Marqués de Riscal Baron de Chirel 2015

Baron de Chirel från Riscal

Marqués de Riscal Baron de Chirel 2015

Stor utvecklad doft med smak av fat, torkad frukt och plommon. Inslag av läder och vanilj. Fyllig, mycket komplex och elegant smak med inslag av torkade frukter, läder och dill.

Baron de Chirel skapades första gången 1986 och är ett resultat av ett experiment där man använder endast druvor från mycket gamla vinstockar. Ett vin som produceras i mycket begränsad upplaga och som speglar de typiska vingårdarna runt Maques de Riscal. Druvorna skördas för hand och sorteras ytterligare en gång på sortersingsbord s.k. ”Trie”.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
83832
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Graciano Mazuelo Tempranillo
Land/Region
Rioja Spanien
Passande mat
Fläsk Grill Lamm Nötkött Ost Vilt
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Producent
Marqués de Riscal

Om Riscal

Efter att år 1860 ha varit på resa i Bordeaux och blivit inspirerad, tog Don Camilo Hurtado de Amézaga, dåvarande markisen av Riscal, med sig idéerna om hur man gör kvalitetsvin hem till Rioja och började bygga områdets första moderna bodega. Den främsta innovationen var att man slutade lagra vinet på stora lerkrus och istället började lagra det på ekfat – en lagringsmetod som snart skulle bli Riojas särskilda adelsmärke. Än i dag är Marques de Riscal en av de högst rankade producenterna i Rioja, och man gör ett av de mest lagringståliga reserva-vinerna. I deras källare vilar tiotusentals flaskor med årgångar ända tillbaka till 1800-talet. Man äger själv 200 hektar vingårdar och köper in druvor från ytterligare 950 hektar. 85% tempranillo, 15% övriga.

Detta vin levereras i trälåda vid beställning av sex flaskor.

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste cabernet sauvignon, merlot och pinot noir planterades på ägorna utanför den lilla byn Elciego.

I och med detta lade han grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Marqués de Riscal införde metoder och principer från Bordeaux, han initierade nya vinpressar, ny sorteringsteknik, jäsmetodik och framförallt började man långlagra viner på små ekfat. Tidigare hade traktens viner mest lagrats på lerkrus. I dag är ekfatslagring Riojas signum. Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras 10 000-tals viner, vaktade av spindlar och ombespunna av spindelväv.

 

 

 

Inspiration