Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2021

en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2021

Vinet är gjord på 100 % barbera - druvan är tongivande i Piemonte och odlas flitigast och kallas därför för ”folkets druva”. Ett fruktigt, nyanserat vin med inslag av fat, kryddighet, mörka körsbär, skogshallon, söt lakrits och salvia. Vinet har klassificeringen ”Superiore” vilket i det här fallet betyder att det har lagrats 12 månader på ekfat samt att man vid skörd valt de bästa druvorna för vinet. Det är färdigt att drickas nu men utvecklas väl under lång tids lagring.

Fyllighet
70%
Strävhet
70%
Friskhet
75%

Passar till

Betyg (136 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
53290
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Barbera
Land/Region
Italien Piemonte
Passande mat
Grill Nötkött Ost Pasta Vin till pizza
Smaktyp
Rött - Mustigt och fruktigt
Typ
Rött vin
Producent
Produttori di Govone

Fakta

  • Jordmån lerjord med inslag av vulkaniska bergarter och kalk
  • Maceration 12 dagar
  • Ursprung Italien, Piemonte, Alba
  • Lagring 12 månader på ekfat
  • Socker 5,5 gram/liter

Passar till

Det finns en ungdomlig charmör under korken som bjuder på en varm, örtig och bärfruktig doft som i munnen får sällskap av en generös struktur och snygg syra. Det här vinet är tillgängligt och saftigt utan att förlora den ryggrad som behövs för att matcha exempelvis en risotto eller pasta med tryffel. En annan favorit är att servera vinet i generösa kupor till en bricka med fin Pecorino och italienska charkuterier.

Gott att veta

Barbera är en trendig italiensk druva som hittar allt längre bort från sin hemvist i Piemonte, där man vet att barbera har odlats på bergsluttningarna sedan 1300-talet. Barbera var länge en folklig druva lite i skuggan bakom ädla sorter som nebbiolo och sangiovese, men detta har inte italienarna i Piemonte brytt sig om. De har fortsatt att plantera sin barbera och sett till så att den blivit den mest odlade druvan i Piemonte. Vinet har de sedan druckit på trattoriorna under livliga samtal om fotboll och politik på bästa italienska högljudda sätt. Barberavinet har de haft som något av en hemlighet, i väntan på Barolo, som är ett talesätt i trakten. Barberas ursprung vet vi inte vet mycket om, namnet är gäckande och kan antyda att den har kommit med barbarer. Den har i vart fall inget släktskap med andra druvor som odlas i Piemonte, dock har modern DNA-teknik kunnat visa att barbera har en del gemensamt med den spanska monastrell-druvan. Länge användes barbera till enklare viner och bulkvin, men under 1970-talet började några producenter göra mer omsorgsfulla viner på barbera-druvan. I dag har barbera spritts till många länder, inte minst har odlare i USA hängt på trenden. Barbera är inte längre bara lantarbetarnas druva, utan en imponerande angelägenhet för vinvänner över hela världen. Luna di mezzanotte betyder midnattsmåne och det är lätt att tänka sig hur månklara nätter kan lysa upp vingårdarna i bergssluttningarna så att det blir nästan dagsljus i det glest befolkade Piemonte.

 

Kommentarer

Hej Rody Nilsson här jag söker dig jag vill beställa det ok tack så jättemycket ha en fin dag hälsningar från Rody

Hej Rody. Bara att klicka på knappen till Systembolaget och beställa.

Woaw! Låter supergott! Det vill jag smaka. Kanske på Nyår 🙂

Produttori di Govone är Piemontes största och mest välrenommerade odlarkooperativ. Det grundades 1957 av vinodlare från Alba, Langhe, Roero, Asti och Monferrato. I dag har Govone 250 medlemmar som odlar vin på sammanlagt 300 hektar. Barbera är den vanligaste druvan, men även klassiska nebbiolo liksom ovanliga druvor som ruché, favorite och cortese odlas av kooperativet.

Produkter från Produttori di Govone

Inspiration