Fakta
- Druvor 90% tempranillo, 5% graciano, 5% mazuelo
- Jäsning Traditionell
- Lagring 30 månader på franska och amerikanska ekfat
- Totalsyra 3,6 %
- pH 3,34
Området
Rioja är en region som länge har legat väl synligt på svenskarnas vinradar. Tack var den tydliga stilen, med sina karaktäristiska, torra och långekade rödviner lämnar Riojavinerna ingen oberörd med sina silkesmjuka, balsamtoner och vaniljsköna ekighet med dill och kanel. Marqués de Riscal var ett av de allra första företagen som kom till Rioja från Bordeaux. Här i dalgångarna mellan två floder, på högre höjder än i Frankrike sökte man skydd från såväl mjöldagg som vinlöss. Riojas rykte har svajat genom åren, kanske mer för att trenderna har skiftat än för att kvaliteten har gått upp och ner. I Rioja har man hållit fast vid sina hårt ekdrivna och flasklagrade viner oavsett vad marknaden ropat efter. I dag är Rioja rykande hett igen. Inte minst sedan man 2017 införde nya och strängare krav på ursprungsmärkning och kvalitet. Även om Rioja är starkt förknippat med sina röda tempranilloviner så gör man även andra vintyper; intressanta vita viner och rödviner i en mer fruktig stil.
Vinet
Marqués de Riscal ligger i Alavesa, den nordligaste delen av Rioja närmast Baskien. Här odlas vinerna på lite högre höjd, klimatet är svalare och skördarna tas senare. En gammal sanning är att Riojas viner blir bättre ju högre upp man kommer. I Alavesa ligger odlingarna på mellan 400 och 700 meter. Efter skörd har druvorna sorterats manuellt på stora sorteringsbord där varje druva som är det minsta angripen, eller visar tecken på missväxt avlägsnas. Efter jäsning i temperaturkontrollerad miljö har vinet fått mogna på fat under 30 månader och därefter ytterligare tre år på flaska för att uppfylla alla de krav Marqués de Riscal ställer på sina absoluta toppviner.
Marques de Riscal
Han bar onekligen ett ståtligt namn, Don Guillermo Hurtado de Amézaga. Han var spansk diplomat och militärattaché som verkat vid ambassaden i London och som bodde i Bordeaux. Omkring 1850 fick han i uppdrag av provinsrådet i Alavesa att anställa en fransk vinmakare som kunde hjälpa Alavesas vinbönder att börja tillverka vin enligt samma metoder som i Medoc, vars viner vid den tiden ansågs vara de allra främsta. Spanjorerna ville förbättra sitt eget rykte och såg med avund på de franska vinodlarnas framgångar. Don Guillermo Hurtado de Amézaga ägde vingårdar i Bordeaux, men också i Rioja. Uppdraget gick till Jean Pineau, som var vinmakare på Chateau Lanessan. Jean Pineau kom till Alavesa med 9 000 plantor cabernet sauvignon, merlot, pinot noir och malbec. Pineau och de Amézaga experimenterade med druvsorter, vinifieringsmetoder och fatlagringar. De laborerade även med långlagring på Bordeauxfat och byggde nya vinkällare för att hysa vinerna. De första Marqués de Riscal-vinerna buteljerades 1862. Efter några år började de uppmärksammas och så småningom vinna fler och fler priser, och Rioja växte långsamt fram till en stor ledande kvalitetsregion.
- Endast de allra bästa druvorna i en toppårgång duger till en Aniversario
- Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras 10 000-tals viner
- I dag är Marqués de Riscal en ledande producent och samarbetar med odlare över hela Rioja, i många fall sedan flera generationer
- 2011 utsågs Marqués de Riscal till en av de tio mest beundransvärda vinproducenterna i världen
- Man har även en Michelinrestaurang i Rioja
- Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren