Kanonkop Estate Paul Sauer 2020

Nyhet Begränsad utgåva
paul sauer en flaska rött vin från sydafrika

Kanonkop Estate Paul Sauer 2020

Lanseras snart ?
26 April 2024   (489 SEK)
Gå till på Systembolagets hemsida

Kanonkop Paul Sauer är en klassisk Bordeauxblandning, förträfflig till nötkött, vilt och lamm. Prova det till en mustig köttgryta, grillad entrecote, helstekt biff eller vällagrade ostar. Det är också en perfekt matchning till Medelhavsköket, som exempelvis en krämig pasta eller kryddig moussaka med fetaost och lammfärs. Vinet är färdigt att drickas men har en enorm lagringspotential och kommer vid goda förhållanden att åldras med värdighet under minst 20 år. Bör serveras runt 16–18 grader.

Med en rubinröd mättad färg och en tät och sammanvävd doft av mylla,  muskot, torkade solmogna körsbär, örter, cederträ och svartavinbär är Kanonkop ett imponerande vin. Smaken är klassisk raffinerad med vinbär, mocka, kaffe och gröna tobaksblad i en elegant struktur med balanserade tanniner där användningen av ny ek kompletterar med en fruktig och smakrik vaniljton. Eftersmaken är lång och fräsch och har en ungdomlig avslutning med en lätt rökig mineralitet.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (2 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
94676
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Cabernet Franc Cabernet Sauvignon Merlot
Land/Region
Stellenbosch Sydafrika
Passande mat
Grill Nötkött Ost
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Övrigt
Begränsad utgåva Nyheter
Producent
Kanonkop Wine Estate

Fakta

 • Vinmakare Abrie Beeslaar
 • Jordmån 75 % cabernet sauvignon, 14 % cabernet franc, 11 % merlot (Bordeuax-blandning)
 • Vinstockar 30 år i genomsnitt
 • Jordmån Dekomposterad granit, (Hutton och Clovelly)
 • Lagring 100 % ny fransk ek (225 liters fat) i 24 månader
 • Skördeuttag 4 ton/hektar
 • pH 3,45
 • Socker 3,3 g/l

Gott att veta

Druvsammansättningen för årgång 2020 är 69% cabernet sauvignon,17% cabernet franc, 14% merlot.

När den berömde vinskribenten Tim Atkins gav Kanonkop Paul Sauer 2015 toppbetyg och tilldelade årgången 100 av 100 poäng, som det första vinet någonsin från nya världen, blev Pauls Sauer Sydafrikas mest eftersökta vin. Efterföljande årgångar har försvunnit väldigt fort från marknaden och hyllats med storslagna betyg i den internationella vinpressen.

Kanonkop Paul Sauer har fått jäsa i öppna temperaturkontrollerade jäskar av betong vid 29 garder. Skalresterna som flutit upp till ytan har tryckts ner för hand varannan timme under jäsningen. Musten har sedan skiljts från skalen efter fem dagars jäsning. Efter den malolaktiska jäsningsfasen har vinet fått mogna under 24 månader på ny fransk ek.

Kort om Kanonkop

Kanonkop Estate ligger på sluttningarna utmed Simonsberg i Stellenbosch några mil utanför Kapstaden. Från höjderna har man en vidsträckt utsikt över havet. På 1700-talet stod en kanon på en av kullarna som avfyrades när man siktade europeiska skepp som stävade in mot Kapstaden. Kanonskotten varskodde traktens bönder om att det var dags att fylla kärrorna med förnödenheter och bege sig till hamnen.

Paul Sauer var en sydafrikansk statsman och framförallt pionjär inom den sydafrikanska vinindustrin. Han var en av de första som planterade pinotage i landet och den som byggde upp farmen Kanonkop – i dag driver hans barnbarn Johann och Paul Krige det framgångsrika företaget. Det dröjde dock till 1972 innan vinodlingen kom ingång. Verksamheten drivs mycket familjärt och majoriteten av de närmare 60 anställda bor på gården. Kanonkop har de senare åren blivit en shooting star på den sydafrikanska vinhimlen och har tilldelats många internationella utmärkelser. I flera avseenden har Kanonkop gått i bräschen för den sydafrikanska vinindustrins förvandling från apartheidårens mörker till en absolut topposition bland nya världens vinländer. Den som ansvarar för driften på Kanonkop är vinmakaren Abrie Beeslaar: I dag är han en av vinvärldens mest lysande stjärnor. Beeslaar har trots sin ungdom utsetts till ”The Best Winemaker in the World” hela tre gånger.

 • Paul Sauer är Kanonkops prestigevin och ett av Sydafrikas mest prisbelönta viner
 • Kanonkop räknas som en av Sydafrikas mest framstående vinproducenter
 • Kanonkop har ett omfattande vinstdelningsprogram med alla anställda och deltar i flera sociala projekt
 • Kanonkop odlar vin på omkring 100 hektar. Inspirationen kommer från i Bordeaux med en sydafrikansk twist, bland annat buskodlade viner som klarar starka vindar bättre
 • De svala havsvindarna över Simonsberg lindrar sommarhettan, men nederbörd förekommer nästan bara vintertid

 

Namnet

”Kanonkop, where the big guns roar” Namnet Kanonkop kommer ursprungligen från ordet kopje som betyder höjd. Vingården ligger på den plats från vilken man under 1600-talet avfyrade kanonsalut för att varsko bönder boende runt Kapstaden att fartyg från Europa nalkades kusten för inventeringsstopp i staden. Bönderna lastade då sina kärror och for till Kapstaden för att sälja färsk frukt och grönsaker.

Om Kanonkop

Kanonkops vingårdar ligger på de nedre slänterna av berget Simonsberg i den del av Stellenbosch som kallas “red wine bowl”. Kanonkops egendom består av 100 hektar vinstockar i ett ypperligt klimat för rödvinsframställning. Planteringarna sluttar åt sydväst, vilket är det mest eftertraktade väderstrecket här och jordmånen består av röd granit och lera. Egendomen sträcker sig mellan 60 och 120 meter över havet och påverkas av långa sommardagar och varmt inlandsklimat samtidigt som vingården kyls av svala vindar från False Bay. Merparten av årets regn kommer under vintern vilket förbättrar druvornas mognad och förenklar skördeprocessen.

Abrie Beeslar är en av vinvärldens mest lysande stjärnor. Från sin utsiktspost på berget Simonsberg i Stellenbosch utanför Kapstaden har han tagit hela världen med storm, så till den grad att han utsetts till ”The Best Winemaker in the World” hela tre gånger. Trots sin ungdom (44 år) dignar hans troféskåp av utmärkelser från hela världen. Sedan 2002 lever och verkar han tillsammans med sin familj på Kanonkop Estate. Beeslaar är en av dem som gått i spetsen för den sydafrikanska vinindustrins remarkabla metamorfos. Vinproduktionen i Sydafrika underminerades under apartheidåren, den kvalitetsinriktade produktionen minskade och omvärldens handelshinder omöjliggjorde investeringar och utveckling. Under 1990-talet tog dock en ny generation vinmakare över. Välutbildade, entusiastiska och mycket skickliga inledde de en renässans för landets vinindustri som vi ännu inte sett toppen av.

 

Produkter från Kanonkop Wine Estate

Inspiration