Mediterranico Nero D’Avola 2021

Ekologisk
Mediterranico Grillo 2018

Mediterranico Nero D’Avola 2021

Stor generös doft av mogna röda bär som körsbär, hallon och mogna jordgubbar. Medelfylligt och mycket fruktigt vin med smak av mogna röda bär. Elegant och mjuk med lång eftersmak. Ett mjukt och fruktigt vin som passar perfekt till smårätter, pizza och olika pastarätter. Ett vin som inte stör utan kompletterar många olika maträtter med sin elegans och fruktighet.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (3 röster)
4
Skriv ut
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Nero d’Avola
Land/Region
Italien
Passande mat
Fågel
Smaktyp
Rött - Mjukt och elegant
Typ
Rött vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Settesoli

Cantine Settesoli

Mediterranico kommer från Sicilianska kooperativet Cantine Settesoli som är känt för sin ekologiska odling och sitt sociala engagemang. Sicilien är en betydande region i vinvärlden och producerar mustiga och solmogna viner till plånboksvänliga priser. Sicilien har ett mycket varierat landskap med böljande kullar, skiftande jordmåner; ömsom kalkjordar, lerjordar, sandjordar och kring Etna den speciella lavajorden. Särskilt berömd är den röda lerjorden på öns sydvästra del där Mediterranico druvor växer. Klimatet är också skiftande med heta somrar där ökenvindarna från Afrika drar in, men också svala salta Medelhavsvindar. Det är ofta torrt, men i vissa områden faller förvånansvärt mycket regn över bergssluttningarna.

Producent Settesoli

Cantine Settesoli anses i dag vara en föregångare för modern vinindustri, både när det gäller modern vinifiering och ekologisk vinproduktion. Kooperativet grundades 1958 av lokala vinbönder som gick samman för att hjälpa varandra genom en tid av svår lågkonjunktur och omfattande utvandring från efterkrigstidens Italien.

Kooperativet ligger utanför den historiska staden Menfi på Siciliens västkust där greker, romare, fenicier, araber och till och med vikingar regerat. De DOC-klassade vingårdarna börjar i stort sett vid havsytan och klättrar brant 400 meter uppför bergssluttningarna, vilket skapar ett mycket variationsrikt mikroklimat med speciella förutsättningar för druvorna. Den porösa lavajorden, där rötterna kan tränga mycket djupt, har ett stort inslag av aska och svavel vilket resulterar i viner med en utpräglad mineralton. Settesoli är närmast ett eget vindistrikt och kooperativet sysselsätter idag 70 procent av de 5 000 familjer som bor i området. Sedan 1999 är Inycon varumärket för Cantine Settesolis internationella viner.

Cantine Settesoli erhöll under februari 2020 certifikatet VIVA för hållbarhet inom vitikultur. Certifieringen utfärdades av italienska miljödepartementet. Luften, vattnet och landskapet är de riktvärden som används för identifiering av bästa praxis i vingården, till förmån för miljöskydd, ekonomisk utveckling och främjande av socialt och kulturellt arv. Detta åtagande startade 1958 och presidenten för Cantine Settesoli, Giuseppe Bursi, säger; ”VIVA hjälper oss att kommunicera till våra konsumenter och medborgare i Menfi vårt dagliga engagemang för att bevara våra vinproducerande områden, främja vin & mat och kulturarv”.

CANTINESETTESOLI.COM

Produkter från Settesoli