Fakta
- Jordmån Flinta, kalk, sand, silt och lera
- Skörd Första veckan i april
- Jäsning Ståltank
- Lagring 60 % av vinet har mognat på franska ekfat under 12 månader
- Vinmakare Paula Gonzales
Pyros Malbec är en mörk muskelstinn argentinare som passar till de flesta kötträtter. Proteinrika råvaror står upp mot malbecens tanniner på ett suveränt sätt. Vinet är en fantastisk kombination med grillat nötkött, särskilt till lite fetare styckningsdelar som entrecote och flintastek där köttets fetthalt mjukar upp tanninerna. Det är också mycket gott till lamm där köttets lite torra smak matchar med vinets fruktighet, speciellt bra går det ihop med lamm och färsk mynta. Vinets lätta rökighet gör det också utmärkt till fläskkött som rökta revbensspjäll eller karré. Prova det gärna till det italienska köket, till pizza och gräddig potatisgratäng. Vinet är färdigt att drickas, men utvecklas under lagring i minst tio år. Bör serveras runt 16–18 grader.
Gott att veta
Pyros vingårdar ligger i Pedernal Valley i Sam Juan-provinsen vid foten av Anderna i västra Argentina. Pyros är en höghöjdsproducent som odlar vin på höjder upp till 1 500 meter över havet, det vill säga långt ovan trädgränsen. På dessa altituder är förutsättningarna för vinodling mycket speciella. Området är mycket torrt och vinerna bevattnas med smältvatten som rinner ner från de höga bergen i väster. På dessa höjder finns inga skadeinsekter eller svampangrepp. För att stå emot kalla nätter får malbecdruvorna tjocka skyddande skal.
Höghöjdsviner
Pedernal Valley ligger mycket ensligt och långt från större samhällen. Detta är huvudskälet till att det världsberömda rymdobservatoriet El Leoncito förlagts just hit. Området har en minimal mänsklig ljusförorening. Vattnet är kristallklart och luften är ren. Att odla vin på så höga höjder är både utmanande och fascinerande. I dag söker sig vinmakare från hela världen till Argentina för att studera höghöjdsodling eftersom klimateffekterna fått alltmer negativa konsekvenser för traditionell vinodling. Vinerna som odlas på dessa höjder får en högre koncentration av smakämnen, högre sockerhalt och en intensivare färg. Den kraftfulla tanninstrukturen och den naturliga syran gör dem också lämpliga för långlagring.
Flinta och kalk
Förutom den höga höjden i Pedernal är jordmånen mycket speciell. Jordarter med så hög kalkhalt förekommer mycket sparsamt världen över, och i Argentina är Pedernal den enda kända platsen. I kombination med den höga höjden är Pyros viner världsunika. De kalkhaltiga sandjordarna är mycket porösa vilket gör att druvornas rötter kan tränga mycket djupt ner där mineralerna från kalksten och flinta ger ett tydligt avtryck på vinerna. Flintstenarna användes förr till att slå gnistor för att tända eldar. Härifrån kommer namnet Pyros, ordet är grekiska och betyder just eld.
Kort om Pyros Wines
År 2008 kom den nederländske affärsmannen Mijndert Pon till Pedernal Valley. Han hade grundat den berömda Bodegas Salentein i Uco Valley och hans viner hade gjort ett stort avtryck. Mijndert Pon slogs av den enorma skönheten, vidderna, den orörda naturen, den folktomma tystnaden och det fria vilda djurlivet, och inte minst av områdets skiftande terroir. De fantastiska frukterna som odlades i lite längre ner i dalen inspirerade honom till att anlägga en mindre vingård på platsen. Pon gick mycket grundligt tillväga och rekryterade toppnamn till att sköta de viner som planterades. Det dröjde innan man kunde prova de första årgångarna, men när så skedde förstod man att man hade i hittat en fantastisk plats för vinodling. I dag räknas vinerna från Pedernal till Argentinas allra främsta och 2020 utsågs just Pyros Malbec till världens bästa vin vid exklusiva Korea Wine Challenge.
Paula Gonzales
I dag består Pyros Wines av 80 vingårdar där vinmakaren Paula Gonzales ansvarar för produktionen. Paula Gonzales kommer från Mendoza och har haft en mycket framgångsrik karriär i den argentinska vinindustrin. Hon är utbildad oenolog vid universitetet i Mendoza och har specialiserat sig på terroirdrivna viner från specifika vingårdar. Hon har också arbetat i Spanien och varit knuten till Pernod Ricard.
M.P. Wines
Pyros Wines är ett fristående bolag till familjeföretaget M.P. Wines som den nederländske entreprenören, Mijndert Pon, grundade på 1990-talet. Han hade gjort en förmögenhet på handel med Europa där inte minst import av bilar varit lönsamt. 1992 började han odla vin i Uco Valley utanför Mendoza. Vintillverkning är en del av företaget som också sysslar med livsmedelsproduktion, boskapsuppfödning och turism.
Vinerna från Pyros brukar anges som några av världens 5 % bästa
- I dag odlar Pyros vin på sammanlagt 400 hektar, förutom malbec, som dominerar stort, odlas också chardonnay och syrah
- Pyros är det första vinföretaget i Pedernal-dalen
- Genom Pedernal-dalen blåser ständigt en sydlig bris som kommer med värme från söder och ger en hög avdunstning
- Vinerna bevattnas med droppsystem från källor med smältvatten
- Malbec är Argentinas nationaldruva, den skiljer sig markant från den europeiska malbecen på grund av terroir och den höga höjden
Kommentarer