Locatour Pinot Noir 2020

Locatour Pinot Noir är ett delikat vin till mat med örtiga smaker, särskilt till rätter med rosmarin och vitlök.

Locatour Pinot Noir 2020

Locatour Pinot Noir är ett delikat vin till mat med örtiga smaker, särskilt till rätter med rosmarin och vitlök. Det passar utmärkt till lamm och svamprisotto och till många pastarätter med tomatsåser och tryffeltoner. Det är också gott till pizza, till mildare ostar och till vita fiskar, gärna ugnsbakade under ett örttäcke.

Locatour Pinot Noir är ett mediumfylligt fruktdrivet rött vin med doft av körsbär, björnbär och kokos. I smaken kommer jordgubbar och rostad ek. Här finns en betydande kryddighet med muskot, lakrits och tryffel.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (3 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
57366
Storlek
75 cl
Alkohol
14,5 %
Druva
Pinot Noir
Land/Region
USA
Passande mat
Fågel Fläsk Grill Ost Pasta Vin till pizza
Smaktyp
Rött - Mjukt och elegant
Typ
Rött vin
Producent
Locatour

Fakta

  • Restsocker 0,62 g/100 ml

Pinot noir är en av våra allra mest kända druvor, en drottningdruva i allas blickfång i världens vinbutiker. Ett vin av pinot noir kan vara storslaget och alldeles fantastiskt, och för många vinodlare är det en favorit. Men det är en egensinnig druva som inte är enkel att bemästra. Det krävs skicklig i vineriet, tålamod och rätt lägen – som i Kalifornien. Därifrån kommer Locatours Wines – Pinot Noir.

Smakbeskrivning

Det är ett välstrukturerat vin med eleganta tanniner i en frisk avslutning med balanserade syror. Vinet är färdigt att dricka men åldras bra under många år och får då toner av multnade löv, lakrits och skog.

Vinet

Pinot noir är en trendig och omtyckt druva både bland konsumenter och producenter. Trots att den är svårodlad och kinkig så ökar den i popularitet, och det med rätta. Pinot noir ger i sina bästa stunder viner i världsklass. Pinot noir är en historisk druva som med ursprung i Bourgogne spridit sig över världen i hundratals kloner. Pinot noir är en urförälder till många av världens stora druvor. Modern DNA-forskning har också visat att pinot noir är den druva som ligger närmast det vildväxande vinet, troligen bara en eller två mutationer bort. Pinot noir är en ytterst känslig druva och trivs inte där det är för varmt. I Kalifornien är dygnsmedeltemperaturen ofta för hög, men kommer man upp i bergen eller där havsvindarna svalkar så levererar druvan på ett kungligt sätt. I Kalifornien har de blå druvorna sina speciella odlingsområden. Pinot Noir odlas främst i norra delen, i Carnerors på gränsen till Napa och Sonoma, men också på andra platser där klimat och jordmån tillåter. Pinot noir från Kalifornien har en benägenhet att utveckla mer frukt än pinot noir från andra håll i världen.

Producent Locatour

Locatour är en del av en familjeägd vingård där vinodling har pågått sedan 1924. Odlingarna ligger utanför Manteca strax öster om San Fransisco. Locatour har en tydlig ekologisk profil och kännetecknas av hållbara jordbruksmetoder och traditionellt hantverk. Miljövänlig odling och ett hållbart kretslopp är centrala för ägarfamiljen, liksom att vårda familjetraditioner och gamla odlingstekniker.

  • Pinot noir har på senare tid blivit en av Kaliforniens viktigaste druvor
  • Odlingsområdena varierar stort. Kalifornien har svala, varma och riktigt heta distrikt
  • Klimatförändringarna, med skogsbränder, minskad nederbörd och hetta är ett påtagligt hot mot vinodlingen. Odlare söker sig nu mot svalare odlingslägen vilket gynnar pinot noir
  • Jordmånen i Kalifornien är tämligen karg vilket ger intensiva viner
  • I Kalifornien finns fler än 20 000 vingårdar och fler än 500 subregioner

Produkter från Locatour

Inspiration