Mandrarossa Terre del Sommacco Rosso 2017

en flaska vin med tecknad etikett

Mandrarossa Terre del Sommacco Rosso 2017

Mandrarossa Terre del Sommaco är ett purpurrött vin. Doften är generöst mustig med röda bär, kryddor och örter. I smaken kommer körsbär, björnbär och svarta vinbär tillsammans med mjuka tanniner och toner av lakrits och tobak. Eftersmaken är rund och behaglig där bär och ek möter i vågor som sakta klingar av. Det här vinet matchar maträtter som nötkött bräserat i rött vin, fylld kalkonstek och grillad oxfilé. Rekommenderad serveringstemperatur 16-18°C.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (4 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
72961
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Nero d’Avola
Land/Region
Italien Sicilien
Passande mat
Fågel Lamm Nötkött Pasta Vilt Vin till pizza
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Övrigt
Veganskt
Producent
Mandrarossa

Mandrarossa

Vini di Contrada är ett internationellt forskningsprojekt som sicilianska Settesoli startade 2014. Tillsammans med ledande expertis, agronomer och oenologer från olika delar av världen har man med kemiska djupanalyser spårat de optimala odlingsbetingelserna i samspelet mellan vintyp och jordmån. Mandrarossa Terre del Sommaco är ett exempel på detta.

Mandrarossa är ett högprofilerat internationellt varumärket från Cantine Settesoli, som är ett av Italiens största producentkooperativ med omkring 2 000 medlemmar. Settesoli skapades under efterkrigstiden när Sicilien var en hårt drabbad region och vinbönderna gick samman för att hjälpa varandra. Settesoli skulle leda den sicilianska vinproduktionen från sönderfall till blomstring. I dag är DOC Sicilia en av Europas största vinregioner och på många sätt en av de mer fascinerande. Klimat, jordmån och druvtyper varierar från ökenhetta till svala havsbrisar, från lavajord till lera, från mineralrika kalkjordar till den berömda röda jorden, ur vilken Adam en gång skapades enligt de fromma invånarna. På Sicilien odlas en stor mängd druvor, varav en del är närmast unika för ön som grillo och nero d’avola

Vinet

Terre del Sommaco kommer från två små vingårdar (1,5 hektar tillsammans) i Miccina. Vinstockarna är 18 år gamla och har vuxit i sydvästligt läge på hög höjd, över 300 meter. Jorden är ovanligt kalkrik och har valts ut Vini di Contrada-projektet. Druvorna är 100 procent nero d’avola, som är den mest odlade druvan och som nästan bara förekommer på Sicilien. Nero d’avola är en verklig soldyrkare. Den mår gott när temperaturen närmar sig ökenhetta och vinrankorna hålls låga för att druvorna ska få extra mycket av solvärmen som reflekteras från marken. Nero d’avola ger mörka fylliga viner med kropp och mustig smak och har länge mest använts som iblandningsdruva.

Druvorna till Terre del Sommaco plockades för hand den första veckan i september. Omedelbart vid ankomst till vineriet fylldes de på cementtankar för jäsning i åtta dagar. Därefter har vinet mognat på stål- och cementtank och slutligen i stora franska ekfat under 19 månader.

Detta vin är veganvänligt.

Producent Mandrarossa

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter.

  • Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den södra delen av ön
  • Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
  • Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
  • Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar

Cantine Settesoli erhöll under februari 2020 certifikatet VIVA för hållbarhet inom vitikultur. Certifieringen utfärdades av italienska miljödepartementet. Luften, vattnet och landskapet är de riktvärden som används för identifiering av bästa praxis i vingården, till förmån för miljöskydd, ekonomisk utveckling och främjande av socialt och kulturellt arv. Detta åtagande startade 1958 och presidenten för Cantine Settesoli, Giuseppe Bursi, säger; ”VIVA hjälper oss att kommunicera till våra konsumenter och medborgare i Menfi vårt dagliga engagemang för att bevara våra vinproducerande områden, främja vin & mat och kulturarv”.

 

Inspiration