Le Grand Roi Côtes du Rhône 2021

Klimatsmart förpackning
en flaska rhonevin

Le Grand Roi Côtes du Rhône 2021

Le Grand Roi är ett vin som målar med bred pensel i varma färger. Det är ett matvänligt och sällskapligt vin. Doften är tät med toner av mörka bär, lakrits, lagerblad och en lätt pepprighet. I munnen struktur och kraft men med bibehållen harmoni och balanserad syra som ger en matvänlig svans. Vi väljer att njuta vinet svalt till grillat, fredagspizzan eller som sällskaplig skål på altan och balkong.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (12 röster)
4
Skriv ut
Art. nr.
53032
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Grenache Noir Mourvedre Syrah / Shiraz
Land/Region
Frankrike Rhône
Passande mat
Fläsk Grill Nötkött Ost Pasta Vin till pizza
Smaktyp
Rött - Mustigt och fruktigt
Typ
Rött vin
Övrigt
Climate Smarter Packaging
Producent
Paul Sapin

Fakta

  • Druvor 60% grenache, 30% syrah, 10% mourvedre
  • Jordmån kalksten och lera
  • Socker mindre än 3g/L

Rhône

Rhônedalen behöver ingen närmare presentation utan är ju som bekant en av Frankrikes om inte en av världens bästa adresser för vin. Här planterade den romerska hären druvor redan 500 år före Kristus på sitt härnadståg norrut och här låg en gång i tiden påvens exilslott på 1300-talet. Rhônedalens vin toppar många vinkännares önskelista och här har druvorna grenache och syrah sin självklara hemmaplan. Därför är det en stor glädje för oss att presentera en ny kung från detta strålande ursprung.

Floden Rhône har sin början i källorna och bergsflödena kring Genevesjön. Därifrån slingrar den sig västerut in i Frankrike, mot Lyon där den viker brant mot söder och ner mot utloppet i Medelhavet strax väster om Marseille. Vinodlingen kom tidigt till Cotes du Rhône, kanske redan med fenicierna på 500-talet före Kristus. Staden Avignon var länge påvarnas exilslott och det anrika vindistriktet Chateauneuf-du-Pape har fått sitt namn härifrån. Rhônedalen fick tidigt ett mycket gott rykte och länge blandades Bordeauxvin med Rhônevin för att höja kvaliteten.

På grund av skiftande klimat och olika geologiska förutsättningar delas Côtes du Rhône in i en nordlig och en sydlig del. I norr är antalet tillåtna druvor mycket begränsat, men i söder är de desto fler. Norra Rhône har ett mer utpräglat inlandsklimat med milda vintrar och varma somrar, längre söderut blir det varmare och Medelhavsvärmen når ofta mycket höga temperaturer. Den svalkande mistralen blåser ner ifrån norr men hotar i sin tur vingårdarna med att bygga upp åska, skyfall och hagelstormar.

Producent

Paul Sapin är i grunden en vinhandlare och lite av en nydanare i sin bransch. Med målsättningen att skapa viner med unik och uppskattad karaktär ligger fokuset på att hitta ekologiska druvor av högsta kvalitet och förädla dom enligt alla konstens regler. Redan designen är ett kraftfullt avsteg från den typiska etikett vi är vana vid från regionen och indikerar Paul Sapins inställning till det traditionella. Där andra vinmakare inriktar sig på specifika vingårdar och sluttningar går Paul Sapin sin egen väg och väljer istället att blanda druvor och ursprung för att skapa ett vin som uppnår sin fulla potential och sin egen speciella stil. Ambitionen resulterar i ett välsmakande pussel från flera områden i Côtes-du-Rhône tappat på miljövänlig PET-flaska.

Producent Paul Sapin

Länge sålde familjen enbart sina viner till den franska marknaden. Paul Sapin odlar inte vin på egna vingårdar utan köper upp viner ifrån framförallt Frankrike, men även andra delar av världen, som de sedan buteljerar under egna etiketter. Paul Sapin förfogar över en av världens modernaste tappningsanläggningar, där man buteljerar cirka 38 miljoner flaskor vin årligen. En stor del av tappningen sker på PET-flaska. I samarbete med forskningscentret TCCAP har man utvecklat ett unikt treskiktsmaterial i PET och nylon som är särskilt anpassat för vin. Det har fullvärdiga barriäregenskaper och påverkar inte vinets smak och arom. I Sverige är dessa flaskor belagda med pant.

Ett miljömässigt yttre kräver också ett ekologiskt inre resonerar Paul Sapin och väljer att låta sin viner produceras av ekologiskt odlade druvor.

 

Produkter från Paul Sapin

Inspiration