Mandrarossa Nero d’Avola 2021

en flaska nero davolo från sicilien vin från mandrarossa

Mandrarossa Nero d’Avola 2021

Mandrarossa Nero d’avola är ett 100 % druvrent vin med tydliga fruktiga smaker. Det är ett vin som med kropp och fyllighet står emot kraftiga kötträtter gärna grillat, grillad kyckling, Caponata, saffranrisotto, kammusslor med svamp, pasta all'amatriciana, rostade grönsaker och smakrika hårda ostar. Vinet är färdigt att drickas men utvecklas ännu mer under minst fem års lagring. Bör serveras vid 16–18 grader.

Mandrarossa Nero d’Avola har en intensiv djupröd färg. Doften är generös med inslag av björnbär, mörka körsbär och kryddpeppar. Där finns också inslag av lakrits och en antydan av tobak. Smaken är fruktig med viss stramhet inslag av mörka körsbär, mogna plommon, och kaffe.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Art. nr.
73896
Storlek
75 cl
Alkohol
13,5 %
Druva
Nero d’Avola
Land/Region
Italien Sicilien
Passande mat
Fågel Fläsk Grill Lamm Nötkött Ost Pasta
Smaktyp
Rött - Mustigt och fruktigt
Typ
Rött vin
Övrigt
Veganskt
Producent
Mandrarossa

Fakta

  • Vinmakare Domenico de Gregorio

Mandrarossa

Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då ett antal vinbönder i Menfi gick samman och skapade ett kooperativ som skulle öka gruppens möjligheter. Vinodlingen och hela Sicilien var under efterkrigstiden hårt drabbat av emigration, fattigdom och ett miserabelt fungerande lokalsamhälle. Vinodlingen var undermålig och produktionen mest inriktad på enkla bordsviner och bulkviner som skeppades till fastlandet för att användas till produktionen av vindrinkar som Martini och Campari. I dag ingår Mandrarossa i det stora kooperativet Settesoli med fler än 2 000 medlemmar.

  • Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den sydvästra delen av ön
  • Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
  • Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
  • Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar

Sicilien

Sicilien har ett 50-tal druvsorter som mer eller mindre enbart odlas på Medelhavsön vid Italiens stövelspets. Förutsättningarna för att odla vin på Sicilien varierar stort. I söder drar sciroccon från Sahara in med höga temperaturer, lössjord och sand, men tidvis blåser också salta, fuktiga havsvindar. I öster har vulkanen Etna byggt upp en helt unik jordmån med aska, lava och pimsten och i väster finns den berömda röda lerjorden som säkra källor påstår att Adam en gång skapades utav – åtminstone om man frågar de många fromma sicilianarna. I detta varierade landskap finns möjligheter att odla mängder med olika typer av vin.

Här kan du läsa mer om Sicilien.

Nero d'avola

Nero d’avola har fått sitt namn från hamnstaden Avola söder om Syrakusa. Det är den mest odlade druvan på hela Medelhavsön och den förekommer nästan bara där. Nero d’avola är en värmeälskande druva som stortrivs när sciroccon från Sahara drar med sig ökenhettan upp över den torra kusten. Med vindarna följer också sand och lössjord och kullarna i vingårdarna påminner i vissa fall om sanddynor. Nero d’avola är en av de mörkaste druvsorterna och ger en djup purpurröd färg. Druvan används på andra håll i vinvärlden för att sätta just tyngre färg i olika blandningar.

Nero d’avola är en gammal druva, troligen odlades den på Sicilien redan för 1 000 år sedan. Det är egentligen först på senare år som denna druva sluppit blandas bort i enklare bordsviner eller användas som färgämne. Det ökade intresset för rena druvviner har gjort att Nero d’avola har kommit fram i ljuset.

Vinet

Viner som görs på nero d’avola blir ofta kryddstarka och intensiva med stor fyllighet och med dova syltiga smaker. Druvan anses vara en av de allra smakrikaste och har på senare år blivit mer och mer populär. Mandrarossa Nero d’avola Costadune odlas i Menfi, inte långt från Avola.

Terroir: Vingårdarna ligger på kullar med kalkstensjord som sträcker sig längs södra kustbandet med en sydvästlig riktning. Altitud 100-400 meter över havet. Odlingstäthet 4000-4500 vinrankor/ha och man använder uppbindningsmetoderna espalier och guyot.

Druvsort: 100% Nero d’Avola

Druvorna skördades för hand första veckan i september.

Vinifiering: Druvorna avstjälkas för att sedan krossas försiktigt. Must och druvskal förs över på rostfria ståltankar för maceration och alkoholjäsning under 6-8 dagar med en temperatur på 22-25°C. Det färdiga vinet lagras tre till fem månader på rostfria ståltankar och sex månader på flaska.

Producent Mandrarossa

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter.

  • Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den södra delen av ön
  • Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
  • Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
  • Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar

Cantine Settesoli erhöll under februari 2020 certifikatet VIVA för hållbarhet inom vitikultur. Certifieringen utfärdades av italienska miljödepartementet. Luften, vattnet och landskapet är de riktvärden som används för identifiering av bästa praxis i vingården, till förmån för miljöskydd, ekonomisk utveckling och främjande av socialt och kulturellt arv. Detta åtagande startade 1958 och presidenten för Cantine Settesoli, Giuseppe Bursi, säger; ”VIVA hjälper oss att kommunicera till våra konsumenter och medborgare i Menfi vårt dagliga engagemang för att bevara våra vinproducerande områden, främja vin & mat och kulturarv”.

 

Inspiration