Pyros Appellation Malbec 2023

Nyhet Begränsad utgåva
en flaska Malbec från Argentina pyros

Pyros Appellation Malbec 2023

Pyros Malbec har en djupt mörk rubinröd färg med violetta stråk. Färgen skvallrar om kraftfullhet och karaktär. Doften är mogen och dov med toner av björnbär, svarta körsbär och blåbär. Där finns också rostade ekfat, mörk choklad och en lätt rökighet. I bakgrunden kommer subtila inslag av viol och lavendel som ger vinet en blommig elegans. Smaken är fylligt komplex och domineras av mörka frukter med koncentration kring björnbär och plommon. Den bjuder också på silkesmjuka tanniner med en frisk och balanserad syra. Alltsammans rundas av i en distinkt mineralton från den flintrika jorden. Eftersmaken är lång och kvardröjande med frukt, peppar och en lätt rökighet i avslutningen.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
92299
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Malbec
Land/Region
Argentina
Passande mat
Grill Nötkött Ost
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Övrigt
Begränsad utgåva Nyheter
Producent
Pyros Winery

Fakta

  • Jordmån Flinta, kalk, sand, silt och lera
  • Skörd Första veckan i april
  • Jäsning Ståltank
  • Lagring 60 % av vinet har mognat på franska ekfat under 12 månader
  • Vinmakare Paula Gonzales

Pyros Malbec är en mörk muskelstinn argentinare som passar till de flesta kötträtter. Proteinrika råvaror står upp mot malbecens tanniner på ett suveränt sätt. Vinet är en fantastisk kombination med grillat nötkött, särskilt till lite fetare styckningsdelar som entrecote och flintastek där köttets fetthalt mjukar upp tanninerna. Det är också mycket gott till lamm där köttets lite torra smak matchar med vinets fruktighet, speciellt bra går det ihop med lamm och färsk mynta. Vinets lätta rökighet gör det också utmärkt till fläskkött som rökta revbensspjäll eller karré. Prova det gärna till det italienska köket, till pizza och gräddig potatisgratäng. Vinet är färdigt att drickas, men utvecklas under lagring i minst tio år. Bör serveras runt 16–18 grader.

Gott att veta

Pyros vingårdar ligger i Pedernal Valley i Sam Juan-provinsen vid foten av Anderna i västra Argentina. Pyros är en höghöjdsproducent som odlar vin på höjder upp till 1 500 meter över havet, det vill säga långt ovan trädgränsen. På dessa altituder är förutsättningarna för vinodling mycket speciella. Området är mycket torrt och vinerna bevattnas med smältvatten som rinner ner från de höga bergen i väster. På dessa höjder finns inga skadeinsekter eller svampangrepp. För att stå emot kalla nätter får malbecdruvorna tjocka skyddande skal.

Höghöjdsviner

Pedernal Valley ligger mycket ensligt och långt från större samhällen. Detta är huvudskälet till att det världsberömda rymdobservatoriet El Leoncito förlagts just hit. Området har en minimal mänsklig ljusförorening. Vattnet är kristallklart och luften är ren. Att odla vin på så höga höjder är både utmanande och fascinerande. I dag söker sig vinmakare från hela världen till Argentina för att studera höghöjdsodling eftersom klimateffekterna fått alltmer negativa konsekvenser för traditionell vinodling. Vinerna som odlas på dessa höjder får en högre koncentration av smakämnen, högre sockerhalt och en intensivare färg. Den kraftfulla tanninstrukturen och den naturliga syran gör dem också lämpliga för långlagring.

Flinta och kalk

Förutom den höga höjden i Pedernal är jordmånen mycket speciell. Jordarter med så hög kalkhalt förekommer mycket sparsamt världen över, och i Argentina är Pedernal den enda kända platsen. I kombination med den höga höjden är Pyros viner världsunika. De kalkhaltiga sandjordarna är mycket porösa vilket gör att druvornas rötter kan tränga mycket djupt ner där mineralerna från kalksten och flinta ger ett tydligt avtryck på vinerna. Flintstenarna användes förr till att slå gnistor för att tända eldar. Härifrån kommer namnet Pyros, ordet är grekiska och betyder just eld.

Kort om Pyros Wines

År 2008 kom den nederländske affärsmannen Mijndert Pon till Pedernal Valley. Han hade grundat den berömda Bodegas Salentein i Uco Valley och hans viner hade gjort ett stort avtryck. Mijndert Pon slogs av den enorma skönheten, vidderna, den orörda naturen, den folktomma tystnaden och det fria vilda djurlivet, och inte minst av områdets skiftande terroir. De fantastiska frukterna som odlades i lite längre ner i dalen inspirerade honom till att anlägga en mindre vingård på platsen. Pon gick mycket grundligt tillväga och rekryterade toppnamn till att sköta de viner som planterades. Det dröjde innan man kunde prova de första årgångarna, men när så skedde förstod man att man hade i hittat en fantastisk plats för vinodling. I dag räknas vinerna från Pedernal till Argentinas allra främsta och 2020 utsågs just Pyros Malbec till världens bästa vin vid exklusiva Korea Wine Challenge.

Paula Gonzales

I dag består Pyros Wines av 80 vingårdar där vinmakaren Paula Gonzales ansvarar för produktionen. Paula Gonzales kommer från Mendoza och har haft en mycket framgångsrik karriär i den argentinska vinindustrin. Hon är utbildad oenolog vid universitetet i Mendoza och har specialiserat sig på terroirdrivna viner från specifika vingårdar. Hon har också arbetat i Spanien och varit knuten till Pernod Ricard.

M.P. Wines

Pyros Wines är ett fristående bolag till familjeföretaget M.P. Wines som den nederländske entreprenören, Mijndert Pon, grundade på 1990-talet. Han hade gjort en förmögenhet på handel med Europa där inte minst import av bilar varit lönsamt. 1992 började han odla vin i Uco Valley utanför Mendoza. Vintillverkning är en del av företaget som också sysslar med livsmedelsproduktion, boskapsuppfödning och turism.
Vinerna från Pyros brukar anges som några av världens 5 % bästa

  • I dag odlar Pyros vin på sammanlagt 400 hektar, förutom malbec, som dominerar stort, odlas också chardonnay och syrah
  • Pyros är det första vinföretaget i Pedernal-dalen
  • Genom Pedernal-dalen blåser ständigt en sydlig bris som kommer med värme från söder och ger en hög avdunstning
  • Vinerna bevattnas med droppsystem från källor med smältvatten
  • Malbec är Argentinas nationaldruva, den skiljer sig markant från den europeiska malbecen på grund av terroir och den höga höjden

Kommentarer

Producent Pyros Winery

Pedernal Valley är ett unikt och naturskönt vindistrikt i Argentina alldeles vid Andernas sluttningar på en höjd av omkring 1 500 meter över havet. Nationalparken Pedernal är mycket enslig. Det bor bara något hundratal personer i dalen. Området som ligger strax söder om San Juan är känt för exceptionella odlingsförhållanden och sina exceptionella viner. Pedernal är ett köldhål med upp till tio grader lägre dygnstemperaturer än de mer låglänta delarna längre nere i dalen. Pedernal ingår i det som brukar beskrivas som High Desert Area. Här långt ovan trädgränsen regnar det nästan aldrig, på vintrarna ligger snön djup och sommartid stiger temperaturen sällan över 20 grader. Odlingarna vattnas med smältvatten som rinner ner från Anderna och samlas upp i dammar och öppna källor.

Avlägset och kargt

Pedernal är ett av Argentinas mest ensliga områden, nästan fritt från mänsklig påverkan och mänskliga ljud. Det enda som hörs är en sydlig bris viento zonda som nästan alltid blåser genom dalen med en varm, ganska frisk vind från Mendoza. Det finns nästan inga vägar och att färdas på i den här delen av landet. För att komma till de mest avlägsna odlingsplatserna krävs Land Rovers och terränggående bilar. Att Pedernal är så avlägset gör att det är i det närmaste fritt från mänskliga ljusföroreningar på natthimlen. Just därför har man byggt det världsberömda observatoriet El Leoncito Astronomical Complex i Pedernal Valley. Observatoriet drar också nytta av fler än 250 molnfria nätter.

Mindjert Pon

Att odla vin på en så högt belägen och ensligt plats kan tyckas mycket märkligt. Men det var just den tanken som slog den holländske affärsmannen Mindjert Pon när han kom till Pedernal för första gången 2008. Mijndert Pon var mitt i en framgångsrik karriär. I huvudsak hade han ägnat sig åt import och handel med Europa, inte minst av europeiska bilar. Han hade också varit verksam inom livsmedelsproduktion, fruktodling och boskapsuppfödning. 1992 hade han grundat M.P. Wines och dragit igång Salentein Bodegas i Uco Valley, en timmas bilresa från Mendoza. Efter bara några år stod det klart att vinodlingen på dessa höga höjder gav synnerligen smakrika och fylliga viner och Mijndert Pon började mer och mer göra vinodling till sin kärnverksamhet.

Med Salentein hade Mijndert Pon visat att höghöjdsodling är framgångsrik och när han kom upp till Pedernal var det just detta han hade i tankarna. I dag har äldsta dotter Fredrike tagit över som huvudägare och driver M.P. Wines tillsammans med sina syskon. Till sin hjälp har de rekryterat ledande expertis från Argentina och Europa.

Höghöjdsodling

Att odla vin på hög höjd betyder svalare dagar och kallare nätter. Detta resulterar i längre mognadstider och mer utvecklade smaker. UV-strålningen är större vilket gör att druvorna utvecklar tjockare skal som ger vinet mer färg och kraftfullhet. Dessutom har högre lägen renare och klarare luft vilket förbättrar förutsättningarna för fotosyntes. De stora temperaturskillnaderna gynnar även balansen mellan syra och sötma. Ytterligare en gynnsam faktor är att ju längre upp i bergen man kommer desto mindre förekomst av skadeinsekter och svampangrepp. I dag studerar många vinproducenter Argentinas höghöjdsodlingar eftersom klimatförändringarna har påverkat traditionell odling negativt.

Flinta och kalk

När Mijndert Pon kom till Pedernal visste han såklart allt detta. Han hade lyckosamt odlat i Uco Valley på ännu högre höjder. Men vad han inte visste var vilken unik jordmån han skulle plantera sina första druvstockar i. I Pedernal består jordarna av en sällsynt kombination av flinta och kalk. Förekomsten av flintkvarts inbäddad i kalkstenen är unik i vinvärlden. Den sandiga karga jorden är mycket porös, vilket innebär att rötterna kan tränga mycket djupt ner i jordarna och fånga upp mineraler från bergarterna. Snart insåg Mijndert Pon att platsen var så unik och kunde ge så utsökta viner att han bildade ett eget bolag just för Pedernal Valley. Han gav det namnet Pyros Winery, efter det grekiska ordet för eld. Pyros syftar på att man i äldre tider slog flintstenarna mot varandra när man skulle göra upp eld. Pyros blev det första vinföretaget i Pedernal. I dag har odlingarna vuxit och omfattar nu omkring 80 vingårdar med en sammanlagd areal om cirka 400 hektar.

Argentinas toppvin

Pyros räknas till Argentinas absolut främsta viner. Pyros malbec har till och med blivit utsedd till världens bästa vin vid en stor vintävling i Sydkorea 2020. Verksamheten sköts av några av Argentinas allra främsta oenologer med Paula Gonzales i spetsen. Paula Gonzales kommer från Mendoza och har haft en mycket framgångsrik karriär i den argentinska vinindustrin. Hon är utbildad oenolog vid universitetet i Mendoza och har specialiserat sig på terroirdrivna viner från specifika vingårdar. Hon har också arbetat i Spanien och varit knuten till Pernod Ricard. I dag odlar Pyros Winery vin på sammanlagt 400 hektar, förutom malbec, som dominerar stort, odlas också chardonnay och syrah.

MP Wines

Mijndert Pon gick ur tiden 2014, då tog dottern Fredrike över familjeföretaget och driver det tillsammans med sina syskon Mariette och Ben. Förutom Pyros Winery äger familjen Salentein Winery i Mendoza och Callia Winery i San Juan. Tillsammans bildar dessa tre företag M.P Wines. Verksamheten bedrivs långsiktigt med stor omsorg om miljö och ekologi. Man har också ett stort engagemang för det nationella arvet och är betydande sponsorer inom kultur, musik och konst.

Inspiration