Pizarras de Otero Mencia 2021

en flaska rött vin från bierzo

Pizarras de Otero Mencia 2021

Pizarras de Otero är jäst på ståltank och inte fatlagrat – allt för att den mörkfruktiga, aromatiska och blommiga karaktären hos mencia skall få fritt spelrum. Ett vin att dricka till charkuterier, grillade grönsaker, tapas och sallader där den friska fruktigheten matchar maten. Servera gärna svalt vid 16-18 grader.

Djup, körsbärsröd färg med inslag av purpur. Frisk och fruktig doft med inslag av jordgubbar, blåa plommon, björnbär och med en örtig kryddighet. Mycket fruktig smak, med frisk syra, balanserad strävhet och fruktig eftersmak.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (2 röster)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
54492
Storlek
75 cl
Alkohol
12,5 %
Land/Region
Spanien
Passande mat
Grill Lamm Nötkött Ost
Smaktyp
Rött - Mustigt och fruktigt
Typ
Rött vin
Producent
Adegas Galegas

Fakta

  • Druvor 100% mencia
  • Vinstockar 10 - 30 år gamla
  • Jordmån skiffer
  • Totalsyra 6,1 gr/l
  • Socker <2 gr/l

Vinet

Mycket regn under vintern och våren gav en bra start för årgången 2021 i Bierzo. Kraftiga regn under blomningen i juni kom något olägligt, men en varm och torr juli kompenserade för detta och redan i slutet av månaden började druvorna skifta färg, en vecka tidigare än 2020. Slutresultatet blev en relativt stor skörd av friska, fullmogna druvor, som gav eleganta viner i frisk ”atlantisk” stil.

Området

Bierzo ligger i Spaniens nordvästra hörn, med vingårdarna inkilade i vackra dalar mellan höga berg. Redan romarna odlade vin här, och under medeltiden expanderade odlingarna tack vare de många klostren. Vinlusens härjningar i slutet av 1800-talet slog dock mycket hårt mot Bierzo, under 1900-talet glömdes området mer eller mindre bort och det var först 1989 som ursprungsbeteckningen DO Bierzo skapades. I dag upplever Bierzo en ny blomstringsperiod, och vinerna finns på alla trendiga vinbarer från Tokyo till Stockholm.

Druvan

Bierzo är kanske det område som gjort druvan mest mencia känd över världen, men den odlas även i angränsade områden i nordvästra Spanien, och även i mindre utsträckning i Portugal, där under namnet jaen. Genom DNA-analys är det i dag fastslaget att mencia har sitt ursprung i Portugal och har uppkommit genom en korsning av alfrocheiro och patorra.

Kommentarer

Adegas Galegas startades 1995, och är ett modernt vineri, som med kontinuerliga investeringar i forskning, innovation och begåvade medarbetare, har utmärkt sig för att göra viner av hög kvalitet redan från starten. Vineriet ligger i Meder (Pontevedra) i DO Rias Baixas.

Efter att ha gjort sig ett namn som producent av albariño-viner av högsta klass och blivit ett av de mest omtalade boutique-vinerierna i Spanien, köptes Adegas Galegas 2012 upp av en grupp väletablerade galiciska vinodlare. Med detta tillskott av kapital, erfarenhet och kunskap kunde Adegas Galegas fortsätta att utveckla vinmakningen och skötseln av sina historiska vingårdar.

Strax efter att de nya ägarna kom in anställdes Asunción Carballo, en av Spaniens högst rankade vinmakare. Under de fyra åren hon var ansvarig för produktionen lades en solid grund för det Adegas Galegas är kända för än i dag – viner med tydlig karaktär av ursprunget och druvsorten, gjorda med all hjälp den senaste tekniken kan erbjuda.

Under den nya ledningen har Adegas Galegas utvidgat sin produktion utanför Rias Baixas, och man gör vin även i DO Monterrei och DO Valdeorras i Galicien, och sedan några år även i DO Bierzo, just över gränsen till Castilla y Leon.

Produkter från Adegas Galegas

Inspiration