Inycon Appassimento Organic 2022 – 2 liter

en bag in box inycon appassimento

Inycon Appassimento Organic 2022 – 2 liter

Inycon Appassimento Organic görs på druvorna perricone och aglianico, båda klassiska druvor för södra Italien och som här får sällskap av varandra. Det är en något annorlunda och spännande druvkombination som ger vinet en intressant smakpalett. Vinet har en mörkt röd färg med violetta inslag. Stor och generös doft av mogna björnbär och små svarta körsbär. Fruktig smak med inslag av färska kryddor, körsbär och sötlakrits. En fyllig gomkänsla med vinstilens lilla sötma som balanseras upp av bra tryck i tanninerna och mörkbärig fräschör i frukten. Lång eftersmak med ett kryddigt avslut.

Inycon Appassimento Organic passar utmärkt till pastarätter med fylliga smaker, mustiga grytor, pizza och är dessutom ett mycket bra grillvin. Ett vin som lämpar sig verkligen till en hel del prova gärna till ört- och vitlökskryddad karré på grillen, hårdostar med saltkristaller eller varför inte till charkuterier med smakrik salami.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
55048
Storlek
200 cl
Alkohol
13,5 %
Land/Region
Italien Sicilien
Passande mat
Grill Nötkött Ost Pasta Vin till pizza
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Övrigt
Veganskt
Producent
Settesoli Inycon

Fakta

  • Vinmakare Mimmo De Gregorio
  • Druvor 50% perricone 50% aglianico
  • Jordmån Sandiga jordar, rikligt med kalkstenar, porös jordmån och rik på järnhaltiga mikroelement.
  • Totalsyra 4,77 g/l
  • pH 3,61
  • Socker 1,290 g/100 ml

Vinet

Appassimento-metoden innebär att druvorna torkas och tappar därmed en del av sin vikt innan de pressas och blir till vin. Resultatet blir ett vin med större djup och smakregister och något högre alkoholhalt. ”Uve appassite” betyder ungefär ”torkad druva” på italienska.

Cantine Settesoli är känt för sin stora ekologiska vinproduktion och det tillkommer nya ekologiskt certifierade vingårdar varje år. Vintillverkningen sker dessutom utan några som helst animaliska produkter. Därför är Cantine Settesoli även certifierat veganskt.

Cantine Settesoli blev 2020 certifierat med VIVA för hållbarhet inom vitikultur av det italienska miljödepartementet.

Settesoli

Cantine Settesoli har länge drivits utifrån ett mycket medvetet miljötänk. Medan andra vingårdar nöjer sig med att uppfylla baskraven för ekologisk odling tar Settesoli detta ett par steg till. Redan 2008 driftsatte man Italiens största solenergianläggning när man installerade över 1500 solpaneler. Året därpå gick man helt över till förpackningar av returmaterial och inom kort inviger man en stor biogasanläggning som kommer att generera el och värme till både vineriet och regionen. Dessutom har man utvecklat ett spårbarhetssystem där man kan följa varje flaska tillbaka till den enskilde odlaren och den exakta växtplatsen.

Att bruka jorden i samklang med naturen för social och ekonomisk utveckling har gjort Settesoli till ett av Italiens främsta exempel på att målmedvetet engagemang kan bekämpa fattigdom och förändra förutsättningarna för en hel region. Det sociala arbetet är mycket omfattande och innefattar allt från att bistå organisationer som jobbar för utsatta barn i Brasilien till att stötta lokala härbärgen för hemlösa på Sicilien. Tack vare sitt sociala engagemang har Settesoli tilldelats den italienska republikens mest prestigefulla utmärkelse för socialt arbete.

Cantine Settesoli är baserat i Menfi på Siciliens västkust, är en av föregångarna som med hjälp av en hypermodern vinanläggning och minimalt användande av bekämpningsmedel idag producerar några av öns allra bästa viner. Cantine Settesoli, ett av Europas största vinkooperativ och förfogar mer än 6 000 hektar vingårdar.

Sicilien

Sicilien är en av de mest soldränkta platserna i Europa. Vinerna som utvecklas här smeks under våren av tidiga varma passadvindar från Sahara för att sedan matas sprängfulla av Medelhavets sol under tokvarma, nederbördsfattiga sommarmånader.

Vinifiering

Druvorna som används till vinet torkas något på vinstocken, de skördas cirka 15 dagar efter normal mognad; denna process gör det möjligt att producera ett mycket koncentrerat vin både på näsan och i gommen, tack vare naturligt restsocker.

Efter skörd avstjälkas och krossas druvorna för att sedan föras över till temperaturkontrollerade jäskare av rostfritt stål. Jäsningen sker mellan 22-25 grader C med jäst utvald av vinmakaren för druvsort och regionala uttryck. Ett system med “rack and return” och traditionell överpumpning ger en skonsam extraktion av djup färg och fina tanniner samtidigt som fruktkaraktären bibehålls. Efter jäsning sker skalmaceration som bestäms av vinmakarna beroende på vingårdens speciella egenskaper.

Producent Inycon

Inycon / Cantine Settesoli anses i dag vara en föregångare för modern vinindustri, både när det gäller modern vinifiering och ekologisk vinproduktion. Kooperativet grundades 1958 av lokala vinbönder som gick samman för att hjälpa varandra genom en tid av svår lågkonjunktur och omfattande utvandring från efterkrigstidens Italien.

Kooperativet ligger utanför den historiska staden Menfi på Siciliens västkust där greker, romare, fenicier, araber och till och med vikingar regerat. De DOC-klassade vingårdarna börjar i stort sett vid havsytan och klättrar brant 400 meter uppför bergssluttningarna, vilket skapar ett mycket variationsrikt mikroklimat med speciella förutsättningar för druvorna. Den porösa lavajorden, där rötterna kan tränga mycket djupt, har ett stort inslag av aska och svavel vilket resulterar i viner med en utpräglad mineralton. Settesoli är närmast ett eget vindistrikt och kooperativet sysselsätter idag 70 procent av de 5 000 familjer som bor i området. Sedan 1999 är Inycon varumärket för Cantine Settesolis internationella viner.

Cantine Settesoli erhöll under februari 2020 certifikatet VIVA för hållbarhet inom vitikultur. Certifieringen utfärdades av italienska miljödepartementet. Luften, vattnet och landskapet är de riktvärden som används för identifiering av bästa praxis i vingården, till förmån för miljöskydd, ekonomisk utveckling och främjande av socialt och kulturellt arv. Detta åtagande startade 1958 och presidenten för Cantine Settesoli, Giuseppe Bursi, säger; ”VIVA hjälper oss att kommunicera till våra konsumenter och medborgare i Menfi vårt dagliga engagemang för att bevara våra vinproducerande områden, främja vin & mat och kulturarv”.

 

Produkter från Inycon

Inspiration