Marqués de Riscal Finca Torrea 2016

Riscal Finca Torrea 2016

Marqués de Riscal Finca Torrea 2016

En modern rioja, där karaktären av mörka körsbär, viol och kryddnejlika från tempranillo elegant balanseras av en lagom dos av ek. Lagrat 18 månader på fat av ny fransk ek.

Finca Torrea är gjord på 90% tempranillo och 10% graciano. Druvorna kommer från vingårdarna på egendomen Torrea, som ligger i direkt anslutning till vineriet i Elciego, Rioja. Finca Torrea representerar en ny stil för Marques de Riscal – med mer fokus på frukt och extraktion och med kortare lagring.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (2 röster)
4
Skriv ut
Art. nr.
71338
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Graciano Tempranillo
Land/Region
Rioja Spanien
Passande mat
Fläsk Grill Lamm Nötkött Ost Vegetariskt Vilt
Smaktyp
Rött - Mustigt och fruktigt
Typ
Rött vin
Producent
Marqués de Riscal

I byn Elciego i Rioja Alavesa, på den baskiska sidan av floden Ebro i Spanien, ligger vinhuset Marqués de Riscal. Vinhusets historia sträcker sig tillbaka till år 1858 då Marqués de Riscal var först i Rioja att tillverka vin enligt samma metod som i Bordeaux. Den nytänkande, nyskapande och innovativa andan har legat till grund för vinhusets framgång sedan dess. I dag är vinhuset känt över hela världen med försäljning i över 80 länder

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste cabernet sauvignon, merlot och pinot noir planterades på ägorna utanför den lilla byn Elciego.

I och med detta lade han grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Marqués de Riscal införde metoder och principer från Bordeaux, han initierade nya vinpressar, ny sorteringsteknik, jäsmetodik och framförallt började man långlagra viner på små ekfat. Tidigare hade traktens viner mest lagrats på lerkrus. I dag är ekfatslagring Riojas signum. Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras 10 000-tals viner, vaktade av spindlar och ombespunna av spindelväv.

 

 

 

Inspiration