Marqués de Riscal Reserva 2019

Marques-de-Riscal-Reserva_rioja_nigab

Marqués de Riscal Reserva 2019

Marqués de Riscal Reserva är ett klassiskt Riojavin som är närmast optimalt till rejäla kötträtter såsom vilt, lamm, fläsk och nöt. De kraftfulla smakerna gör att vinet går utmärkt till kryddiga rätter som bastanta grillmenyer och långkokt högrev. Det är också ett vin för den vinintresserade som vill uppleva en av Riojas mest betydelsefulla producenters mest stiltypiska vin.

Marqués de Riscal Reserva har många av de typiska smakerna som vi förknippar med riojaviner. Här finns vaniljen från ekfatslagringen, tempranillo-druvornas viol- och björnbärstoner men också inslag av frukter som plommon, körsbär, torkade äpplen och svarta vinbär. I eftersmaken finns en pikant finstämd kryddighet av nejlika och muskot.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
2573
Storlek
75 cl
Alkohol
12 %
Druva
Tempranillo
Land/Region
Rioja Spanien
Passande mat
Fläsk Lamm Nötkött Ost Vilt
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Producent
Marqués de Riscal

Rioja

Rioja ligger i norra Spanien på gränsen till och delvis in i Baskien. Området har fått sitt namn av Rio Oja som flyter genom det starkt kuperade och bergiga landskapet där de högsta topparna når 2 300 meter över havet. Vinerna från Rioja blev mycket populära i Sverige vid mitten av 1990-talet då många bojkottade franska viner i protest mot provsprängningarna av kärnvapen i Indonesien. I Rioja produceras i huvudsak röda viner, som ofta lagras på rostade amerikanska ekfat och som därför får en regiontypisk vanilj- och citruskaraktär, mjuka tanniner och en hög syra. De allra främsta kvalitetsvinerna från Rioja kommer i regel från högt belägna vingårdar, främst i underregionerna Rioja Alavesa och Rioja Alta. Lär dig mer om området i vår vinskola.

Tempranillo

Den äldsta och mest odlade druvan i Rioja är tempranillo. Men det var i mitten av 1800-talet som det började odlas vin på allvar i Rioja, många av gårdarna i trakten grundades då och man tog efter de principer som Marqués de Riscal tagit till trakten. När sedan vinlusen gjorde rent hus bland vingårdarna i Frankrike uppstod snart en exportmarknad för vinerna från Rioja. Lär dig mer i vår druvskola.

Marqués de Riscal

Det går inte att tala om Rioja utan att nämna Marqués de Riscal. Ingen annan vinproducent har betytt lika mycket för regionens viner. Man kan lite tillspetsat säga att tack vare Marqués de Riscal har Rioja blivit lilla Bordeaux med viner och vingårdar som topprankas över hela världen. Den nätklädda Reservan är ett av de mest folkkära vinerna på Systembolaget där det har funnits längre än nästan alla andra viner.

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste cabernet sauvignon, merlot och pinot noir planterades på ägorna utanför den lilla byn Elciego. I och med detta lade han grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Marqués de Riscal införde metoder och principer från Bordeaux, han initierade nya vinpressar, ny sorteringsteknik, jäsmetodik och framförallt började man långlagra viner på små ekfat. Tidigare hade traktens viner mest lagrats på lerkrus. I dag är ekfatslagring Riojas signum. Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras 10 000-tals flaskor, ombespunna av spindelväv. Flera av flaskorna är långt över hundra år.

  • Marqués de Riscal ligger i Alavesa, den del av Rioja som tillhör regionen Baskien.
  • Marqués de Riscal förfogar över två anläggningar med en lagringskapacitet av nästan 4 miljoner flaskor.
  • 2011 utsågs Marqués de Riscal till en av de tio mest beundransvärda vinproducenterna i världen.
  • Marqués de Riscal har en egen restaurang med en stjärna i Guide Michelin.
  • Reservavinet från Riscal lagras i omkring två år på amerikanska ekfat och ett år på flaska.
  • Reserva är en åldersklassifikation som innebär minst tre års lagring, varav minst ett år på ekfat.

 

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste cabernet sauvignon, merlot och pinot noir planterades på ägorna utanför den lilla byn Elciego.

I och med detta lade han grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Marqués de Riscal införde metoder och principer från Bordeaux, han initierade nya vinpressar, ny sorteringsteknik, jäsmetodik och framförallt började man långlagra viner på små ekfat. Tidigare hade traktens viner mest lagrats på lerkrus. I dag är ekfatslagring Riojas signum. Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras 10 000-tals viner, vaktade av spindlar och ombespunna av spindelväv.

 

 

 

Inspiration