Fakta
- Vinmakare Chester Osborn
- Klimat Starkt påverkat av havet, sval skördeperiod, senare år mycket varma
- Jordmån Sandig och torr kalkjord
- Jäsning Rostfria ståltankar
- Socker 1,3g/L
Passar till
Det är också ett passande vin till vilt och till annat smakrikt kött, som till exempel vildand, fasan och andra vildfåglar. Det tämligen kraftfulla vinet går hand i hand med lagrade ostar och kraftigare grönsaker. Det är också ett utmärkt grillvin. Färdigt att drickas nu, men utvecklas under lagring i minst tio år. Bör serveras rumstempererat runt 18 grader.
Australien
Vinodlingen i Australien är mycket gammal. Landet brukar räknas till den nya vinvärlden trots att det snart är 250 år sedan den brittiske guvernören Arthur Philips planterade de första vinrankorna i sin trädgård på östkusten. Australien har många vinregioner, eller zoner, som i sin tur är indelade i flera distrikt. South Australia är det klart största. Härifrån kommer nästan hälften av allt vin som produceras i landet. Ett av de främsta områdena i South Australia är McLaren Vale.
McLaren Vale
McLaren Vale ligger på sydostkusten, nära den berömda Kangaroo Island och hamnstaden Adelaide. Det behagliga medelhavsklimatet lockade tidigt nybyggare att slå sig ner i McLaren-dalen. Det första kända vinodlingarna är från 1830-talet, men troligen är vinodlingen äldre än så. I dag finns ett 60-tal vingårdar att besöka och flera producenter har världsrykte. En av de mest kända är d’Arenberg.
d’Arenberg
År 1912 sålde Joseph Osborn sitt stall med tävlingshästar och för pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var en välkänd idrottsman och samhällsprofil i den unga nationen. Han kom från en strikt frikyrklig uppfostran och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Druvorna såldes istället vidare till andra producenter. Det var först efter faderns död som Francis övertalades av sin svärson att själv börja producera vin. I dag drivs d’Arenberg av Chester Osborne i fjärde generationen. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllade för sina ekologiska viner.
- Namnet d’Arenberg tog man efter Francis hustru Helena d’Arenberg
- De flesta av d’Arenbergs viner har ett adelsmärke, ett rött ordensband korsar etiketten
- På senare år har McLaren Vale drabbats av mycket höga temperaturer, vilken minskat skördarna, men ökat kvaliteten
- Som naturlig gödsling och biologisk ogräsbekämpning betar 200 får i vingårdarna under vintermånaderna
- D’Arenberg har en omfattande besöksverksamhet med bland annat uppstigningar i egen helikopter och en prisbelönt topprestaurang framröstad till Australiens bästa ”Restaurant at a winery”
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon är världens mest odlade blå druva och tveklöst en av de mest kända. Cabernet sauvignon odlas i de flesta vinländer och har förmågan att trivas i både varmare och kallare klimat. Cabernet sauvignon anses vara världens bästa inblandningsdruva eftersom dess tjocka skal och stora kärnmängd bidrar med mycket färg, tanniner och fyllighet. I Bordeaux är cabernet sauvignon den viktigaste druvan i många berömda Bordeauxblandningar. Cabernet sauvignon ger ofta en ton av svarta vinbär, nyvässad blyertspenna och exotiskt trä. Till cabernet sauvignons många förtjänster hör också att vinerna utvecklas under lång tids lagring.
Vinet
D’Arenbergs viner har ofta namn som berättar en historia. Vingården som High Trellis kommer ifrån planterades redan på 1800-talet. Den kom att kallas High Trellis (hög spaljé) eftersom det var den första vingården i regionen som bands upp i spaljéer i stället för de vanliga buskodlingarna. Under snart fem decennier har d’Arenberg använt druvorna från just High Trellis och man har tilldelats flera prestigefulla utmärkelser för dessa viner. Bland annat den eftertraktade Jimmy Watson Trophy vid Melbourne Wine Show.
Till The High Trellis 2015 har druvorna pressats försiktigt i små omgångar och sedan fått jäsa i stora öppna jäskar. Varje omgång har sedan hållits separerade tills den slutliga blandningen. Efter två tredjedelar av jästiden har vinet fottrampats på traditionellt vis för att därefter få avsluta sin jäsning, tillsammans med sin fällning, på gamla fat amerikansk ek i upp till 20 månader. Vinet har varken klarnats eller filtrerats i samband med buteljeringen.