Herxheim Spätburgunder

en flaska pinot noir från tyskland

Herxheim Spätburgunder

Herxheim Spätburgunder är en tegelröd och elegant pinot noir. Doften är tydligt bärig och har inslag av jordgubbar, hallon och körsbär. Smaken är kryddig och komplex med lingon, smultron muskot och björnbär. Med mjuka tanniner är det ett sammetslent och lättillgängligt vin. Eftersmaken har antydan till exotiskt trä och försvinner bort i en trivsam ton av vilda bär.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (3 röster)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
54389
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Pinot Noir
Land/Region
Tyskland
Passande mat
Fläsk Ost
Smaktyp
Rött - Mjukt och elegant
Typ
Rött vin
Producent
Herxheim

Fakta

  • Socker 5,6 g/100 ml

Passar till

Herxheim Spätburgunder är ett lättdrucket vin med friska toner och gott om bärig fruktighet. Det är ett matvänligt vin som passar till mycket, särskilt till ljusare kött som kalv och fågel, men också till vilt och lamm. Det är ett mycket passande val till en charkbricka med skinka och salami men också till plockmat som ost, snittar och mycket mera. Prova det till exempel till en rikligt parmesanbeströdd svamprisotto eller till tryffeldoftande och gräddig pasta. Vinet bör drickas omkring 14–16 grader, och kan lagras under en längre tid om man så önskar, upp till fem år.

Gott att veta

Druvor har en benägenhet att dyka upp med många namn beroende på vilket språkområde eller land de har odlats i. Exemplen är många, ett av dem är den stolta pinot noir-druvan, som när den går över gränsen till Tyskland oftast kallas spätburgunder. Tyskland är mest känt för sina vita viner, men en förändring är på gång. I dag är tysk pinot noir ett verkligt trendvin. Till de allra bästa tyska rödvinerna hör spätburgunder från Pfalz. Pinot noir är en kräsen druva och utvecklas allra bäst i tempererade och svalare klimat. Det är i Bourgogne, Österrike och Champagne – där pinot noir är en av de tre champagnedruvorna – som de allra främsta pinot noir-vinerna har sina rötter. På senare år har en ung generation vinmakare också satt tysk pinot noir på världskartan. Pfalz i södra Tyskland kallas ibland för Tysklands Toscana, just med tanke på det behagliga klimatet. Där är sällan stekhet, nederbörden kommer jämt och är man en kräsen och lite kinkig druva är Pfalz en utmärkt växtplats. Inte minst för att jordmånen ofta är rik på kalksten; kalk och pinot noir är bästa vänner. Få platser i världen erbjuder ett lämpligare klimat för pinot noir. Druvan kommer ursprungligen från Bourgogne och viner därifrån har ett grundmurat världsrykte, vilket gynnar spätburgunder som inte har samma exklusiva aura runt sig. Tysk spätburgunder är ofta väl så bra, och betydligt billigare än sin franska motsvarighet.

Kort om Herxheim

  • Pfalz är Tysklands näst största vinregion
  • Spätburgunder betyder sen Bourgogne och syftar på druvans sena mognad
  • Spätburgunder har fått ett stort kvalitetslyft mycket beroende på en mildare eklagring
  • Namnet spätburgunder används främst inom Tyskland, exportvinerna brukar kallas pinot noir
  • Pinot noir är en svår druva, en verklig diva sägs det ofta
  • Herxheim satsar mycket på vinturismen, som är stor i regionen, och kooperativet erbjuder evenemang av många slag

Kommentarer

Producent Herxheim

Herxheim är ett vinkooperativ som grundades av några få odlare i den lilla byn Herxheim am Berg i Pfalz 1937. De första åren var svåra med krigsår och ett utraderad marknad, men odlarna klarade att hålla sina vingårdar vid liv och rötterna växte sig allt djupare ner i bergssluttningarna. I dag har kooperativet vuxit till omkring 50 delägare. Herxheim odlar vin på sammanlagt 190 hektar och årsproduktionen ligger på omkring 2,5 miljoner liter vin. Herxheim är ett litet kooperativ med ett stort utbud av viner. Kooperativet är känt för flera klassiska Pfalzviner, som riesling, chardonnay och merlot samt en mängd sorter gjorda på lokala druvor. Riesling är den största druvan och svarar för närmare 25 % av kooperativets produktion. Mest uppmärksamhet har Herxheim fått för sin spätburgunder från kalkrika odlingslägen. Dessa och flera andra av kooperativets viner har tilldelats åtskilliga priser och räknas till Tysklands främsta.

Inspiration