Marqués de Riscal Gran Reserva 2014

Marqués de Riscal Gran Reserva 2007 rioja nigab

Marqués de Riscal Gran Reserva 2014

Intensiv, djupröd färg. Stor, elegant, fruktig och komplex doft med mörka körsbär och viol och med tydligt inslag av vanilj från fatlagringen. Fyllig, komplex smak med välbalanserade tanniner och inslag av viol, körsbär och en aning svartpeppar. Lång eftersmak med typiska toner av vanilj och krondill från fatlagringen. Ett överraskande vitalt och fruktigt vin för sin ålder!

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (0 röster)
0
Skriv ut
Art. nr.
71346
Storlek
75 cl
Alkohol
15 %
Druva
Tempranillo
Land/Region
Rioja Spanien
Passande mat
Fläsk Grill Lamm Nötkött Ost
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Producent
Marqués de Riscal

Marqués de Riscal

Don Camilo Hurtado de Amézaga grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet planterades på ägorna utanför den lilla byn Elciego. I och med detta lade han grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Han införde metoder och principer från Bordeaux – nya vinpressar, ny sorteringsteknik, nya metoder för jäsning och framförallt började han lagra vinerna på små ekfat. Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras 10 000-tals flaskor, ombespunna av spindelväv.

Marqués de Riscal Gran Reserva är ett tidlöst vin som representerar en lång tradition av vinmakning och påminner oss om grundarens ambitioner. Vinet har den traditionella stilen för Rioja Alavesa, och producentens långa erfarenhet och kunskap borgar för att de bästa årgångarna av detta vin kan lagras upp till 50 år.

Vinet

Vinet är gjort på 100 procent tempranillo från vingårdar som är mer än 80 år gamla. Det mesta är från Marques de Riscals egna vingårdar, men även från odlare som man har haft kontrakt med i generationer. Så här gamla vinstockar är alltid fristående, beskurna på det sätt som kallas ”en vaso”, och ger vinstockar som ser ut som små knotiga buskar. Ingen slump att de kallas ”bush vines” på engelska.

Vinifiering: Druvorna skördas för hand i små korgar och sorteras för hand när de kommer in till vineriet. Vinet jäser på stora ekståndare och mognar i 2,5 till 3 år på 225-liters fat av fransk ek. Det färdiga vinet lagras ytterligare på flaska i tre år.

Vinmakare: Don Francisco Javier Hurtado de Amézaga
Alkohol: 15%
Syra: 6,2 g/l
Restsocker: <2 g/l
pH: 3,7

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste cabernet sauvignon, merlot och pinot noir planterades på ägorna utanför den lilla byn Elciego.

I och med detta lade han grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Marqués de Riscal införde metoder och principer från Bordeaux, han initierade nya vinpressar, ny sorteringsteknik, jäsmetodik och framförallt började man långlagra viner på små ekfat. Tidigare hade traktens viner mest lagrats på lerkrus. I dag är ekfatslagring Riojas signum. Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras 10 000-tals viner, vaktade av spindlar och ombespunna av spindelväv.

 

 

 

Inspiration