Pyros Single Vineyard Block No. 4 Malbec 2018

en flaska pyros malbec

Pyros Single Vineyard Block No. 4 Malbec 2018

Pyros Single Vineyard 2017 är ett utpräglat köttvin som är som allra bäst till en grillad entrecote, rosastek oxfilé, lamm eller fågel. Det är framförallt ett matvin som står upp mot mäktiga rätter, kryddig pasta, tryffel, örter och lagrade ostar.

Mörk purpur. Fruktig och komplex doft med toner av svarta bär och örter tillsammans med inslag av en lätt och elegant ek. Djup och komplex smak med en mycket angenäm silkeslen textur, mullbär och fikon.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (3 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
53607
Storlek
75 cl
Alkohol
14,5 %
Druva
Malbec
Land/Region
Argentina
Passande mat
Grill Lamm Nötkött Vilt
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Producent
Bodegas Salentein

Fakta

 • Region San Juan
 • Distrikt Pedernal Valley
 • Jordmån Flinta, kalk, sand, silt och lera
 • Socker 1,92 g/l
 • Total syra 6 g/l
 • pH 3,68
 • Jäst L.S.A, naturlig spontanjäsning och inhemsk jäst
 • Maceration kallmacerering vid 10 grader i 72 timmar
 • Mognad 16 månader på fat och ett år på flaska
 • Fat 50 % fransk ek och 50 % amerikansk ek, 10 % nya ekfat

Vinet

Pyros är en av de mest fascinerande vinproducenterna i Argentina. Nyligen utsågs deras malbec till världens bästa röda vin vid Korea Wine Challenge 2020. Det är ett så kallat Single Vineyard som vuxit i Pedernal Valley – ett av de mest intressanta vindistrikten, vid Andernas sluttningar, långt ovanför trädgränsen, långt ute i vildmarken, på 1 400 meters höjd över havet.

Pedernal Valley är en isolerad och djup dalgång söder om San Juan. Med närmare tio graders skillnad brukar Pedernal beskrivas som ett köldhål i jämförelse med de vinodlingar som ligger på lägre höjder längre ner i San Juan-regionen. Nederbörden är minimal, ofta mindre än 150 millimeter per år, och temperaturen brukar ligga mellan noll och 20 grader. Vintertid kan snön ligga djup i vingårdarna. Druvorna som odlas på denna höga höjd mognar mycket långsamt. Att vinodling ens kan förekomma i detta närmast ökentorra och kalla klimat beror på många soltimmar, snösmältning, bergsfloder och konstbevattning.

Pedernal Valley är ett ungt vindistrikt. Odlingen påbörjades först runt millennieskiftet när odlare ville utforska vad den steniga och karga jorden, den höga höjden och de låga temperaturerna hade för förutsättningar för vinframställning. En av dessa tidiga entreprenörer var Mijndert Pon. I dag vet vi med besked: vinerna från Pedernal tillhör Argentinas främsta, de är kraftfulla och smakrika med mycket koncentrerade aromer och tanniner.

Pyros Single Vineyard är en druvren malbec som odlats i ”Block nr 4” på Pyros Firestone Estate. Jordmånen är ytterst karg och består mestadels av kalk och flinta. Flintkvartsen ligger på flera håll ligger inbäddad i kalkstenen, vilket är unikt i vinvärlden. Under mognadstiden låg dagstemperaturen på mellan 15 och 20 grader. Vingården ligger på en slocknad vulkan och druvorna droppbevattnas med smältvatten

 • Pedernal är spanska ordet för flinta och pyros betyder gnista och syftar på de gnistor som uppstår när man slår flintstenar mot varandra
 • Pedernal Valley ligger mycket avlägset, den närmaste lilla staden ligger nästan tre mil bort
 • Det ensliga läget, fritt från mänskligt ljus har gjort att gjort att ett av världens mest berömda observatorier El Leoncito Astronomical Complex lokaliserades hit
 • Pyros består av flera vingårdar med sammanlagt 80 hektar
 • På den höga höjden finns inga skadeinsekter eller svampangrepp

Salentein är en privatägd estancia som odlar vin på drygt 5 000 tunnland, varav en fjärdedel ligger inom ett naturreservat. På bodegan finns också ett konst- och kulturcenter, ett vineri i världsklass, en retreat och en nybyggd katedral som är ett storslaget landmärke och används för vinlagring. Till största delen odlas den argentinska nationaldruvan Malbec, men även druvor som merlot, cabernet sauvignon och pinot noir är vanliga. Vita viner odlas i mindre omfattning, i huvudsak chardonnay.

Produkter från Bodegas Salentein

Inspiration