d’Arenberg The High Trellis Cabernet Sauvignon 2018

en flaska rödvin high trellis d'arenberg från australien

d’Arenberg The High Trellis Cabernet Sauvignon 2018

D’Arenbergs Chester Osborn menar att The High Trellis är det optimala vinet till lamm, såväl kotletter som ribs eller färsrätter.

The High Trellis är en typiskt australiensisk cabernet sauvignon med mycket frukt och en rund och mjuk karaktär. I doften möter svarta oliver björnbär och plommon. Här finns gott om kryddiga tanniner och en syra som balanserar fruktigheten. I eftersmaken kommer toner av lakrits, tobaksblad och lite stallkänsla fram.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (7 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
51949
Storlek
75 cl
Alkohol
14,8 %
Druva
Cabernet Sauvignon
Land/Region
Australien
Passande mat
Fläsk Grill Lamm Nötkött Ost Vilt
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Producent
d’Arenberg

Fakta

 • Vinmakare Chester Osborn
 • Klimat Starkt påverkat av havet, sval skördeperiod, senare år mycket varma
 • Jordmån Sandig och torr kalkjord
 • Jäsning Rostfria ståltankar
 • Socker 1,3g/L

Passar till

Det är också ett passande vin till vilt och till annat smakrikt kött, som till exempel vildand, fasan och andra vildfåglar. Det tämligen kraftfulla vinet går hand i hand med lagrade ostar och kraftigare grönsaker. Det är också ett utmärkt grillvin. Färdigt att drickas nu, men utvecklas under lagring i minst tio år. Bör serveras rumstempererat runt 18 grader.

Australien

Vinodlingen i Australien är mycket gammal. Landet brukar räknas till den nya vinvärlden trots att det snart är 250 år sedan den brittiske guvernören Arthur Philips planterade de första vinrankorna i sin trädgård på östkusten. Australien har många vinregioner, eller zoner, som i sin tur är indelade i flera distrikt. South Australia är det klart största. Härifrån kommer nästan hälften av allt vin som produceras i landet. Ett av de främsta områdena i South Australia är McLaren Vale.

McLaren Vale

McLaren Vale ligger på sydostkusten, nära den berömda Kangaroo Island och hamnstaden Adelaide. Det behagliga medelhavsklimatet lockade tidigt nybyggare att slå sig ner i McLaren-dalen. Det första kända vinodlingarna är från 1830-talet, men troligen är vinodlingen äldre än så. I dag finns ett 60-tal vingårdar att besöka och flera producenter har världsrykte. En av de mest kända är d’Arenberg.

d’Arenberg

År 1912 sålde Joseph Osborn sitt stall med tävlingshästar och för pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var en välkänd idrottsman och samhällsprofil i den unga nationen. Han kom från en strikt frikyrklig uppfostran och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Druvorna såldes istället vidare till andra producenter. Det var först efter faderns död som Francis övertalades av sin svärson att själv börja producera vin. I dag drivs d’Arenberg av Chester Osborne i fjärde generationen. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllade för sina ekologiska viner.

 • Namnet d’Arenberg tog man efter Francis hustru Helena d’Arenberg
 • De flesta av d’Arenbergs viner har ett adelsmärke, ett rött ordensband korsar etiketten
 • På senare år har McLaren Vale drabbats av mycket höga temperaturer, vilken minskat skördarna, men ökat kvaliteten
 • Som naturlig gödsling och biologisk ogräsbekämpning betar 200 får i vingårdarna under vintermånaderna
 • D’Arenberg har en omfattande besöksverksamhet med bland annat uppstigningar i egen helikopter och en prisbelönt topprestaurang framröstad till Australiens bästa ”Restaurant at a winery”

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon är världens mest odlade blå druva och tveklöst en av de mest kända. Cabernet sauvignon odlas i de flesta vinländer och har förmågan att trivas i både varmare och kallare klimat. Cabernet sauvignon anses vara världens bästa inblandningsdruva eftersom dess tjocka skal och stora kärnmängd bidrar med mycket färg, tanniner och fyllighet. I Bordeaux är cabernet sauvignon den viktigaste druvan i många berömda Bordeauxblandningar. Cabernet sauvignon ger ofta en ton av svarta vinbär, nyvässad blyertspenna och exotiskt trä. Till cabernet sauvignons många förtjänster hör också att vinerna utvecklas under lång tids lagring.

Vinet

D’Arenbergs viner har ofta namn som berättar en historia. Vingården som High Trellis kommer ifrån planterades redan på 1800-talet. Den kom att kallas High Trellis (hög spaljé) eftersom det var den första vingården i regionen som bands upp i spaljéer i stället för de vanliga buskodlingarna. Under snart fem decennier har d’Arenberg använt druvorna från just High Trellis och man har tilldelats flera prestigefulla utmärkelser för dessa viner. Bland annat den eftertraktade Jimmy Watson Trophy vid Melbourne Wine Show.

Till The High Trellis 2015 har druvorna pressats försiktigt i små omgångar och sedan fått jäsa i stora öppna jäskar. Varje omgång har sedan hållits separerade tills den slutliga blandningen. Efter två tredjedelar av jästiden har vinet fottrampats på traditionellt vis för att därefter få avsluta sin jäsning, tillsammans med sin fällning, på gamla fat amerikansk ek i upp till 20 månader. Vinet har varken klarnats eller filtrerats i samband med buteljeringen.

 

Producent d’Arenberg

d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin för egen del. I dag ansvarar Joseph Osborns barnbarnsbarn Chester Osborne för verksamheten. Odlingarna drivs traditionellt med stort fokus på hållbarhet. d’Arenberg är en av Australiens mest berömda vinfamiljer och exporterar sina många viner över hela världen.

 • Odlingarna ligger mycket vackert och man har en omfattande besöksverksamhet med guidade turer, uppstigning över vingårdarna med egen helikopter, galleri och en prisbelönt restaurang
 • d’Arenbergs viner har nästan alltid ett rött band över etiketten
 • d’Arenberg producerar ett stort antal viner från klassiska röda och vita till rosé och mousserande
 • d’Arenberg har en avslappnad humoristisk attityd vilket märks i familjens prestigelöshet och vinernas ofta humoristiska marknadsföring
 • Som en del i hållbarhetsfilosofin arbetar 200 får i vingårdarna under vintertid (maj till augusti) med att äta ogräs och gödsla jorden

Inspiration