Ritual Pinot Noir 2018

ritual pinot noir reserva nigab

Ritual Pinot Noir 2018

Ritual är ett komplext och aromatiskt vin med doft av tranbär och hallon. Smaken är välbalanserad med tydlig fruktighet, med tanniner och en kryddig vaniljton från ekfatslagring. Gör som i Chile servera vinet till grillad tonfisk eller skaldjursrisotto. Det matchar givetvis ljusare kött som fågel och kalv och utsökta kombinationer är stekt ankbröst med apelsinsås eller kalvfilé oscar.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (3 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
71064
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Pinot Noir
Land/Region
Chile
Passande mat
Fågel Nötkött Ost Skaldjur
Smaktyp
Rött - Mjukt och elegant
Typ
Rött vin
Producent
Veramonte

Fakta

  • Vinmakare Sofía Araya
  • Jordmån Granit & sand
  • Lagring 11 månader på franska ekfat vara 20% nya fat
  • pH 3,62 g/l
  • Socker 0,18 g/100 ml
  • Total syra 4,84 g/l

Veramonte

Som många andra vinproducenter i Chile har Veramonte en kort historia, och företaget startades av Agustín Huneeus i slutet av 1990-talet i Casablanca. I dag äger man mer är 500 hektar vingårdar. Sedan 2016 ägs Viñedos Veramonte av den stora spanska vinproducenten Gonzalez-Byass, och sedan årgång 2020 är samtliga viner ekologiska. Under etiketten Ritual buteljeras de bästa vinerna, uteslutande från Casablanca.

Längst in i den allra östligaste delen av Casablanca Valley odlar den berömda vinfamijen Heneeus några av Chiles mest respekterade viner. Här är mikroklimatet perfekt för druvor som föredrar ett lite kallare klimat, som pinot noir. Härifrån kommer familjen Huneeus Ritual, en fatlagrad pinot noir där den svårbemästrade druvan spelar ut sitt fulla register.

Till Casablanca Valley kom familjen Huneeus 1990. Redan då var de kända som branschens främsta. Agustin Huneeus hade erfarenhet från 15 vinproducerande länder, inte minst från USA där familjen också köpte vingårdar detta år. Men som ex-chilenare blev Casablanca och Veramont som att komma hem. Efter några år började odlingarna bära frukt och vinproduktionen utvecklades sakta med bättre och bättre kvaliteter för varje år. Under varumärket Ritual buteljerar Veramonte några av sina allra bästa viner.

Casablanca

Casablanca Valley är ett av de nyaste vinområdena i Chile, och de första vingårdarna anlades här först på 1980-talet. Området, som ligger strax söder om hamnstaden Valparaiso, utmärks av sin närhet till havet som är bara tio kilometer bort. De svala havsvindarna och kylande dimma från havet ger ett svalt odlingsklimat, trots att Casablanca ligger på 33 grader sydlig bredd, motsvarande Nordafrika på norra halvklotet. De mest odlade druvsorterna i Casablanca har därför blivit sådana som trivs i ett svalare klimat, som till exempel chardonnay och pinot noir.

Vingårdsarealen totalt i Casablanca är på strax över 1400 hektar, dvs mindre än många enskilda vinkooperativ i södra Europa, så det är internationellt sett ett mycket litet område. Klimatet motsvarar ett svalt medelhavsklimat, med en årlig nederbörd på cirka 550 mm.

Vinet

Ritual pinot noir har skördats i gryningen och sorterats för hand i dubbla omgångar. Därefter har musten pressats mycket försiktigt och fått jäsa på vildjäst för att utveckla så mycket komplexitet som möjligt. Vinet har lagrats 11 månader på 225 liters franska ekfat, 20% nya fat och 80% 2:a årets fat.

Vinmakare:
Druvor: 100% Pinot Noir
Jordmån:
Lagring:
pH:
Socker:
Totalsyra:

 

Kommentarer

Årgången är egentligen 2018 och inte 2015. Så kolla noggrant! Hann öppna en av två beställda flaskor, får se hur Nigab kommer hantera detta

Hej! Attans – du hamnade mitt emellan ett årgångsbyte. Vi ber tusen gånger om ursäkt och det är bara att gå tillbaka med flaskor du har över om du är missnöjd med årgången.

Producent Veramonte

Veramonte Estate grundades 1990 av Agustin Huneeusoch hans hustru Valerie. Augustin Huneeus brukar beskrivas som det chilenska vinets nestor. Han började 1960 som verkställande direktör på ett litet chilenskt vinföretag, som under hans ledning växte till landets största. 1971 lämnade han Chile och blev chef för Seagrams vinavdelning i New York. Hustrun Valerie var utbildad oenolog och doktor i biokemi. Hon övergav en forskarkarriär för att tillsammans med sin man söka efter vingårdar att utveckla. 1990 var familjen Huneeus de första som såg vilka möjligheter Casablanca Valley hade för vinodling och i mitten av årtiondet började druvorna de planterade att bära frukt. Odlingarna omfattar cirka 300 hektar, men i Casablanca är egendomen betydligt större än så. Den består i stor utsträckning av naturskyddade områden där man är mycket mån om att bevara biotoper för djur och växter. Det ekologiska tänkandet kännetecknar Veramonte som 2012 helt ställde om till ekologisk odling. I juni 2016 såldes Veramonte till spanska González Byass.

 

Produkter från Veramonte

Inspiration