Prà Morandina Valpolicella DOC 2021

Pra moniran valpolicella festligare rödvin

Prà Morandina Valpolicella DOC 2021

Prá Morandina är ett gott och trevligt aperitifvin som passar mycket bra till plockmat som charkuterier och ostar.

Prá Morandina är ett klarrött bärigt vin med reflexer i violett. I doften möter en tydlig kryddighet, lätt peppartoner och aromer av mogna jordgubbar och kivi. Smaken är ren och elegant, fruktig med mörka bär som följs av subtila tanniner med svartpeppar och vinbär i eftersmaken.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Art. nr.
59795
Storlek
75 cl
Alkohol
12,5 %
Druva
Corvina Corvinone Rondinella
Land/Region
Italien
Passande mat
Pasta Vin till pizza
Smaktyp
Rött - Mjukt och elegant
Typ
Rött vin
Producent
Prà

Fakta

 • Ursprung Italien, Veneto Valpolicella, Mezzane Trenago
 • Druvor corvina, corvinone, rondinella, oselata
 • Vingårdens ålder Planterad 2001
 • Odlingssätt Guyot
 • Läge Sydost
 • Altitud 450 meter ö.h.
 • Jordmån Glacial porfyr
 • Skörd Mitten okt

Passar till

Det går också alldeles utmärkt till smakrika fiskar som tonfisk och lax. Prova det gärna till en Havets Wallenbergare på lax eller torsk, och gärna till en skaldjurspasta. Vinet bör serveras lätt kylt, runt 15 grader, det är lagringståligt och fortsätter att utvecklas på flaska under minst fem år.

Gott att veta

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella. Denna region som omfattar cirka 7 000 hektar i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Valpolicella är först och främst ett böljande lantligt område med jordbruk och vinodling som huvudsaklig inkomstkälla. Namnet Valpolicella har tolkats som ”Dalarna med de många källorna”. Valpolicella består av sju kommuner. Området är bedövande vackert. Här och där går den röda marmorn i dagen, vingårdarna breder ut sig i dalgångarna och ståtliga lantgods vittnar om tider då förnäma stenhuggarfamiljer bodde dalgångarna. De västligaste delarna närmast Gardasjön kallas för Classico, man förmodar att det var här som vinodlingen en gång började. I modern tid har vinproduktionen spridit sig till angränsande delar. Länge hade Valpolicella rykte om sig att producera enkla bordsviner i lantlig stil, men detta har drastiskt förändrats. Kvalitetsmedvetenheten har ökat och regionens viner har fått kultstatus, inte minst i Sverige.

Druvorna till Morandina Valpolicella har torkats lätt under 20 dagar. För att få ut så mycket färgämnen som möjligt i musten har de urlakats med delestage-metoden. Vinet har sedan fått jäsa i vertikala ståltankar ända in i den malolaktiska fasen. Därefter har det lagrats på 2 000-liters ekfat under 3–6 månader.

Kort om Prà

Graziano Prà startade sitt företag i mitten av 1980-talet. Det dröjde inte länge förrän familjens namn var känt i hela den italienska vinvärlden. I dag räknas Prà till ett av Italiens främsta och mest innovativa vinerier. Släkten Prà hade odlat vin i Soave i generationer, men aldrig kommersiellt. Graziano Prà var en av de första som återupprättade Soave-regionens rykte. De första odlingarna i Valpolicella förvärvade han år 2000. I dag odlar han såväl ripasso som amarone och klassiska Valpolicellaviner. Sedan starten har Graziano Prà varit en varm förespråkare för ekologisk odling och hans vingårdar i Soave och Valpolicella är ekologiskt certifierade. Till en början drev Graziano företaget tillsammans med sin bror men blev ensamägare 2007. Graziano Prà har en närmast filosofisk syn på vinodling. Han ser sig som en guide som bistår vinet och hjälper det att växa ur den jord han högaktar.

 • Valpolicella Graziano Prà var en av de första odlarna i Soave som började sälja vin under egen etikett
 • Han var också en av de första i Italien som började med ekologisk odling
 • Ytterst noggrant kontrollerade temperaturer under vinifieringen är a och o för Graziano Prà
 • Pràs odlingar i Valpolicella är högt belägna. På hög höjd utvecklar vinerna mer syra och får mer koncentrerade nyanser
 • I dag rankas Graziano Prà som en av Italiens 100 bästa producenter enligt Wine Spectator

 

Producent Prà

Graziano Prà fick i unga år näst intill en kallelse att bli vinodlare. Hans familj hade odlat vin i Veneto generationer, men aldrig kommersiellt. Graziano blev tidigt engagerad och enligt honom själv närmast besatt av odling och jordens möjligheter. Han beskriver det som om det handlade om en respekt för jorden som han var tvungen att ta i tu med. Kring mitten av 1980-talet etablerade Graziano ett vinföretag tillsammans med sin bror. Till en början drev de företaget gemensamt men 2007 blev Graziano ensam ägare. Under hans ledning växte företaget och odlingarna i såväl Soave som Valpolicella kunde utökas. Graziano Prà har en närmast filosofisk syn på sin vinodling, han ser sig som en guide som bistår vinet och hjälper det att växa ur den jord han högaktar. Odlingen sker följaktligen ekologiskt. I dag räknas Graziano Prà till en av de allra främsta producenterna i Soave och Italien.

 • Redan 2001 var  Graziano Prà en av pionjärerna med ekologisk odling i La Morandina i Valpolicella
 • Otto har fått sitt namn efter en Border Collie som familjen hade på 1980-talet
 • I dag rankas Graziano Prà som en av Italiens 100 bästa producenter enligt Wine Spectator
 • Prà köpte 2016 godset Monte Bisson där man kan hyra in sig mitt i vingårdarna, ha provningar och övernatta, 2 kilometer från Soaves medeltida centrum
 • Graziano Prà är aktiv inom FIVI en ideell förening som verkar för att värna italienska viners kvalitet

Inspiration