Fakta
- Vinmakare Abrie Beeslaar
- Jordmån 75 % cabernet sauvignon, 14 % cabernet franc, 11 % merlot (Bordeuax-blandning)
- Vinstockar 30 år i genomsnitt
- Jordmån Dekomposterad granit, (Hutton och Clovelly)
- Lagring 100 % ny fransk ek (225 liters fat) i 24 månader
- Skördeuttag 4 ton/hektar
- pH 3,45
- Socker 3,3 g/l
Gott att veta
Druvsammansättningen för årgång 2020 är 69% cabernet sauvignon,17% cabernet franc, 14% merlot.
När den berömde vinskribenten Tim Atkins gav Kanonkop Paul Sauer 2015 toppbetyg och tilldelade årgången 100 av 100 poäng, som det första vinet någonsin från nya världen, blev Pauls Sauer Sydafrikas mest eftersökta vin. Efterföljande årgångar har försvunnit väldigt fort från marknaden och hyllats med storslagna betyg i den internationella vinpressen.
Kanonkop Paul Sauer har fått jäsa i öppna temperaturkontrollerade jäskar av betong vid 29 garder. Skalresterna som flutit upp till ytan har tryckts ner för hand varannan timme under jäsningen. Musten har sedan skiljts från skalen efter fem dagars jäsning. Efter den malolaktiska jäsningsfasen har vinet fått mogna under 24 månader på ny fransk ek.
Kort om Kanonkop
Kanonkop Estate ligger på sluttningarna utmed Simonsberg i Stellenbosch några mil utanför Kapstaden. Från höjderna har man en vidsträckt utsikt över havet. På 1700-talet stod en kanon på en av kullarna som avfyrades när man siktade europeiska skepp som stävade in mot Kapstaden. Kanonskotten varskodde traktens bönder om att det var dags att fylla kärrorna med förnödenheter och bege sig till hamnen.
Paul Sauer var en sydafrikansk statsman och framförallt pionjär inom den sydafrikanska vinindustrin. Han var en av de första som planterade pinotage i landet och den som byggde upp farmen Kanonkop – i dag driver hans barnbarn Johann och Paul Krige det framgångsrika företaget. Det dröjde dock till 1972 innan vinodlingen kom ingång. Verksamheten drivs mycket familjärt och majoriteten av de närmare 60 anställda bor på gården. Kanonkop har de senare åren blivit en shooting star på den sydafrikanska vinhimlen och har tilldelats många internationella utmärkelser. I flera avseenden har Kanonkop gått i bräschen för den sydafrikanska vinindustrins förvandling från apartheidårens mörker till en absolut topposition bland nya världens vinländer. Den som ansvarar för driften på Kanonkop är vinmakaren Abrie Beeslaar: I dag är han en av vinvärldens mest lysande stjärnor. Beeslaar har trots sin ungdom utsetts till ”The Best Winemaker in the World” hela tre gånger.
- Paul Sauer är Kanonkops prestigevin och ett av Sydafrikas mest prisbelönta viner
- Kanonkop räknas som en av Sydafrikas mest framstående vinproducenter
- Kanonkop har ett omfattande vinstdelningsprogram med alla anställda och deltar i flera sociala projekt
- Kanonkop odlar vin på omkring 100 hektar. Inspirationen kommer från i Bordeaux med en sydafrikansk twist, bland annat buskodlade viner som klarar starka vindar bättre
- De svala havsvindarna över Simonsberg lindrar sommarhettan, men nederbörd förekommer nästan bara vintertid