Mandrarossa Cavadiserpe 2019

en flaska cavadiserpe mandrarossa vin

Mandrarossa Cavadiserpe 2019

Mandrarossa Cavadiserpe är en blend av merlot 60 % och alicante bouchet 40 % . Vacker djupröd färg och en behaglig doft av röda vinbär, blåbär och torkade örter. Smaken är koncentrerad och i balans med aromen. Där finns mogna plommon, en finstämd kryddighet med stråk av timjan och lakrits. Eftersmaken har en elegant ton av ek som klingar av i lätta tanniner.

Det är ett förträffligt vin till nötkött, lammkotletter, rådjurs- och hjortfilé, men också till mogna ostar, pasta och det lokala sicilianska köket. Vinet är färdigt att drickas nu, men utvecklas under lagring i tre till fem år. Bör serveras lätt kylt runt 16–18 grader.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
73761
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Alicante Bouchet Merlot
Land/Region
Italien Sicilien
Passande mat
Lamm Nötkött Ost Vilt
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Övrigt
Veganskt
Producent
Mandrarossa

Fakta

  • Vinmakare Domenico de Gregorio

Mandrarossa

Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då ett antal vinbönder i Menfi gick samman och skapade ett kooperativ som skulle öka gruppens möjligheter. Vinodlingen och hela Sicilien var under efterkrigstiden hårt drabbat av emigration, fattigdom och ett miserabelt fungerande lokalsamhälle. Vinodlingen var undermålig och produktionen mest inriktad på enkla bordsviner och bulkviner som skeppades till fastlandet för att användas till produktionen av vindrinkar som Martini och Campari. I dag ingår Mandrarossa i det stora kooperativet Settesoli med fler än 2 000 medlemmar.

  • Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den sydvästra delen av ön
  • Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
  • Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
  • Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar

Sicilien

Sicilien har ett 50-tal druvsorter som mer eller mindre enbart odlas på Medelhavsön vid Italiens stövelspets. Förutsättningarna för att odla vin på Sicilien varierar stort. I söder drar Sciroccon från Sahara in med höga temperaturer, lössjord och sand, men tidvis blåser också salta, fuktiga havsvindar. I öster har vulkanen Etna byggt upp en helt unik jordmån med aska, lava och pimsten och i väster finns den berömda röda lerjorden som säkra källor påstår att Adam en gång skapades utav – åtminstone om man frågar de många fromma sicilianarna. I detta varierade landskap finns möjligheter att odla mängder med olika typer av vin.

Här kan du läsa mer om Sicilien.

Vinet

Sicilien erbjuder mycket varierade förutsättningar för vinodling med stora höjdskillnader med svalare lägen och olika jordmåner. Mycket omtalad är den röda lerjorden på öns sydvästra del som anses ge viner med en utpräglad körsbärs- och svartvinbärsfrukt. Mandrarossa Cavadiserpe kommer från regionen med samma namn strax väster om Agrigento i sydvästra Sicilien.

Terroir: Vingårdarna ligger på kullar, med kalkstenjordar av medium textur, som sträcker sig längs södra kustbandet med sydvästlig riktning. Altitud 150 meter över havet. Odlingstäthet 4000-4500 vinrankor/ha och man använder uppbindningsmetoderna espalier och guyot.

Druvor: 60% Merlot och 40% Alicante Bouschet som skördas för hand tredje veckan i augusti.

Vinifiering: Druvorna till Cavadiserpe vinifieras var för sig. Först avstjälkas druvorna för att sedan krossas försiktigt. Must och druvskal förs över på rostfria ståltankar för maceration och alkoholjäsning, alicante bouschet 2-3 dagar (16-18°C) och merlot 6-8 dagar (22-25 °C). Därefter lagras vinet på små ekfat (barrique) i sex månader och efter avslutad ekfatslagring görs blenden. Det färdiga vinet lagras ytterligare tre månader på flaska.

Detta vin är veganvänligt.

Mandrarossa Cavadiserpe 2016 har fått toppbetyget ”Tre Bicchieri” (tre glas) i den prestigefyllda italienska vinguiden Gambero Rosso. Därmed är Cavadiserpe ett av Italiens 200 bästa röda viner 2018.

Producent Mandrarossa

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter.

  • Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den södra delen av ön
  • Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
  • Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
  • Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar

Cantine Settesoli erhöll under februari 2020 certifikatet VIVA för hållbarhet inom vitikultur. Certifieringen utfärdades av italienska miljödepartementet. Luften, vattnet och landskapet är de riktvärden som används för identifiering av bästa praxis i vingården, till förmån för miljöskydd, ekonomisk utveckling och främjande av socialt och kulturellt arv. Detta åtagande startade 1958 och presidenten för Cantine Settesoli, Giuseppe Bursi, säger; ”VIVA hjälper oss att kommunicera till våra konsumenter och medborgare i Menfi vårt dagliga engagemang för att bevara våra vinproducerande områden, främja vin & mat och kulturarv”.

 

Inspiration