Mandrarossa Frappato Costadune 2021

en flaska frappato vin med prickar

Mandrarossa Frappato Costadune 2021

Det är ett balanserat och elegant rött vin gjort på en druva som man sällan provar i sin rena form, vilket i sig är en spännande upplevelse för alla vinintresserade. Utmärkt till lätta italienska rätter. Varför inte servera ett glas till charkuterier, en vegetarisk pizza eller en pastarätt med tomatbaserad sås. En rött vin som ska serveras väl kylt och matchar då även en fiskrätt. Färdigt att dricka, men kan lagras i flera år.

Mandrarossa Frappato Costadune har en intensiv rubinröd färg. Doften har inslag av körsbär och moreller, där finns också toner av skogsbär och färska kryddor, kanel och ingefära. Smaken är fruktig med druvtypiska körsbär, skogshallon och inslag av viol, mynta och kryddnejlika.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Art. nr.
74080
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Frappato
Land/Region
Italien Sicilien
Passande mat
Fågel Ost Pasta Vegetariskt Vin till pizza
Smaktyp
Rött - Mjukt och elegant
Typ
Rött vin
Övrigt
Veganskt
Producent
Mandrarossa

Fakta

  • Vinmakare Domenico de Gregorio

Mandrarossa

Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då ett antal vinbönder i Menfi gick samman och skapade ett kooperativ som skulle öka gruppens möjligheter. Vinodlingen och hela Sicilien var under efterkrigstiden hårt drabbat av emigration, fattigdom och ett miserabelt fungerande lokalsamhälle. Vinodlingen var undermålig och produktionen mest inriktad på enkla bordsviner och bulkviner som skeppades till fastlandet för att användas till produktionen av vindrinkar som Martini och Campari. I dag ingår Mandrarossa i det stora kooperativet Settesoli med fler än 2 000 medlemmar.

  • Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den sydvästra delen av ön
  • Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
  • Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
  • Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar

Sicilien

Sicilien har ett 50-tal druvsorter som mer eller mindre enbart odlas på Medelhavsön vid Italiens stövelspets. Förutsättningarna för att odla vin på Sicilien varierar stort. I söder drar sciroccon från Sahara in med höga temperaturer, lössjord och sand, men tidvis blåser också salta, fuktiga havsvindar. I öster har vulkanen Etna byggt upp en helt unik jordmån med aska, lava och pimsten och i väster finns den berömda röda lerjorden som säkra källor påstår att Adam en gång skapades utav – åtminstone om man frågar de många fromma sicilianarna. I detta varierade landskap finns möjligheter att odla mängder med olika typer av vin.

Här kan du läsa mer om Sicilien.

Vinet

Frappatos ursprung är höljt i dunkel, modern genetik har visat ett nära släktdrag med sangiovese, men man vet inte med vad eller hur den korsats fram. Mandrarossa Frappato Costadune har vuxit i sandjordarna i Menfi (costadune betyder sanddyn).

Terroir: Vingårdarna ligger på kullar, med en jordmån av sand och lera, som sträcker sig längs södra kustbandet med en västlig riktning. Altitud 250 meter över havet. Odlingstäthet 4300-5000 vinrankor/ha och man använder uppbindningsmetoderna espalier och guyot.

Druvsort: 100% Frappato

Druvorna skördas för hand andra veckan i september.

Vinifiering: Druvorna avstjälkas för att sedan krossas försiktigt. Must och druvskal förs över på rostfria ståltankar för maceration och alkoholjäsning under 6-8 dagar med en temperatur på 22-25°C. Det färdiga vinet lagras tre till fem månader på rostfria ståltankar och tre månader på flaska.

 

Producent Mandrarossa

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter.

  • Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den södra delen av ön
  • Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
  • Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
  • Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar

Cantine Settesoli erhöll under februari 2020 certifikatet VIVA för hållbarhet inom vitikultur. Certifieringen utfärdades av italienska miljödepartementet. Luften, vattnet och landskapet är de riktvärden som används för identifiering av bästa praxis i vingården, till förmån för miljöskydd, ekonomisk utveckling och främjande av socialt och kulturellt arv. Detta åtagande startade 1958 och presidenten för Cantine Settesoli, Giuseppe Bursi, säger; ”VIVA hjälper oss att kommunicera till våra konsumenter och medborgare i Menfi vårt dagliga engagemang för att bevara våra vinproducerande områden, främja vin & mat och kulturarv”.

 

Inspiration