Mr No Sulfite Beaujolais-Villages 2022

flaska på beaujolais mr no sulfite

Mr No Sulfite Beaujolais-Villages 2022

Albert Bichot är en föregångare bland franska vinproducenter, som ett av de största vinhusen i Bourgogne är de stora förespråkare för miljöriktig produktion. Nu tar de ytterligare steg i denna riktning och lanserar Mr No Sulfite, ett rött vin från Beaujolais, gjort på gamay enligt naturnära principer.

Mr No Sulfite är ett vin som vinifierats så naturligt som det bara går. Mr No Sulfite har inga tillsatser. Varken sulfiter, jäst, klarningsmedel, eller kemiska filtreringsmetoder har använts. Det är ett så äkta vin som det är möjligt att åstadkomma. Vanligen kallat naturvin.

Mr No Sulfite Beaujolais-Villages är ett lättare och ljusare rödvin med en stillsam frisk syra. Smaken är bärig och saftig av röda bär såsom hallon och smultron. Där finns även mer kryddiga och fruktiga toner som viol, lakrits och örter och mjukare inslag av vingummi och karamell. Perfekt som aperitif, även om vinet också passar bra till en stek eller en fin bit fågel. Rekommenderad serveringstemperatur 12 – 13°C.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
82511
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Gamay
Land/Region
Bourgogne Frankrike
Passande mat
Aperitif Fågel Fisk Ost Vegetariskt
Smaktyp
Rött - Mjukt och elegant
Typ
Rött vin
Producent
Albert Bichot

Fakta

 • Jordmån granit och lera
 • Vinifiering Vildjäst i temperaturkontrollerad ståltank
 • Tillsatser inga
 • Övrigt Inga klarningsmedel eller annat än barriärfiltrering

Sulfit

Sulfiter är en mycket vanlig tillsats i vin – och omdiskuterad. Sulfit, eller natriumbisulfit som är det kemiska namnet, är ett svavelsyrasalt som motverkar oxidering. Det tillsätts antingen direkt i musten eller sprayas på druvorna i vingården. Ämnet gör vinet stabilt och hållbart, det desinficerar, dödar bakterier och avbryter jäsningen. Kort sagt; sulfit konserverar vinet och säkrar processen. Sulfit är en godkänd tillsats och behöver inte anges på etiketten. Det förekommer i nästan alla viner, även ekologiska. Dagens konsumentkrav på transparens och livsmedelssäkerhet har dock inneburit att ämnet blivit mer och mer ifrågasatt.

Området

Beaujolais skiljer sig påtagligt från Bourgognes övriga regioner. Gamay är den dominerande druvan och så kallad kolsyrejäsning, macération carbonique är mycket vanligt. Beaujolais har länge kämpat med ryktet om att endast massproducera unga och enkla viner, vilket gjort att distriktets mer komplexa viner kommit i skymundan.

Vinifiering

Mr No Sulfit har vinifierats i temperaturkontrollerade ståltankar under tio dagar. Vinet har vildjäst, jäsningen har alltså skett endast med hjälp av de naturliga jästceller som finns på druvorna. Därefter har vinet tappats av med uteslutande barriärfiltrering, och utan klarningsmedel.

Kommentarer

Hej vet ni varför det finns ingen ekologisk markering på vinet?

Hej Jack. Druvorna till vinet är inte ekologiskt certifierade. Men vinet är helt utan tillsatta sulfiter, ingen tillsatt jäst och inget är tillsatt för att klarna vinet. /Jonas

Producent Albert Bichot

Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien till efter Napoleonkrigen innan Bichot började handla med traktens viner. Det var 1831 som Bernhard Bichot inledde affärsverksamheten, men det var inte förrän mot slutet av 1800-talet som grundarens sonson Albert Bichot såg till att göra företaget berömt. I dag drivs Albert Bichot i rakt nedstigande led i sjätte generationen. Familjen har sex egendomar och vinodlingar över hela Bourgogne med Chablis som hjärtpunkt. Man samarbetar med ett stort antal producenter och vinerier, vilket ökar möjligheterna att skapa variation trots att druvsorterna är relativt få. Albert Bichot exporterar till alla världsdelar och över 100 länder.

 • I Chablis är endast chardonnaydruvan tillåten
 • Ekfat förekommer men nästan alltid mognar Chablis på ståltank
 • Chablis har sju Grand Cru-lägen och många premier cru-klassade vingårdar
 • Chablis-viner är alltid torra, har ofta markant fruktsyra och hög mineralitet
 • Albert Bichot har ett mycket aktivt miljötänk och flertalet odlingar är ekocertifierade.
 • Som ett av de ledande företagen i Bourgogne engagerar Bichot sig aktivt i regionens kultur- och musikliv samt i besöksnäringen
 • I dag drivs företaget av Albéric Bichot, som är känd för sitt miljöintresse, sina forskningsresor och sitt engagemang för hotade djurarter

Läs utförligt om årgången 2019 HÄR

Vill du veta mer om hur årgångarna från 2006 och framåt varit i Bourgogne? LÄS HÄR

Inspiration