Kanonkop Estate Paul Sauer 2018

Kanonkop Estate Paul Sauer 2018

paul sauer en flaska rött vin från sydafrika

Kanonkop Estate Paul Sauer 2018

Detta legendariska vin är uppkallat efter Kanonkops patriark och är en Bordeaux-blandning av cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Djupet av smak, struktur och komplexitet som erbjuds av dessa tre druvsorter accentueras av 24 månaders lagring i nya franska ekfat.

Stor, fruktig doft med inslag av svarta vinbär, plommon, ceder och mocka. Fylligt med en frisk syra och balanserad strävhet. Ett smakrikt fruktigt vin med fatkaraktär och med inslag av svarta och röda vinbär, mocka och en kryddig lång avslutning. Ett utmärkt komplement till köttgrytor, biff, stekar och ett urval av vällagrade ostar. Serveras vid 16-18 C. Drickes nu men kan med fördel lagras 15-25 år.

Fyllighet
70%
Strävhet
70%
Friskhet
72%

Passar till

Betyg (5 röster)
5
Skriv ut
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Cabernet Franc Cabernet Sauvignon Merlot
Land/Region
Stellenbosch Sydafrika
Passande mat
Grill Nötkött Ost
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Producent
Kanonkop Wine Estate

Fakta

  • Vinmakare Abrie Beeslaar
  • Druvor 76% cabernet sauvignon, 17% cabernet franc, 7% merlot
  • Vinstockar 29 år gamla
  • Jordmån grus av granit och ”hutton”
  • Skördeuttag 4 ton/ha
  • Totalsyra 6,1 gr/l
  • pH 3,46
  • Socker 2,7 gr/l

Kanonkop

”Kanonkop, where the big guns roar” Namnet Kanonkop kommer ursprungligen från ordet kopje som betyder höjd. Vingården ligger på den plats från vilken man under 1600-talet avfyrade kanonsalut för att varsko bönder boende runt Kapstaden att fartyg från Europa nalkades kusten för inventeringsstopp i staden. Bönderna lastade då sina kärror och for till Kapstaden för att sälja färsk frukt och grönsaker.

Vingårdarna ligger på de nedre slänterna av berget Simonsberg i den del av Stellenbosch som kallas “red wine bowl”. Kanonkops egendom består av 100 hektar vinstockar i ett ypperligt klimat för rödvinsframställning. Planteringarna sluttar åt sydväst, vilket är det mest eftertraktade väderstrecket här och jordmånen består av eroderad röd granit och lera. Egendomen sträcker sig mellan 60 och 120 meter över havet och påverkas av långa sommardagar och varmt inlandsklimat samtidigt som vingården kyls av svala vindar från False Bay. Merparten av årets regn kommer under vintern vilket förbättrar druvornas mognad och förenklar skördeprocessen.

Vinmakaren Abrie Beeslar

Abrie Beeslar är en av vinvärldens mest lysande stjärnor. Från sin utsiktspost på berget Simonsberg i Stellenbosch utanför Kapstaden har han tagit hela världen med storm, så till den grad att han utsetts till ”The Best Winemaker in the World” hela tre gånger.

Abrie Beeslaar är Sydafrikas mest prisbelönta vinmakare hans troféskåp av utmärkelser är från hela världen. Sedan 2002 lever och verkar han tillsammans med sin familj på Kanonkop Estate. Beeslaar är en av dem som gått i spetsen för den sydafrikanska vinindustrins remarkabla metamorfos. Vinproduktionen i Sydafrika underminerades under apartheidtiden, den kvalitetsinriktade produktionen minskade och omvärldens handelshinder omöjliggjorde investeringar och utveckling. Under 1990-talet tog dock en ny generation vinmakare över. Välutbildade, entusiastiska och mycket skickliga inledde de en renässans för landets vinindustri som vi ännu inte sett toppen av.

Vinet

Kanonkop Paul Sauer produceras från vinstockar med en medelålder på 28 år. Alkoholjäsningen genomfördes i öppna betongkar under fem dygn med en temperatur på 29 °C. Varje dag en manuell blandning (varannan timma) av druvskal och must, allt för att extrahera mycket frukt och tanniner till vinet. Därefter lagrades vinet i 24 månader på 100% nya 225 liters franska Nevers ekfat.

Kommentarer

När släpps vinet? Skulle det inte släppas i denna lansering?

Hej Sven-Erik. Årgång 2018 kommer att släppas på Systembolaget den 29 april. Har just uppdaterat informationen. /Jonas /Nigab

Namnet

”Kanonkop, where the big guns roar” Namnet Kanonkop kommer ursprungligen från ordet kopje som betyder höjd. Vingården ligger på den plats från vilken man under 1600-talet avfyrade kanonsalut för att varsko bönder boende runt Kapstaden att fartyg från Europa nalkades kusten för inventeringsstopp i staden. Bönderna lastade då sina kärror och for till Kapstaden för att sälja färsk frukt och grönsaker.

Om Kanonkop

Kanonkops vingårdar ligger på de nedre slänterna av berget Simonsberg i den del av Stellenbosch som kallas “red wine bowl”. Kanonkops egendom består av 100 hektar vinstockar i ett ypperligt klimat för rödvinsframställning. Planteringarna sluttar åt sydväst, vilket är det mest eftertraktade väderstrecket här och jordmånen består av röd granit och lera. Egendomen sträcker sig mellan 60 och 120 meter över havet och påverkas av långa sommardagar och varmt inlandsklimat samtidigt som vingården kyls av svala vindar från False Bay. Merparten av årets regn kommer under vintern vilket förbättrar druvornas mognad och förenklar skördeprocessen.

Abrie Beeslar är en av vinvärldens mest lysande stjärnor. Från sin utsiktspost på berget Simonsberg i Stellenbosch utanför Kapstaden har han tagit hela världen med storm, så till den grad att han utsetts till ”The Best Winemaker in the World” hela tre gånger. Trots sin ungdom (44 år) dignar hans troféskåp av utmärkelser från hela världen. Sedan 2002 lever och verkar han tillsammans med sin familj på Kanonkop Estate. Beeslaar är en av dem som gått i spetsen för den sydafrikanska vinindustrins remarkabla metamorfos. Vinproduktionen i Sydafrika underminerades under apartheidåren, den kvalitetsinriktade produktionen minskade och omvärldens handelshinder omöjliggjorde investeringar och utveckling. Under 1990-talet tog dock en ny generation vinmakare över. Välutbildade, entusiastiska och mycket skickliga inledde de en renässans för landets vinindustri som vi ännu inte sett toppen av.

 

Produkter från Kanonkop Wine Estate

Inspiration