Mandrarossa
Vini di Contrada är ett internationellt forskningsprojekt som sicilianska Settesoli startade 2014. Tillsammans med ledande expertis, agronomer och oenologer från olika delar av världen har man med kemiska djupanalyser spårat de optimala odlingsbetingelserna i samspelet mellan vintyp och jordmån. Mandrarossa Terre del Sommaco är ett exempel på detta.
Mandrarossa är ett högprofilerat internationellt varumärket från Cantine Settesoli, som är ett av Italiens största producentkooperativ med omkring 2 000 medlemmar. Settesoli skapades under efterkrigstiden när Sicilien var en hårt drabbad region och vinbönderna gick samman för att hjälpa varandra. Settesoli skulle leda den sicilianska vinproduktionen från sönderfall till blomstring. I dag är DOC Sicilia en av Europas största vinregioner och på många sätt en av de mer fascinerande. Klimat, jordmån och druvtyper varierar från ökenhetta till svala havsbrisar, från lavajord till lera, från mineralrika kalkjordar till den berömda röda jorden, ur vilken Adam en gång skapades enligt de fromma invånarna. På Sicilien odlas en stor mängd druvor, varav en del är närmast unika för ön som grillo och nero d’avola
Vinet
Terre del Sommaco kommer från två små vingårdar (1,5 hektar tillsammans) i Miccina. Vinstockarna är 18 år gamla och har vuxit i sydvästligt läge på hög höjd, över 300 meter. Jorden är ovanligt kalkrik och har valts ut Vini di Contrada-projektet. Druvorna är 100 procent nero d’avola, som är den mest odlade druvan och som nästan bara förekommer på Sicilien. Nero d’avola är en verklig soldyrkare. Den mår gott när temperaturen närmar sig ökenhetta och vinrankorna hålls låga för att druvorna ska få extra mycket av solvärmen som reflekteras från marken. Nero d’avola ger mörka fylliga viner med kropp och mustig smak och har länge mest använts som iblandningsdruva.
Druvorna till Terre del Sommaco plockades för hand den första veckan i september. Omedelbart vid ankomst till vineriet fylldes de på cementtankar för jäsning i åtta dagar. Därefter har vinet mognat på stål- och cementtank och slutligen i stora franska ekfat under 19 månader.
Detta vin är veganvänligt.