Marqués de Arienzo Reserva 2012

en flaska rioja marquez de arienzo

Marqués de Arienzo Reserva 2012

Marques de Arienzo är en relativt ung bodega, som startades under vågen av nyin­vesteringar i Rioja på sjuttiotalet. Till sin hjälp hade man ingen mindre än professor Emile Pey­naud från Bordeaux, den tidens största auktoritet på oenologi. År 1981 nyplanterades 300 hektar vingårdar, alla med Guyot-uppbindning (som på den tiden var nytt för Rioja), och ett helt modernt vineri byggdes i Elciego i Rioja Alavesa. 1986 släpptes de första vinerna till försäljning.

Mörkt tegelröd färg. Mogen och typiskt kryddig doft med inslag av fat, dill och torkad frukt. Mjukt kryddig smak med inslag av torkad frukt, dill, läder och fat. Lång eftersmak. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (0 röster)
0
Skriv ut
Art. nr.
2710
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Tempranillo
Land/Region
Rioja Spanien
Passande mat
Fläsk Grill Lamm Nötkött Ost
Smaktyp
Rött - Mustigt och fruktigt
Typ
Rött vin
Producent
Marqués de Arienzo Marqués de Riscal

Fakta

  • Druvor 95% tempranillo, 3% graciano och 2% mazuelo.
  • Lagring 24 månader på fat. Buteljerat i september 2015 och lagrat på flaska sedan dess.

Marques de Arienzo

Tvärs över vägen i Elciego från Marques de Arienzo ligger Marques de Riscal, den mest klassiska bodegan i Rioja, och också platsen där det moderna Rioja-vinet skapades 1858. Efter att i många år ha haft ögonen på Marques de Arienzos högklassiga vingårdar fick Marques de Riscal år 2010 möjlighet att köpa dem och också varumärket Marques de Arienzo. Sedan 2010 säljer Marques de Riscal vinerna, som i dag görs i Riscals anrika bodega.

År 1981 nyplanterades 300 hektar vingårdar, alla med Guyot-uppbindning (som på den tiden var nytt för Rioja), och ett helt modernt vineri byggdes. 1986 släpptes de första vinerna till försäljning.  Bodegas Domecq gick 1994 ihop med Allied Lyons och bildade Allied Domecq. Marques de Arienzo gick år 2005 över i Pernod Ricards ägo, när de köpte delar av Allied Domecq.

Marques de Riscal köpte i juli 2010 varumärket Marques de Arienzo samt de 300 hektar vingårdar som tillhörde bodegan av Pernod Ricard. Bodegorna ligger granne med varandra i Elciego.

Produkter från Marqués de Arienzo

Inspiration