Les Polissons Malbec 2021

Ekologisk
Ekologiska Les Polissons från Clos d’Audhuy är ett friskt och smakrikt vin som står upp mot biffiga kötträtter, mogna ostar, råbiff, alla sorters stekar

Les Polissons Malbec 2021

Ekologiska Les Polissons från Clos d’Audhuy är ett friskt och smakrikt vin som står upp mot biffiga kötträtter, mogna ostar, råbiff, alla sorters stekar och det mesta på grillen. Det är sprängfyllt med mjuka kryddor och smaker och gifter sig utmärkt med lamm, fågel, och marinerat fläskkött. Prova det till en lammrostbiff med potatisgratäng, till en gräddig pasta, grillade grönsaker, eller en svamprisotto med generöst med parmesan. Les Polissons kan lagras länge och utvecklas under minst fem år, men är också färdigt att dricka redan nu. Bör serveras svalt, omkring 14–16 grader.

Les Polissons är ett vin som kommer med mörka frukter plommon, björnbär och svarta vinbär. I doften finns också tobak, söta jordiga toner och inslag av kardemumma och grillkol. Smaken är rund och silkesmjuk med blåbär, viol, lakrits torkade örter, lavendel, mörk choklad och kaffe. Där finns även toner av torrt trä, söt tobak och karamell. Eftersmaken drar åt röda bär, som jordgubbar och körsbär, innan det friska och fruktiga vinet klingar av med lätta syror och mineraler.

Fyllighet
Fruktighet
Friskhet

Passar till

Betyg (4 röster)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
55851
Storlek
75 cl
Alkohol
12,5 %
Druva
Malbec
Land/Region
Frankrike
Passande mat
Fläsk Grill Lamm Ost
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Clos d’Audhuy

Fakta

  • Appelation AOP Cahors
  • Jordmån Ler- och kiseljord
  • Sulfiter 40 mg/l

Cahors är en lite stad och kommun i Lotdalen i sydvästra Frankrike cirka 50 kilometer norr om Toulouse. Cahors ligger med lika avstånd från Atlanten, Medelhavet och Pyrenéerna, vilket skapar ett varierat klimat där den varma höstvinden vent d’autan bidrar till druvornas sena mognad. Floden Lot som är en biflod till Garonne gör en sydlig krök och rundar det vackra Cahors med medeltida slott och vingårdar utmed kullarna. Som vindistrikt är Cahors trendigt och i synnerhet rosar dess Malbecviner numera marknaden. Cahors brukar kallas ”The home of french Malbec”. Malbec beskrivs ofta som en argentinsk druva, men ursprunget är helfranskt. Malbec var fram till vinlusens härjningar på 1800-talet den mest odlade druvan i landet, bara i Bordeaux svarade Malbec för mer än 50 % av odlingsarealen. Cahors har länge varit ett litet och mindre känt vindistrikt. Odlarna driver ofta småskaliga jordbruk och deras viner når sällan den internationella marknaden. Jordmånen där Les Polissons har vuxit består till stora delar av järn, silikater och småsten, vilket skapar goda förutsättningar att utveckla mineralrika viner. Vid Clos d’Audhuy är odlingen ekologisk. De 30 år gamla druvstockarna avstammas hårt, med kraftig bladavskalning, för att gynna druvornas tillväxt. Vinet har fått macerera vid låg temperatur, därefter har det omedelbart pumpats över till rostfria tankar för en kort tids lagring före buteljeringen.

Kommentarer

Benoît Aymard tog över familjens vingård Clos d’Audhuy 2014. Han är tredje generationens vinmakare. Han säger sig ha yrket i sitt dna och att han vetat att han skulle bli vinbonde i hela sitt liv. Efter att ha utbildat sig till oenolog tog han över Clos d’Audhuy 2014. Benoît Aymard  kom med moderna kunskaper och en ekologisk syn på vinodling. Odlingarna var nedgångna och han fick börja med att restaurera dem från grunden. Av de femton hektaren behöll han vinrankorna på endast tre, resten nyplanterades. Benoît Aymard kom som flera andra till Cahors i ett generationsskifte. Med ungdomlig entusiasm tog de välutbildade oenologerna tag i Cahors något skamfilade rykte och började producera viner som snabbt lät tala om sig för sin sträva friskhet och djupa fruktighet.

Clos d’Audhuy ligger lite högre upp på en kalkstensplatå med en jordmån som är rik på järn. I dag odlar Benoît Aymard ekologiska viner på 15 hektar, mest Malbec, men också en liten del av den gamla druvsorten segalin samt sauvignon blanc och syrah. Benoît ser sig helst som en fältarbetare. Han är övertygad om att tiden med vinrankan är avgörande för den som vill producera bra viner. Druvorna till Clos d’Audhuy har skördats för hand i små lådor. De har avstjälkats noggrant och krossats försiktigt för att sedan få jäsa på rostfria temperaturkontrollerade kärl i 25 dagar. Vinet har därefter fått mogna på 400-liter ekfat i 20 månader.

  • Clos d’Audhuy drivs ekologiskt och är certifierat sedan 2021. Viss odling sker också efter biodynamiska principer
  • I AOP-vinet från Cahors måste minst 70 procent malbec ingå
  • fransk malbec kan också gå under det lokala namnet auxerrois
  • Katrinplommon och tobak är två av de smaker man ofta möter i fransk malbec
  • För att druvorna ska utvecklas till sin fulla potential läggs mycket tid på rensning, avstamning och bladminskning.
  • Cahors ligger med lika avstånd från Atlanten, Medelhavet och Pyrenéerna, vilket skapar ett varierat klimat där den varma höstvinden vent d’autan bidrar till druvornas sena mognad
  • Jordmånen i Cahors består till stora delar av järn, silikater och småsten, vilket skapar goda förutsättningar att utveckla mineralrika viner.

 

Produkter från Clos d’Audhuy

Inspiration