Prego Grande Appassionante

Ekologisk
Prego Grande

Prego Grande Appassionante

Prego Grande har en generöst fruktig smak av mörka mogna mörka bär och med inslag av choklad och färska örter. Ett trevligt vardagsvin som matchar bland annat Pizza Quattro Formaggi, pastarätter med mustig tomatsås och kryddstark mat som t.ex chiligryta, vinets fruktighet och mjuka eftersmak balanserar kryddhettan på ett utmärkt sätt. Vinet är ekologiskt och färdigt att drickas.

Fyllighet
55%
Strävhet
55%
Friskhet
70%

Passar till

Betyg (11 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
79779
Storlek
100 cl
Alkohol
13,5 %
Land/Region
Italien
Passande mat
Grill Vegetariskt
Smaktyp
Rött - Mjukt och elegant
Typ
Rött vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Settesoli

Vinodlingarna drivs helt ekologiskt och all hantering från skörd, vinifiering, lagring och transport är ekologisk och vegansk.

Prego Grande kommer från Sicilianska kooperativet Cantine Settesoli som är känt för sin ekologiska odling och sitt sociala engagemang. Sicilien är en betydande region i vinvärlden och producerar mustiga och solmogna sicilianska viner till plånboksvänliga priser. Sicilien har ett mycket varierat landskap med böljande kullar, skiftande jordmåner; ömsom kalkjordar, lerjordar, sandjordar och kring Etna den speciella lavajorden. Särskilt berömd är den röda lerjorden på öns sydvästra del där Prego Grandes druvor växer. Klimatet är också skiftande med heta somrar där ökenvindarna från Afrika drar in, men också svala salta Medelhavsvindar. Det är ofta torrt, men i vissa områden faller förvånansvärt mycket regn över bergssluttningarna.

Kommentarer

Fantastiskt gott vin… Fattar inte hur jag har missat detta… Värt varenda kr..

Kul! Vin behöver inte alltid kosta skjortan!

Producent Settesoli

Cantine Settesoli anses i dag vara en föregångare för modern vinindustri, både när det gäller modern vinifiering och ekologisk vinproduktion. Kooperativet grundades 1958 av lokala vinbönder som gick samman för att hjälpa varandra genom en tid av svår lågkonjunktur och omfattande utvandring från efterkrigstidens Italien.

Kooperativet ligger utanför den historiska staden Menfi på Siciliens västkust där greker, romare, fenicier, araber och till och med vikingar regerat. De DOC-klassade vingårdarna börjar i stort sett vid havsytan och klättrar brant 400 meter uppför bergssluttningarna, vilket skapar ett mycket variationsrikt mikroklimat med speciella förutsättningar för druvorna. Den porösa lavajorden, där rötterna kan tränga mycket djupt, har ett stort inslag av aska och svavel vilket resulterar i viner med en utpräglad mineralton. Settesoli är närmast ett eget vindistrikt och kooperativet sysselsätter idag 70 procent av de 5 000 familjer som bor i området. Sedan 1999 är Inycon varumärket för Cantine Settesolis internationella viner.

Cantine Settesoli erhöll under februari 2020 certifikatet VIVA för hållbarhet inom vitikultur. Certifieringen utfärdades av italienska miljödepartementet. Luften, vattnet och landskapet är de riktvärden som används för identifiering av bästa praxis i vingården, till förmån för miljöskydd, ekonomisk utveckling och främjande av socialt och kulturellt arv. Detta åtagande startade 1958 och presidenten för Cantine Settesoli, Giuseppe Bursi, säger; ”VIVA hjälper oss att kommunicera till våra konsumenter och medborgare i Menfi vårt dagliga engagemang för att bevara våra vinproducerande områden, främja vin & mat och kulturarv”.

CANTINESETTESOLI.COM

Produkter från Settesoli

Inspiration