Vingården
Poggio Al Casone är en ljuvlig Wine Resort i hjärtat av Chianti omgiven av 30 hektar ekologiska vinodlingar. Det är svårt att tänka sig en mer paradisisk vistelse för vinintresserade än några vilsamma semesterdagar just här. Från egendomens odlingar kommer Castellanis djupröda sangiovese-vin – Poggio Al Casone – Chianti Superiore DOCG.
Familjen Castellani är en av de ledande producenterna i Toscana. De står bland annat bakom de populära vinerna Villa Puccini och Baffo Rosso. År 2008 renoverade familjen Castellani godset Poggio al Casone i klassisk toscansk stil. I villan som ligger strax söder om Pisa inredde man 10 exklusiva gästlägenheter. Det är svårt att tänka sig en mer vinnära plats att bo än Poggio al Casone, mitt i Chiantis prunkande vinodlingar.
Toscana
Toscana är ett av världen mest intressanta kulturella och gastronomiska resmål. Här stod renässansens vagga och mycket av vårt gemensamma kulturarv har sitt ursprung här. Toscana är på goda grunder Italiens mest kända vinområde. Det lär knappast finnas en italiensk restaurang med självaktning utan en Chianti i sina vinlistor. Intresset för Chianti blev under 1960- och 70-talen så stort att vinet massproducerades och den klassiska bastflaskan blev en inredningsikon i tiden. Under de senaste decennierna har mycket förändrats. Chianti har, som det brukar beskrivas, genomgått en kvalitetsrevolution.
Castellani
År 1903 började familjen Castellani sälja vin i Toscana. På markerna i Montecalvoli, strax öster om Pisa hade Alfred Castellani odlat vin i generationer, mest för husbehov och för att dela med sig av till släkt och vänner. Detta år övertalades han att registrera en firma. Castellanis viner växte i popularitet och familjens namn spreds över Toscana och så småningom ut över Italien. I dag är familjen Castellani en av de främsta vinfamiljerna i landet. Castellani har haft stor betydelse för utvecklingen av Toscana och Chianti som kulturellt och gastronomiskt resmål.
- Familjen Castellani odlar vin på mer än 1 000 hektar i stora delar av Chianti
- Till största delen odlas sangiovese, en stor del av produktionen är ekologisk
- Poggio Al Casone är en av familjens sex egendomar i Toscana
- Castellani har vinerier vid varje egendom för att minimera transporter och bibehålla maximal fräschör
- Castellani är en av Italiens mest prisbelönta producenter
Vinet
Poggio Al Casone Chianti Superiore DOCG görs av noggrant utvalda sangiovese- och canaiolo-druvor. Vinet pressas försiktigt i särskilda rullpressar innan det pumpas över i temperaturkontrollerade ståltankar. Efter jäsning och filtrering lagras vinet på ekfat i luft- och fuktkontrollerade vinkällare under 24 månader.
Korta Fakta
Druvsort: 90 % sangiovese, 10 % canaiolo
Klimat: Inlandsklimat påverkat av Apenninerna och Medelhavet
Läge: Chianti Superiore
Jordmån: Lerjord rik på grus, kalk och skiffer
Vinifiering: Temperaturkontrollerad ståltank
Lagring: Två år på stora ekfat + flaska
Hållbar: Färdigt att drickas men kan lagras några år