Fakta
- Vinmakare Abrie Beeslaar
- Druvor 38% Cabernet sauvignon, 33% Pinotage, 23% Merlot, 6% Cabernet franc
- Vinstockar 5 – 30 år gamla
- Jordmån grus av granit och ”hutton”
- Skördeuttag 7 ton/ha – 4550 liter/ha
- pH 3,61
- Totalsyra 5,5 gr/l
- Socker 2,6 gr/l
Kanonkop
Kanonkops vingårdar ligger på de nedre slänterna av berget Simonsberg i den del av Stellenbosch som kallas “red wine bowl”. Kanonkops egendom består av 100 hektar vinstockar i ett ypperligt klimat för rödvinsframställning. Planteringarna sluttar åt sydväst, vilket är det mest eftertraktade väderstrecket här och jordmånen består av röd granit och lera. Egendomen sträcker sig mellan 60 och 120 meter över havet och påverkas av långa sommardagar och varmt inlandsklimat samtidigt som vingården kyls av svala vindar från False Bay. Merparten av årets regn kommer under vintern vilket förbättrar druvornas mognad och förenklar skördeprocessen.
Vinmakaren Abrie Beeslar
Abrie Beeslar är en av vinvärldens mest lysande stjärnor. Från sin utsiktspost på berget Simonsberg i Stellenbosch utanför Kapstaden har han tagit hela världen med storm, så till den grad att han utsetts till ”The Best Winemaker in the World” hela tre gånger.
Abrie Beeslaar är Sydafrikas mest prisbelönta vinmakare. Trots sin ungdom (f 1974) dignar hans troféskåp av utmärkelser från hela världen. Sedan 2002 lever och verkar han tillsammans med sin familj på Kanonkop Estate. Beeslaar är en av dem som gått i spetsen för den sydafrikanska vinindustrins remarkabla metamorfos. Vinproduktionen i Sydafrika underminerades under apartheidåren, den kvalitetsinriktade produktionen minskade och omvärldens handelshinder omöjliggjorde investeringar och utveckling. Under 1990-talet tog dock en ny generation vinmakare över. Välutbildade, entusiastiska och mycket skickliga inledde de en renässans för landets vinindustri som vi ännu inte sett toppen av.
Vinet
Kadette är Kanonkops ”andravin”, som görs på de druvor som inte klarar de stenhårda kraven för toppvinerna. Beroende på hur årgången varit för de olika druvsorterna betyder detta att druvsammansättningen varierar på detta vin från år till år. Vinifikation: vinet jästes i öppna betongkar vid 28 °C med manuell överpumpning varannan timma. Skalmaceration i tre till fem dagar. Vinet är lagrat i tolv månader på 225-liters franska Nevers ekfat som tidigare använts för Kanonkops toppviner.