Fakta
- Vinmakare Mimmo De Gregorio
- Druvor 50% perricone 50% aglianico
- Jordmån Sandiga jordar, rikligt med kalkstenar, porös jordmån och rik på järnhaltiga mikroelement.
- Totalsyra 4,77 g/l
- pH 3,61
- Socker 1,290 g/100 ml
Vinet
Appassimento-metoden innebär att druvorna torkas och tappar därmed en del av sin vikt innan de pressas och blir till vin. Resultatet blir ett vin med större djup och smakregister och något högre alkoholhalt. ”Uve appassite” betyder ungefär ”torkad druva” på italienska.
Cantine Settesoli är känt för sin stora ekologiska vinproduktion och det tillkommer nya ekologiskt certifierade vingårdar varje år. Vintillverkningen sker dessutom utan några som helst animaliska produkter. Därför är Cantine Settesoli även certifierat veganskt.
Cantine Settesoli blev 2020 certifierat med VIVA för hållbarhet inom vitikultur av det italienska miljödepartementet.
Settesoli
Cantine Settesoli har länge drivits utifrån ett mycket medvetet miljötänk. Medan andra vingårdar nöjer sig med att uppfylla baskraven för ekologisk odling tar Settesoli detta ett par steg till. Redan 2008 driftsatte man Italiens största solenergianläggning när man installerade över 1500 solpaneler. Året därpå gick man helt över till förpackningar av returmaterial och inom kort inviger man en stor biogasanläggning som kommer att generera el och värme till både vineriet och regionen. Dessutom har man utvecklat ett spårbarhetssystem där man kan följa varje flaska tillbaka till den enskilde odlaren och den exakta växtplatsen.
Att bruka jorden i samklang med naturen för social och ekonomisk utveckling har gjort Settesoli till ett av Italiens främsta exempel på att målmedvetet engagemang kan bekämpa fattigdom och förändra förutsättningarna för en hel region. Det sociala arbetet är mycket omfattande och innefattar allt från att bistå organisationer som jobbar för utsatta barn i Brasilien till att stötta lokala härbärgen för hemlösa på Sicilien. Tack vare sitt sociala engagemang har Settesoli tilldelats den italienska republikens mest prestigefulla utmärkelse för socialt arbete.
Cantine Settesoli är baserat i Menfi på Siciliens västkust, är en av föregångarna som med hjälp av en hypermodern vinanläggning och minimalt användande av bekämpningsmedel idag producerar några av öns allra bästa viner. Cantine Settesoli, ett av Europas största vinkooperativ och förfogar mer än 6 000 hektar vingårdar.
Sicilien
Sicilien är en av de mest soldränkta platserna i Europa. Vinerna som utvecklas här smeks under våren av tidiga varma passadvindar från Sahara för att sedan matas sprängfulla av Medelhavets sol under tokvarma, nederbördsfattiga sommarmånader.
Vinifiering
Druvorna som används till vinet torkas något på vinstocken, de skördas cirka 15 dagar efter normal mognad; denna process gör det möjligt att producera ett mycket koncentrerat vin både på näsan och i gommen, tack vare naturligt restsocker.
Efter skörd avstjälkas och krossas druvorna för att sedan föras över till temperaturkontrollerade jäskare av rostfritt stål. Jäsningen sker mellan 22-25 grader C med jäst utvald av vinmakaren för druvsort och regionala uttryck. Ett system med “rack and return” och traditionell överpumpning ger en skonsam extraktion av djup färg och fina tanniner samtidigt som fruktkaraktären bibehålls. Efter jäsning sker skalmaceration som bestäms av vinmakarna beroende på vingårdens speciella egenskaper.