Portillo Malbec Organic 2021

Portillo Malbec 2017

Portillo Malbec Organic 2021

På de närmast extrema höjderna i Uco valley stortrivs malbecdruvan. Det torra och svala klimatet gör att växtsäsongen blir längre och mognaden långsammare. En högre dos UV-ljus gör att druvorna utvecklar ett tjockare skal och får mer tanniner och mer smak. I dag har malbec utvecklats till Argentinas nationaldruva och druvsorten svarar för drygt 75 procent av världens malbecproduktion. Malbec som odlas i Mendoza skiljer sig från de malbecviner som odals på andra håll i världen. Vinerna blir nästan svarta och får en stor bärighet med tydliga viol-, kakao- och kaffetoner.

Portillo Malbec är ett purpurrött vin med aromer av björnbär, svartvinbär och mogna plommon. Smaken är fruktig och har en frisk känsla med toner av skogsbär, bigarråer och en lätt tobaksarom. Avslutningen är fruktren och klingar ut i tydliga tanniner.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (1 röst)
4
Skriv ut
Art. nr.
55179
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Malbec
Land/Region
Argentina
Passande mat
Grill Lamm Nötkött Vilt
Smaktyp
Rött - Mustigt och fruktigt
Typ
Rött vin
Producent
Bodegas Salentein

Fakta

  • Vinmakare Gustavo Bauzá
  • Totalsyra 5,3 g/l
  • Socker 2,2 g/l
  • pH 3,78

Bodegas Salentein

Bodegas Salentein är pionjären inom premium vintillverkning i Uco-dalen. Högt upp utmed Andernas sluttningar i Uco Valley odlar de sina berömda viner. Portillo Argentina är en bergstopp som sträcker sig 4 300 meter över havet vid den historiskt betydelsefulla bergspassagen som kallas porten till Anderna. Länge var detta enda vägen från Uco Valley över bergen till Chile. Här sökte bland annat Charles Darwin svaren på arternas uppkomst. Portillo är också namnet på en serie av Bodegas Salenteins unga druvrena viner. Ett av dessa är Portillo Malbec. Portillovinerna som säljs över hela världen är mångfaldigt prisbelönade och hittar stadigt fram till nya marknader.

Uco Valley

Vinerna från Uco Valley är kända världen över som ”cold climate wines”. Uco Valley ligger i Mendoza, sydväst om staden med samma namn där de mäktiga Anderna sträcker sina glaciärklädda toppar flera tusen meter över havet, för att sedan störta brant ner mot det chilenska kustlandet. Här odlar Bodegas Salentein viner på höjder som vore helt otänkbara på andra håll i världen. Ändå har det funnits vinodling här sedan 1600-talet. Regnmolnen klättrar sällan över bergen och på östsidan talar man om High Desert Area. Över vingårdarna i Uco Valley faller inte mer än 200 mm regn årligen. Solen skiner alla dagar, men på den höga höjden når temperaturen sällan över 20-gradersstrecket. Jorden är mycket stenig, det kargt och vinodlingarna bevattnas av smältvatten som rinner ner från bergen. I Uco Valley är det tufft att vara vindruva och man får inte mycket gratis ur jord och klimat. Här odlas i huvudsak malbecdruvan. I det svala och torra klimatet utvecklas druvorna långsamt, de får hårda skal och blir små, men å andra sidan koncentrerar den långa växtsäsongen smakerna och utvecklar fylliga tanniner, hög sötma och syra.

I dag möts höghöjdsvinerna från Argentina av stort intresse från odlare och oenologer som ofta reser till Uco Valley för att studera de unika förhållanden som naturen bjuder utmed Andernas sluttningar. Salentein är ett draglok i Argentinas unga vinindustri och anses vara en av de främsta bodegorna i landet.

Malbec

Mendoza blev redan på 1800-talet ett center för odling kring den jordbruksskola som grundats i staden. Här introducerade man en rad europeiska druvor, faktiskt på uppmaning av den dåvarande presidenten. En av dessa druvsorter var malbec. 1868 planterades den första malbecdruvan av en fransk botanist i Mendoza. Det visade sig snart att just malbec hade unika egenskaper som passade det speciella klimatet i trakten.

Vinifikation

Druvorna handskördas och efter avstjälkning kallmacereras vinet i rostfria tankar under 10-15 dagar

Salentein är en privatägd estancia som odlar vin på drygt 5 000 tunnland, varav en fjärdedel ligger inom ett naturreservat. På bodegan finns också ett konst- och kulturcenter, ett vineri i världsklass, en retreat och en nybyggd katedral som är ett storslaget landmärke och används för vinlagring. Till största delen odlas den argentinska nationaldruvan Malbec, men även druvor som merlot, cabernet sauvignon och pinot noir är vanliga. Vita viner odlas i mindre omfattning, i huvudsak chardonnay.

Inspiration