Fakta
- Vinmakare Domenico de Gregorio
Flaskan
Att förvara och transportera vin var länge problematiskt. I Italien blev lösningen ofta att fylla vinet på små knubbiga ekfat, så kallade Barilotto. Sicilianska Mandrarossa har låtit ta fram en egendesignad flaska för att påminna om dessa fat. Det är en imponerande Magnumbutelj som verkligen pryder sin plats på middagsbordet.
Detta vin är veganvänligt.
Mandrarossa
Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då ett antal vinbönder i Menfi gick samman och skapade ett kooperativ som skulle öka gruppens möjligheter. Vinodlingen och hela Sicilien var under efterkrigstiden hårt drabbat av emigration, fattigdom och ett miserabelt fungerande lokalsamhälle. Vinodlingen var undermålig och produktionen mest inriktad på enkla bordsviner och bulkviner som skeppades till fastlandet för att användas till produktionen av vindrinkar som Martini och Campari. I dag ingår Mandrarossa i det stora kooperativet Settesoli med fler än 2 000 medlemmar.
- Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den sydvästra delen av ön
- Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
- Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
- Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar
- Mandrarossa Timperosse är buteljerad på en så kallad Barilotto-flaska på 1,5 liter som designats för Mandrarossa
Sicilien
Sicilien är ett fascinerande distrikt i vinvärlden. Varma ökenvindar sveper in från Afrika och tränger undan den svala medelhavsbrisen. I norr och öster är klimatet svalare och över den rödbruna lavajorden faller mer regn än någonstans i Italien. På södra och västra Sicilien är klimatet annorlunda och den berömda röda ler- och sandjorden – ur vilken Adam en gång sägs ha skapats – är mycket bördig och idealisk för vinodling. Där finns inte heller mjöldagg, skadeinsekter är mycket ovanligt och gör användning av bekämpningsmedel överflödigt. På Sicilien odlas många olika typer av vin och regionen är en av Europas största. Exempelvis odlas mer vin på Sicilien än i hela Tyskland.
Här kan du läsa mer om Sicilien.
Vinet
Mandrarossa Timperosse görs på druvsorten petit verdot, en druva som på andra håll i Europa nästan uteslutande används som inblandningsdruva för att ge färg och doft. Det sicilianska klimatet gör att druvan kan mogna ytterligare några veckor och hinner därför utveckla mängder med aromer, blåbärstoner och inte minst viol som är druvans stora signum. Mandrarossa Timperosse har odlats Menfi i sydvästra Sicilien där det torra klimatet och den röda jorden ger mycket speciella förutsättningar.
Terroir: Vingårdarna ligger på kullar, med en särskilt sandig jordmån, som sträcker sig längs södra kustbandet med en sydlig riktning. Altitud 100-250 meter över havet. Odlingstäthet 4000-4500 vinrankor/ha och man använder uppbindningsmetoderna espalier och guyot.
Druvsort: 100% petit verdot
Druvorna skördas för hand andra veckan i september.
Vinifiering: Först avstjälkas druvorna för att sedan krossas försiktigt. Must och druvskal förs över på rostfria ståltankar för maceration och alkoholjäsning i 4-6 dagar med en temperatur på 18-22°C Det färdiga vinet lagras fyra månader på rostfria ståltankar och sex månader på flaska.