Horizn29 Pinot Noir är en förnämlig representant för de tyska röda viner som på senare år nått en allt större beundrarskara. Det är ett typiskt lätt och bärigt vin som är sprängfyllt av smaker. Vinet har många skogstoner och passar bra till viltkött som rådjursstek, vildsvinsfilé och Wallenbergare på älg. Vinet är mångsidigt och passar också till kycklingrätter, kalv- och fläskkött, risotto och pastarätter, liksom till milda ostar som Brie och Camembert. Vinet är färdigt att dricka men utvecklas under lagring under fem år. Bör serveras något svalare är rumstemperatur.
Gott att veta
Röda viner från Tyskland har på senare år blivit allt mer populära. Framför allt är det pinot noir, eller spätburgunder, som är det tyska namnet på den berömda druvan. De allra bästa pinot noir-vinerna kommer från Pfalz, Baden och just Reinhessen där Andreas Oster har sin verksamhet
Reinhessen
Med drygt 26 000 hektar är Reinhessen Tysklands största vinregion. Området är uppdelat i tre underdistrikt: Bingen, Nierstein och Wonnegau. I Reinhessen är flera vinkooperativ verksamma och det tillverkas en stor mängd enklare viner som Liebfraumilch. I distriktet görs även högklassiga viner, särskilt på pinot noir och riesling från de branta flodstränderna. De främsta vinerna görs på riesling och pinot noir.
Vinlandet Tyskland
Efter andra världskriget minskade intresset för tyska viner drastiskt. Många vingårdar lades ner och kvaliteten försämrades. Utvecklingen gick mot massproduktion och försämrad kvalitet. Tyska viner kom i hög grad att kännetecknas av billiga vita, söta och halvsöta viner. I dag har detta förändrats radikalt. Den tyska vinodlingen präglas av kunskap, forskning, välutbildade oenologer och kvalitet. Numera räknas Tyskland som ett av världens stora vinländer, särskilt när det gäller riesling och pinot noir.
Horizn29 Pinot Noir kommer från ett litet antal utvalda vingårdar i Reinhessen, vinet har skördats för hand och sedan pressats försiktigt innan det har fått jäsa på ståltank vid låg temperatur, därefter har det fått en kortare tid på ekfat för att fördjupa komplexiteten.
Kort om Andreas Oster och Horizn29
Andreas Oster Weinkellerei är en mycket gammal vinproducent i Reinhessen, Anorna sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet. Det moderna familjeföretaget grundades dock inte förrän 1921. Andreas Oster har inga egna vinodlingar utan köper viner från kontrakterade odlare i Reinhessen och Moselregionen. Även om Andreas Oster tillhör Tysklands stora tillverkare har företaget länge varit en anonym producent. Tillverkningen har varit inriktad på att producera label-viner för den tyska livsmedelshandeln. Därför var det många som förvånades när Andreas Oster förra året lanserade tre egna märkesserier med högkvalitativa och regiontypiska viner under eget namn. Den av serierna som fått mest uppmärksamhet är Horizn29.
Horizn29
Horizn29 är antagligen vinbranschens mest långtgående hållbarhetscertifiering. Märkningen består av viner som uppfyller 29 hållbarhetskriterier som reglerar vinodlingen för nio olika vingårdar som knutits till projektet. Kriterierna syftar till att producera viner som i alla aspekter, från jord till glas, lämnar minsta möjliga miljö- och klimatavtryck.
Horizn29 initierades av Andreas Oster och omfattar enbart viner från Reinhessen. De 29 principerna reglerar bland annat användningen av bekämpningsmedel, odlingsmetoder, förpackning, transport, förbrukningen av naturresurser, kvalitetskontroller, anställningsvillkor med mera.
- De rigorösa bestämmelserna i Horizn29 kontrolleras återkommande av ett certifieringsinstitut
- Horizn29 har utarbetats av Dr. Helena Ponstein, som är en av Europas ledande experter inom hållbar jordbruksproduktion
- Horizn29 omfattar tio olika viner och har tagits fram som ett projekt styrt av konsumentefterfrågan
- Pinot noir har odlats i södra Tyskland sedan minst 1300-talet
- I Reinhessen odlas många druvor, pinot noir anses ge några av Tysklands allra bästa viner
Kommentarer