Fakta
- Ursprung Italien, Veneto Valpolicella, Mezzane Trenago
- Druvor corvina, corvinone, rondinella, oselata
- Vingårdens ålder Planterad 2001
- Odlingssätt Guyot
- Läge Sydost
- Altitud 450 meter ö.h.
- Jordmån Glacial porfyr
- Skörd Mitten okt
Passar till
Det går också alldeles utmärkt till smakrika fiskar som tonfisk och lax. Prova det gärna till en Havets Wallenbergare på lax eller torsk, och gärna till en skaldjurspasta. Vinet bör serveras lätt kylt, runt 15 grader, det är lagringståligt och fortsätter att utvecklas på flaska under minst fem år.
Gott att veta
Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella. Denna region som omfattar cirka 7 000 hektar i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Valpolicella är först och främst ett böljande lantligt område med jordbruk och vinodling som huvudsaklig inkomstkälla. Namnet Valpolicella har tolkats som ”Dalarna med de många källorna”. Valpolicella består av sju kommuner. Området är bedövande vackert. Här och där går den röda marmorn i dagen, vingårdarna breder ut sig i dalgångarna och ståtliga lantgods vittnar om tider då förnäma stenhuggarfamiljer bodde dalgångarna. De västligaste delarna närmast Gardasjön kallas för Classico, man förmodar att det var här som vinodlingen en gång började. I modern tid har vinproduktionen spridit sig till angränsande delar. Länge hade Valpolicella rykte om sig att producera enkla bordsviner i lantlig stil, men detta har drastiskt förändrats. Kvalitetsmedvetenheten har ökat och regionens viner har fått kultstatus, inte minst i Sverige.
Druvorna till Morandina Valpolicella har torkats lätt under 20 dagar. För att få ut så mycket färgämnen som möjligt i musten har de urlakats med delestage-metoden. Vinet har sedan fått jäsa i vertikala ståltankar ända in i den malolaktiska fasen. Därefter har det lagrats på 2 000-liters ekfat under 3–6 månader.
Kort om Prà
Graziano Prà startade sitt företag i mitten av 1980-talet. Det dröjde inte länge förrän familjens namn var känt i hela den italienska vinvärlden. I dag räknas Prà till ett av Italiens främsta och mest innovativa vinerier. Släkten Prà hade odlat vin i Soave i generationer, men aldrig kommersiellt. Graziano Prà var en av de första som återupprättade Soave-regionens rykte. De första odlingarna i Valpolicella förvärvade han år 2000. I dag odlar han såväl ripasso som amarone och klassiska Valpolicellaviner. Sedan starten har Graziano Prà varit en varm förespråkare för ekologisk odling och hans vingårdar i Soave och Valpolicella är ekologiskt certifierade. Till en början drev Graziano företaget tillsammans med sin bror men blev ensamägare 2007. Graziano Prà har en närmast filosofisk syn på vinodling. Han ser sig som en guide som bistår vinet och hjälper det att växa ur den jord han högaktar.
- Valpolicella Graziano Prà var en av de första odlarna i Soave som började sälja vin under egen etikett
- Han var också en av de första i Italien som började med ekologisk odling
- Ytterst noggrant kontrollerade temperaturer under vinifieringen är a och o för Graziano Prà
- Pràs odlingar i Valpolicella är högt belägna. På hög höjd utvecklar vinerna mer syra och får mer koncentrerade nyanser
- I dag rankas Graziano Prà som en av Italiens 100 bästa producenter enligt Wine Spectator