La Fiole du Pape

Den förvridna och ”sandblästrade” påveflaskan "La Fiole du Pape", togs fram av Charles Brotte 1952.

La Fiole du Pape

La Fiole du Pape är ett utmärkt vin till en råbiff med klassiska tillbehör som äggula, pepparrot och kapris. Viltkött som vildsvin och rådjur är också en förträfflig matchning, liksom mildare kött som fläsk, lamm och kyckling. Vinet är förträffligt redan nu men utvecklas under många års lagring, bör serveras vid cirka 17 grader.

Den legendariska La Fiole du Pape har en fruktig och kryddig doft som påminner om inlagda körsbär, torkade örter och tryffel. Smaken är mycket välbalanserad, köttig och kraftfull med inslag av läder, jordgubbar och svarta vinbär. Där finns också söta toner av paprika och kryddnejlika. I eftersmaken märks ektoner, körsbär och en lätt lite jordig ton av rök.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (1 röst)
5
3 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
55178
Storlek
75 cl
Alkohol
14,5 %
Druva
Grenache Noir Syrah / Shiraz
Land/Region
Frankrike Rhône
Passande mat
Grill Lamm Vilt
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Producent
Maison Brotte

Fakta

  • Skörd manuell
  • Jordmån Sand, kalksten, gallets-lerjordar och safres, fin sand

Gott att veta

La Fiole du Pape är ett legendariskt vin och en stilikon i den franska vinindustrin. Den förvridna och ”sandblästrade” påveflaskan "La Fiole du Pape", togs fram av Charles Brotte 1952. I dag är den ikonisk i vinvärlden och har haft stor betydelse för synen på förpackningar och etikettdesign. Även som vin har La Fiole du Pape haft stor påverkan för hur Châteauneuf du Pape vuxit fram som ett av Frankrikes prestigeområden. Det är framförallt två faktorer som bidrar till mångsidigheten som kännetecknar Châteauneuf du Pape. Dels är mängden tillåtna druvor ovanligt stor, dels har området varierade jordmåner som ger vinmakarna stora möjligheter att komponera smakbilder. Druvorna till La Fiole du Pape kommer från en stor mängd vingårdar. Genache- och syrah-druvorna har vuxit i fyra skiftande jordar. Sandjordar som bidrar med finess och aromer av färska frukter. Kalkjordar som tillför mineralitet. Den fina sandjorden ”safres” som ger rundhet, kropp och mörka frukter samt områdets speciella lerjord täckt av stora runda stenar ”gallets” som ger djup och struktur. Brotte är kända som mycket framstående när det gäller just blending, det vill säga hur vinmakaren bygger upp cuvéen, hur de arbetar med ekfaten, vilka druvor man använder och var de har vuxit. Brotte har kanske mer än någon annan i Châteauneuf du Pape tagit blandningskonsten till perfektion, vilket i hög grad bidragit till synen på vinerna från distriktet.

Kommentarer

Vilken årgång säls nu, vintern -23?

Hej . Detta vin är inte årgångsbetecknat. /Jonas

Såååå gott; balanserat, lagom med avrundade tanniner, otroligt fylligt och syran räcker nästan lika långt som eftersmaken. Suverän ikon!

Producent Maison Brotte

Familjen Brotte har odlat vin i södra Frankrike sedan 1880-talet. Någon exakt tidpunkt går inte att fastställa eftersom släkten varit vinbönder och inhyrda vinarbetare i området kring Châteauneuf-du-Pape och Cairanne långt tidigare än så. Men vid 1880-talets slut planterade Laurent and Christine Brotte de första egna vinrankorna som senare skulle bli en del av familjens egendomar Domaine Barville and Domaine Grosset.

Maison Brotte startade officiellt 1931 då Charles Brotte var nyutexaminerad från ” Marseilles business School”. Han var fast besluten att starta ett eget företag i Châteauneuf-du-Pape. Charles Brotte började omgående sälja ett stort antal Rhôneviner och blev en pionjär som vinhandlare i regionen.

Charles Brottes son, Jean-Pierre tog över verksamheten 1970. Under hans ledning började Brottes viner säljas på exportmarknaden. Jean-Pierre Brotte var den första som marknadsförde Rhôhneviner i Kanada, USA och Japan. Jean Pierre öppnade dörrarna till världen och byggde upp en stabil marknadsnärvaro med agenter och distributörer i över 100 länder.

Laurent Brotte och hans fru Christine tog över familjeföretaget 2001. I dag har de utvecklat såväl tillverkning som odling och investerat stort i att ytterligare förädla kvalitet och ryktbarhet kring familjens viner. Brotte är ett utpräglat familjeföretag, som i dag drivs i den femte generationen i rakt nedstigande led. Tre generationer arbetar sida vid sida i företaget och de yngsta i familjeträdet, Thibault och Benoît Brotte, arbetar som säljare och ambassadörer och skolas in för att ta över ansvaret.

Maison Brotte är den producent som mer än någon annan vintillverkare har byggt upp ryktbarheten och gjort Châteauneuf-du-Pape till södra Rhônes mest uppskattade och berömda appellation. Familjen Brotte byggde snabbt upp ett namn kring sina utmärkta viner, men också flaskdesignen var banbrytande. Den förvridna och ”sandblästrade” påveflaskan "La Fiole du Pape", togs fram av Charles Brotte 1952. I dag är den ikonisk i vinvärlden och har haft stor betydelse för hur synen på konsumentprodukters förpackningar och etikettdesign utvecklades under efterkrigstiden. I dag driver familjen Brotte också ett berömt vinmuseum Musée du vin & boutique i hjärtat av Châteauneuf-du-Pape. Museet erbjuder en anslående interaktiv promenad genom en sagolik natur med undersköna scenerier som berättar historien om Châteauneuf-du-Pape, om vinet, platsen och Brotte. Museet tar emot såväl kostnadsfria dropin-besök som bokade grupper och erbjuder även alltifrån enkla till avancerade guidningar och provningar av exklusiva viner.

Brottes viner kännetecknas av höga ambitioner inom kvalitet och ekologi. Genom låga skördeuttag, omsorg om ekologi, klimat och hållbarhet har Maison Brotte nått en stor och global ryktbarhet och uppskattas i många länder för sina utmärkta viner och många vintyper.