Poggio Al Casone Chianti Superiore 2020

Ekologisk
en flaska toscanskt vin poggio al castellani

Poggio Al Casone Chianti Superiore 2020

Ett perfekt vin till kraftigt kött, till grillat och smakrika köttgrytor. Utmärkt till pastarätter med tomatbaserade såser, och till medelhavsköket många rätter. Bör serveras vid rumstemperatur.

Rubinröd med drag av granatäpple. Intensiv och mogen doft, fruktig med viol och körsbär. Smaken är välbalanserad med inslag av fat, viol och cederträ. Mjuk och elegant fruktighet.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (6 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
51079
Storlek
75 cl
Alkohol
12,5 %
Druva
Sangiovese
Land/Region
Italien Toscana
Passande mat
Grill Lamm Nötkött Vilt
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Castellani

Vingården

Poggio Al Casone är en ljuvlig Wine Resort i hjärtat av Chianti omgiven av 30 hektar ekologiska vinodlingar. Det är svårt att tänka sig en mer paradisisk vistelse för vinintresserade än några vilsamma semesterdagar just här. Från egendomens odlingar kommer Castellanis djupröda sangiovese-vin – Poggio Al Casone – Chianti Superiore DOCG.

Familjen Castellani är en av de ledande producenterna i Toscana. De står bland annat bakom de populära vinerna Villa Puccini och Baffo Rosso. År 2008 renoverade familjen Castellani godset Poggio al Casone i klassisk toscansk stil. I villan som ligger strax söder om Pisa inredde man 10 exklusiva gästlägenheter. Det är svårt att tänka sig en mer vinnära plats att bo än Poggio al Casone, mitt i Chiantis prunkande vinodlingar.

Toscana

Toscana är ett av världen mest intressanta kulturella och gastronomiska resmål. Här stod renässansens vagga och mycket av vårt gemensamma kulturarv har sitt ursprung här. Toscana är på goda grunder Italiens mest kända vinområde. Det lär knappast finnas en italiensk restaurang med självaktning utan en Chianti i sina vinlistor. Intresset för Chianti blev under 1960- och 70-talen så stort att vinet massproducerades och den klassiska bastflaskan blev en inredningsikon i tiden. Under de senaste decennierna har mycket förändrats. Chianti har, som det brukar beskrivas, genomgått en kvalitetsrevolution.

Castellani

År 1903 började familjen Castellani sälja vin i Toscana. På markerna i Montecalvoli, strax öster om Pisa hade Alfred Castellani odlat vin i generationer, mest för husbehov och för att dela med sig av till släkt och vänner. Detta år övertalades han att registrera en firma. Castellanis viner växte i popularitet och familjens namn spreds över Toscana och så småningom ut över Italien. I dag är familjen Castellani en av de främsta vinfamiljerna i landet. Castellani har haft stor betydelse för utvecklingen av Toscana och Chianti som kulturellt och gastronomiskt resmål.

  • Familjen Castellani odlar vin på mer än 1 000 hektar i stora delar av Chianti
  • Till största delen odlas sangiovese, en stor del av produktionen är ekologisk
  • Poggio Al Casone är en av familjens sex egendomar i Toscana
  • Castellani har vinerier vid varje egendom för att minimera transporter och bibehålla maximal fräschör
  • Castellani är en av Italiens mest prisbelönta producenter

Vinet

Poggio Al Casone Chianti Superiore DOCG görs av noggrant utvalda sangiovese- och canaiolo-druvor. Vinet pressas försiktigt i särskilda rullpressar innan det pumpas över i temperaturkontrollerade ståltankar. Efter jäsning och filtrering lagras vinet på ekfat i luft- och fuktkontrollerade vinkällare under 24 månader.

Korta Fakta

Druvsort: 90 % sangiovese, 10 % canaiolo
Klimat: Inlandsklimat påverkat av Apenninerna och Medelhavet
Läge: Chianti Superiore
Jordmån: Lerjord rik på grus, kalk och skiffer
Vinifiering: Temperaturkontrollerad ståltank
Lagring: Två år på stora ekfat + flaska
Hållbar: Färdigt att drickas men kan lagras några år

Producent Castellani

Toscana är på många sätt vinvärldens Paradisträdgård. Det var här som etruskerna planterade de första druvorna och tog konsten att odla vin över haven till galler och andra kulturer. Det italienska kökets storhet har också sin vagga i Toscana, och flera av världshistoriens största genier kommer härifrån: Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Boccaccio, Dante, Petrarca och inte minst Giacomo Puccini; kompositören till flera av vår tids mest spelade operor som La Bohème, Tosca och Turandot med Nessun dorma, den berömda och krävande arian, som ofta anses vara musikhistoriens främsta.

Villa Puccini Governo är en hyllning till den store operakompositören som under större delen av sitt liv bodde och verkade i Villa Toscana strax utanför staden Lucca där familjen Castellanis har stora vinodlingar.

Det var vinbonden Alfred Castellani som 1903 började sälja det vin han odlat i åratal på sina marker i Montecalvoli strax öster om Pisa. Tidigare hade han mest buteljerat för eget husbehov men bönderna i trakten tyckte att hans vin var så utsökt att de övertalade honom att registrera en firma. Castellanis viner växte i popularitet och familjens namn spreds över hela Toscana och ut över Italien. I dag räknas familjen Castellani till den italienska vinbranschens främsta auktoriteter och de har haft stor betydelse för utvecklingen av Toscana och Chianti som ett av världens mest intressanta kulturella och gastronomiska resmål. Familjen Castellani odlar vin på mer än 1 000 hektar i stora delar av Chianti. Till största delen är det sangiovese-druvan som ger familjens viner sin karaktär, men de odlar även andra druvsorter och buteljerar druvrena viner.

Du kan även läsa mer och se en intervju med Piergiorgio Castellani hos Elke Ljung här.

Inspiration