

Den höghöjdsodlade, extremt soldyrkande druvan monastrell har utvecklat ett mustigt och smakrikt vin som gifter sig utmärkt med alla former av grillat, helstekt kött, gärna vilt, eller med en klassisk entrecote. Det går också mycket bra ihop med hårda lagrade ostar och många kryddiga rätter. Färdigt att drickas nu, men vinner på några års lagring. Bör serveras runt 16–18 grader.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
76880
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Monastrell
Land/Region
Spanien
Passande mat
Grill Lamm Nötkött Ost Vilt
Smaktyp
Rött - Mustigt och fruktigt
Typ
Rött vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Familia Castaño

Familia Castaño

I den lilla staden Yecla, i den varmaste och torraste delen av Spanien i Murcia-provinsen omkring tio mil från turiststränderna i Alicante och Costa Blanca ligger ett av landets mest fascinerade vinföretag. Här finns Familia Castaño, den mest passionerade och innovativa vinfamiljen i regionen. Familjen Castaño är kända för sitt närmast vetenskapliga arbete med den lokala ikondruvan monastrell – Hécula är en frukt av detta arbete.

Familia Castaño har varit en mycket viktig pionjär när det gäller att ta tillvara på potentialen i monastrellvinerna från Yecla. Från att vinerna en gång har betraktas som mustiga, men enkla och lättoxiderade, har monastrell från Yecla nu gjort en veritabel klassresa och vinerna prisas nu av de kräsnaste amerikanska vinjournalister och återfinns på de mest prestigefyllda restaurangerna runt om i världen.

Familia Castaño äger själva vingårdar på 600 hektar, och odlar förutom monastrell även en rad andra druvsorter, som syrah, cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc och moscatel. Det är dock ingen tvekan om att monastrell alltid kommer att vara den druva som ligger familjen Castaño varmast om hjärtat.

Monastrell

Druvan är mer känd under sitt franska namn mourvèdre. Det är en mycket tålig druva som sällan buteljeras i sin rena form: Monastrell är en extrem varmklimatsdruva som tjurigt kräver massor av värme och som avskyr kyla. I Spaniens inland och på den nederbördsfattiga högplatån odlas Monastrell sedan Fenicierna tog den till Katalonien för nästan 3 000 år sedan. Få andra druvsorter klarar den intensiva spanska sommarhettan. Monastrell är en av landets allra mest odlade druvor, men den är svårflörtad och används mest till bulkvin eller som iblandningsdruva. Den har dessutom ett skördefönster som bara står på glänt en kort tid vilket inte gör den lättare att odla. Det var just den utmaningen Ramón Castaño Santa såg framför sig när han 1950 byggde ett av Spaniens modernaste vinerier och utrustade det med den senaste tekniken.

Familjen Castaño väntade i 30 år innan de började buteljera sitt vin. Så lång tid tog det att analysera fram de perfekta odlingsförhållandena och att utröna när den korta skördetiden var som mest gynnsam. Tack vare familjen Castaños noggrannhet och höga ambitioner har vinerna från den lilla regionen Yecla skördat stora framgångar och monastrelldruvan vunnit allt större internationell respekt.

Vinet

Hécula är en druvren monastrell som under sex månader har lagrats på franska och amerikanska ekfat. Vinet har odlats på 750 meters höjd där temperaturen ofta legat mellan 40 och 45 grader. Hécula är ett spännande vin för den som vill uppleva en druvren monastrell när den buteljerats och vinifierats på ett optimalt sätt.

 

Familjen Castaño har en lång historia i Yecla, och liksom många andra familjer i området har man i generationer odlat druvor och gjort vin. Familia Castaño grundades dock först på 1950-talet av Ramon Castaño, som sedan dess har lett företaget till positionen som den ledande producenten i Yecla. Framförallt har Familia Castaño lett utvecklingen från att endast producera bulkvin för den spanska marknaden till att istället i allt större grad buteljera vinet själva och framförallt söka marknader utanför Spanien. I dag exporterar Familia Castaño mer än 80 procent av sin produktion. Ramon Castaño har i dag lämnat över driften till sina tre söner – hans namne Ramon är chef för produktionen, Juan Pedro sköter det administrativa och Daniel är på ständig resa över världen som ansvarig för exporten.

Familia Castaño har varit en mycket viktig pionjär när det gäller att ta tillvara på potentialen i monastrellvinerna från Yecla. Från att vinerna en gång har betraktas som mustiga, men enkla och lättoxiderade, har monastrell från Yecla nu gjort en veritabel klassresa och vinerna prisas nu av de kräsnaste amerikanska vinjournalister och återfinns på de mest prestigefyllda restaurangerna runt om i världen.

Familia Castaño äger själva vingårdar på 600 hektar, och odlar förutom monastrell även en rad andra druvsorter, som syrah, cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc och moscatel. Det är dock ingen tvekan om att monastrell alltid kommer att vara den druva som ligger familjen Castaño varmast om hjärtat.

Yecla har idealiska förutsättningar för ekologisk produktion, och Familia Castaño har ett kontinuerligt program för att certifiera en större andel av sina egna vingårdar för ekologisk odling, och att stimulera fler av sina kontrakterade odlare att göra detsamma. Det är inte de krav som ekologisk produktion i sig själv ställer upp som bromsar utvecklingen – en stor del av de icke eko-certifierade vingårdarna i Yecla sköts i dag enligt vad som krävs för ekologisk odling. Hindret är i dag istället kostnaderna för den ekologiska certifieringen, då priserna som odlarna har fått för sina druvor helt enkelt inte motiverat investeringen i ekologisk certifiering. Familia Castaño spelar en viktig roll i utvecklingen för att göra den ekologiska certifieringen lönsam, genom att de med sin starka exportinriktning hela tiden stimulerar till produktion av bättre viner som också ger bättre betalt till odlarna.

 

 

Produkter från Familia Castaño

Inspiration