Fakta
- Vinmakare Dieter Hoffmann
- Årgång 2014 var sval och regnig, men räddades av en varm september
- Vinstockar 25 - 30 år gamla
- Jordmån skiffer
- Totalsyra 5,7 gr/l
- Socker 2,5 gr/l
Vinet
Druvorna är skördade för hand (som för alla Hoffmann-Simons viner) och jästa på ståltank vid 26-28 grader. När vinet är helt utjäst flyttades det till stora ekfat för malolaktisk jäsning. Vinet är sedan lagrat på 225-liters ekfat av fransk och tysk ek i 12 månader.
Årgången
2014 präglades av en sval sommar, med en hel del regn. Mot slutet av sommaren kom dock värmen, och en varm och torr september gjorde att mognaden tog fart. Särskilt spätburgunder gav i Mosel 2014 eleganta, finstämda viner med bra aromer.
Vingården
Druvorna till denna spätburgunder kommer från olika vingårdar runt Piesport.
Hoffmann-Simon
Weingut Hoffmann-Simons historia börjar i mellankrigstiden då Carl Hoffman och Maria Simon gifte sig och byggde upp sin gemensamma vinegendom i Piesport, i hjärtat av Moseldalen. Sedan 1994 är det deras sonson Dieter Hoffmann som driver Hoffmann-Simon, från 2000 tillsammans med sin fru Andrea Marmann. Totalt har man tio hektar vingårdar, varav det allra mesta är planterat med riesling. Man har även lite sauvignon blanc, weissburgunder (pinot blanc) och för drygt tio år planterade man också spätburgunder (pinot noir), i några noggrant utvalda vingårdar. Själva vineriet ligger inne i Piesport, på andra sidan floden från den imponerande vingården Goldtröpfchen.
Hoffmann-Simon gör i dag både klassiska moselviner, med den unika balansen mellan frisk syra och balanserad sötma, men också helt torra rieslingviner, med koncentration och elegans. Från 2015 är samtliga viner ekologiska. För Dieter Hoffmann är ekologisk odling den enda vägen för att kunna bevara de unika egenskaperna från varje vingård i de färdiga vinerna.
Vinmakaren Dieter Hoffmann
Även om Dieter växte upp i en familj av vinmakare har han inte slarvat med sin utbildning. Efter att först ha gått som vinmakarlärling tog han sedan sitt diplom i vinodling och vinframställning vid det världsberömda vinuniversitetet i Geisenheim. Med examen i handen återvände han 1994 till Piesport och vingårdarna han växt upp vid, och tog över driften av egendomen. Efter många års målmedvetet arbete kunde Dieter 2015 äntligen kvittera ut den ekologiska certifieringen för alla Hoffmann-Simons vingårdar. Förutom att ta hand om egendomen är Dieter mycket engagerad i lokalsamhället, och den tid han har över går till en aktiv fritid med fotboll och skidåkning. Fördelen med de branta vingårdarna vid Piesport är ju den grundträning det ger att bara sköta om dem.
Druvan Spätburgunder
Spätburgunder är vad pinot noir kallas i Tyskland, och kanske har druvan nästa lika lång historia i Tyskland som i Frankrike. Helt klart är i all fall att den odlades i vingårdar i klostren i Tyskland på 1200-talet. Väl anpassad som spätburgunder är för ett svalare klimat ger den eleganta, komplexa och friska rödviner i den lättare stil som är allt mer efterfrågad i dag. Spätburgunder odlad på skifferjordarna i Mosel ger i dag några av Tysklands mest intressanta rödviner - väl värda att hålla koll på!