Locatour Zinfandel 2020

Locatour Zinfandel 2020

Locatour Zinfandel 2020

Zinfandel är en amerikansk stolthet och i allra högsta grad en nationaldruva. Zinfandel odlas nästan bara i Kalifornien och har en stor del i att delstatens viner numera dricks och uppskattas över hela världen. Kaliforniens speciella terroir, där nästan varje vingård har sina egna förutsättningar, har en enastående förmåga att locka fram ett brett spektrum av smaker. Locatours zinfandel är ett sådant vin.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (4 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
56636
Storlek
75 cl
Alkohol
13,5 %
Druva
Zinfandel
Land/Region
USA
Passande mat
Grill
Smaktyp
Rött - Mustigt och fruktigt
Typ
Rött vin
Producent
Locatour

Fakta

 • Ursprung USA, Kalifornien
 • Socker 0,56 g/100 ml

Smakbeskrivning

Locatours Zinfandel är ett djuprött, fruktigt och bärigt vin som bjuder på mängder av smaker med körsbär, plommon, svarta vinbär, blåbär, björnbär och mogna persikor. Det har också en mogen kryddighet med kryddnejlika, lakrits, tobak och ett stråk av anis. Det är ett fylligt och lite syltigt vin med behagliga tanniner och viol i eftersmaken. Vinet är färdigt att drickas, men kan lagras under minst fem år. Lagringen utvecklar mer sträva toner av kaffe, kakao och vanilj.

Passar till

Locatours zinfandel är ett kraftfullt grillvin som går mycket bra till nötkött, grillad fisk, fågel och grönsaker. Prova det till exempel till en rejäl hamburgare på amerikanskt vis, eller till en panpizza med mozarella, chili och paprika. Vinet är också gott till pasta, risotto och andra italienska smaker som parmesan, tryffel, antipesto och oliver.

Vinet

Zinfandel är en av vinvärldens mest mångsidiga druvor. Få andra druvor används till att göra så många vintyper. Av zinfandel gör man såväl lätta vita viner, roséviner, mousserande viner, dessertviner och framförallt rödviner i skilda stilar, från fruktiga och lätta till robusta och mustiga. Länge trodde man att zinfandel var en unik druva, men på 1990-talet kunde man med  hjälp av DNA-analyser påvisa att Zinfandel är identisk med italienska primitivo, liksom med den kroatiska crljenak kaštelanski.

I början av 2000-talet växte zinfandels popularitet. Zinfandelviner blev så populära att till och med vissa italienska vinodlare gick över till att benämna sina primitivoviner för zinfandel för att inte hamna på efterkälken när det Kaliforniska framgångståget rusade allt fortare. I dag är zinfandel motorn i Kaliforniens vinindustri och ett draglok för hela den amerikanska vinproduktionen. Druvan lär ha kommit till Kalifornien från en plantskola i Österrike och blev mycket populär bland nybyggarna under guldruschen. Zinfandels popularitet har gjort att fler länder börjat intressera sig för att odla druvan. Zinfandel odlas i dag kommersiellt i bland annat Chile, Australien, Sydafrika och Nya Zeeland.

Kort om Locatour

Locatour är en del av en familjeägd vingård där vinodling har pågått sedan 1924. Odlingarna ligger utanför Manteca strax öster om San Fransisco. Locatour har en tydlig ekologisk profil och kännetecknas av hållbara jordbruksmetoder. Miljövänlig odling och ett hållbart kretslopp är centrala för ägarfamiljen, liksom att vårda familjetraditioner och gamla odlingstekniker.

 • Zinfandel antas ursprungligen ha kommit från Kroatien där druvan odlats i 600 år
 • Klimatförändringarna, med skogsbränder, minskad nederbörd och hetta är ett påtagligt hot mot vinodlingen i Kalifornien. Odlare söker sig nu mot svalare odlingslägen
 • Jordmånen i Kalifornien är tämligen karg och ger kraftfulla viner
 • I Kalifornien finns fler än 20 000 vingårdar och fler än 500 subregioner

Producent Locatour

Locatour är en del av en familjeägd vingård där vinodling har pågått sedan 1924. Odlingarna ligger utanför Manteca strax öster om San Fransisco. Locatour har en tydlig ekologisk profil och kännetecknas av hållbara jordbruksmetoder och traditionellt hantverk. Miljövänlig odling och ett hållbart kretslopp är centrala för ägarfamiljen, liksom att vårda familjetraditioner och gamla odlingstekniker.

 • Pinot noir har på senare tid blivit en av Kaliforniens viktigaste druvor
 • Odlingsområdena varierar stort. Kalifornien har svala, varma och riktigt heta distrikt
 • Klimatförändringarna, med skogsbränder, minskad nederbörd och hetta är ett påtagligt hot mot vinodlingen. Odlare söker sig nu mot svalare odlingslägen vilket gynnar pinot noir
 • Jordmånen i Kalifornien är tämligen karg vilket ger intensiva viner
 • I Kalifornien finns fler än 20 000 vingårdar och fler än 500 subregioner

Produkter från Locatour

Inspiration