Mandrarossa Sentiero delle Gerle Etna Rosso DOC 2018

etna mandrarossa red

Mandrarossa Sentiero delle Gerle Etna Rosso DOC 2018

Viner på Nerello Mascalese är utpräglade köttviner och passar till mustiga grytor, nötkött och grillat i alla former. Också ett utmärkt val till grillad fisk med hollandaise och friska citronsåser. Bör serveras vid 16–18 grader, färdigt att drickas, men utvecklas under ett par års lagring.

Vulkaniska viner är trendiga, inte minst de sicilianska Etnavinerna. Nerello mascalese ger eleganta kraftfulla, varma viner med nästan metalliska mineraler, hög friskhet och rik fruktighet. Färgen är djupt röd. Fyllig doft av  svarta vinbär, björnbär, katrinplommon, kryddor och kaffe. Stor smak, välbalanserat och med eleganta tanniner och härlig friskhet. Lång bärig eftersmak.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (14 röster)
4
Skriv ut
Art. nr.
71175
Storlek
75 cl
Alkohol
13,5 %
Druva
Nerello Mascalese
Land/Region
Italien Sicilien
Passande mat
Fågel Fläsk Grill Lamm Nötkött Pasta Vilt Vin till pizza
Smaktyp
Rött - Mjukt och elegant
Typ
Rött vin
Övrigt
Veganskt
Producent
Mandrarossa

Fakta

 • Druvor nerello mascalese
 • Jordmån vulkanisk
 • Odlingssätt Buskvin uppbundet i spaljéer
 • Odlingsläge Sydöst sluttning
 • Vinifiering Musten har macererat med sina skalrester under 10–12 dagar vid 27–27 grader
 • Lagring 500 liters franska ekfat i 10–12 månader

Mandrarossa

Sicilien är ett av Europas mest fascinerande vinlandskap. Medelhavsön vid den italienska stövelspetsen erbjuder förbluffande förutsättningar för vinodling. Inte minst i öster där vulkanen Etna skapat en säregen terroir med aska, lava och pimpsten. På Etnas sluttningar odlas druvor som anpassat sig till den unika jordmånen. En av dessa är nerello mascalese som Mandrarosssa nu lyfter fram i sin serie med sicilianska druvor.

Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då odlare i Menfi gick samman. Sicilien led svårt under efterkrigstiden, fattigdom, emigration och efterfrågan på enkla bulk- och bordsviner sårade den sicilianska vinproduktionen. Skördarna var dåliga, vinerierna eftersatta och i Italien accelererade klyftorna mellan rika och fattiga regioner – Sicilien var en av de fattigaste. Mandrarossa ingår i det stora kooperativet Settesoli med över 2 000 medlemmar.

Mandrarossa kallar serien med lokala druvsorter för Rediscovered Stories. Till stor del är syftet att just återupptäcka druvor som riskerar att försvinna när vinodlingen effektiviseras och moderniseras. Mandrarossas berättelser började 2018 med druvor från det stora distriktet Menfi. Nu går historien vidare med Etnavinerna och druvsorten nerello mascalese.

Nerello mascalese har lyckats anpassa sig till den vulkaniska jordmånen och den höga höjden vid Etna där den odlats under ett par tusen år. Vissa vingårdar sträcker sig mer än tusen meter upp över Medelhavet. Druvans namn betyder ”svart från Mascali” – Mascali är namnet på regionen kring staden Catania. Modern forskning har dock visat att nerello mascalese är släkt med Italiens stora druva sangiovese.

Sicilien

Sicilien är en fascinerande vinregion. I söder delar ön breddgrad med Tunisien och Algeriet, varma ökenvindar drar in med hetta och sand från Sahara. Tidvis blåser en råkall scirocco och i norr sträcker sig bergen 3 000 meter upp över havet. Allra högst når Etna, Europas mest aktiva vulkan som nästan årligen får utbrott. Trots att ön är mindre än Småland har Sicilien mycket varierade förutsättningar för vinodling.

 • Sicilien är ett av Europas största vindistrikt
 • Sicilien är den region i Europa som har flest unika och inhemska druvsorter
 • Sicilien kännetecknas av varierande klimat och jordmåner
 • Den sicilianska vinodlingen är i stort sett fri från skadeinsekter och mjöldagg

Vinet

Mandrarossa bad den venetianska konstnärinnan Nancy Rossit designa Mandrarossas Wine-stories. Hon fascinerades av att Etnas vinodlingar sedan generationer tagits hand om kvinnor klädda i röda förkläden och blå hättor. De starka färgerna gjorde att de syntes långt ner i dalen när de var på väg nedför Etna. Druvorna bar de i packkorgar, så kallade Gerle. Dessa har fått ge namn åt Sentiero delle Gerle Etna DOC, vilket betyder Gerlevägen nedför Etna.

Producent Mandrarossa

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter.

 • Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den södra delen av ön
 • Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
 • Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
 • Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar

Cantine Settesoli erhöll under februari 2020 certifikatet VIVA för hållbarhet inom vitikultur. Certifieringen utfärdades av italienska miljödepartementet. Luften, vattnet och landskapet är de riktvärden som används för identifiering av bästa praxis i vingården, till förmån för miljöskydd, ekonomisk utveckling och främjande av socialt och kulturellt arv. Detta åtagande startade 1958 och presidenten för Cantine Settesoli, Giuseppe Bursi, säger; ”VIVA hjälper oss att kommunicera till våra konsumenter och medborgare i Menfi vårt dagliga engagemang för att bevara våra vinproducerande områden, främja vin & mat och kulturarv”.

 

Inspiration