Salentein Barrel Selection Malbec 2021

Salentein Barrel Selection Malbec 2016

Salentein Barrel Selection Malbec 2021

Salentein Reserve Malbec har odlats på mellan 1 050 och 1 350 meter över havet utmed bergssluttningarna en knapp timmas resa söder om Mendoza, som är Argentinas främsta vindistrikt. Druvorna skördas i april efter att ha vuxit på mycket sandiga och torra stenjordar med minimalt organiskt material. De unika växtförutsättningarna utvecklar karaktärsfulla, djupröda viner med hög syra och smakegenskaper som tjusar konnässörer över hela vinvärlden.

Stor doft av mörka bär, plommon, dadlar och en genomgående ton av svarta vinbär. Där finns också ljusare och blommigare stråk av syren och fläder. Smaken är sammetslen med en lätt strävhet och inslag av vanilj, mogen persika, russin och en behaglig eftersmak av syltade fikon och svarta vinbär. Prova vinet till rödvinsbrässerad oxkind med potatispuré, bränd syltlök, champinjon och råstekt brysselkål. Ett vin för maträtter med generös smakrikedom och fyllighet. Rekommenderad serveringstemperatur 16°C.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (4 röster)
4
Skriv ut
Art. nr.
73124
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Malbec
Land/Region
Argentina
Passande mat
Grill Lamm Nötkött Vilt
Smaktyp
Rött - Mustigt och fruktigt
Typ
Rött vin
Producent
Bodegas Salentein

Fakta

  • Vinmakare José Galante
  • Druvor 100% malbec, andel druvor: 90% från El Oasis Estate och 10% från La Pampa Estate
  • Totalsyra 5,40 g/l
  • pH 3,75
  • Socker 2,50 g/l

Bodegas Salentein

Bodegas Salentein är pionjären inom premium vintillverkning i Uco-dalen. Argentina har på senare år vuxit fram som ett av världens fem stora vinländer. Trots att vin har odlats i landet sedan 1600-talet är det ändå först efter militärdiktaturens fall som vinindustrin börjat växa, för att så småningom blomstra och i dag vara ledande i Sydamerika. Ett av de mest berömda vinföretagen är ett av de yngsta, Salentein.

Högt upp utmed Andernas sluttningar i Uco Valley odlar de sina berömda viner. På dessa latituder är det inte lätt att vara vindruva. Här är klimatet mer varierat och riskfyllt än kanske någon annanstans i vinvärlden. Heta, torra somrar och isande kalla vårar avlöser varandra på ett oförutsägbart sätt. Det nyckfulla klimatet gör att vinerna varierar år från år. Att vara vindruva i Argentina är inte det lättaste jobb man kan få. På de extremt höga höjderna i Uco Valley faller nästan inget regn, klimatet är svalt, ibland hett, ofta kruttorrt, andra tider snöar det. Vin odlas på över 1050 - 1700 meters höjd, ofta stormar det och vinrankornas rötter får söka sig djupt ner i Andernas stenjord för att finna sin näring. Enligt dem själva odlas inte vin på högre höjd någonstans i världen.

Malbec

Mendoza blev redan på 1800-talet ett center för odling kring den jordbruksskola som grundats i staden. Här introducerade man en rad europeiska druvor, faktiskt på uppmaning av den dåvarande presidenten. En av dessa druvsorter var malbec. 1868 planterades den första malbecdruvan av en fransk botanist i Mendoza. Det visade sig snart att just malbec hade unika egenskaper som passade det speciella klimatet i trakten.

På de närmast extrema höjderna i Uco valley stortrivs malbecdruvan. Det torra och svala klimatet gör att växtsäsongen blir längre och mognaden långsammare. En högre dos UV-ljus gör att druvorna utvecklar ett tjockare skal och får mer tanniner och mer smak. I dag har malbec utvecklats till Argentinas nationaldruva och druvsorten svarar för drygt 75 procent av världens malbecproduktion. Malbec som odlas i Mendoza skiljer sig från de malbecviner som odals på andra håll i världen. Vinerna blir nästan svarta och får en stor bärighet med tydliga viol-, kakao- och kaffetoner.

Vinifokation

Druvorna skördas för hand och när dom anländer till vineriet sker en manuell sortering. Därefter avstjälkas druvklasarna innan man försiktigt krossar druvorna. Musten förs över med gravitationsteknik till rostfria ståltankar för en kallmaceration i fem dagar. Därefter genomförs den temperaturkontrollerade (26-28 grader) alkoholjäsningen i 13 dagar och under tiden sker en kontinuerlig överpumpning av vinet. Vinet macereras i ytterligare 10 dagar. När detta är klart förs det självavrunna vinet omedelbart över till 225 liters franska ekfat för malolaktisk jäsning och lagring i 12 månader.

Salentein är en privatägd estancia som odlar vin på drygt 5 000 tunnland, varav en fjärdedel ligger inom ett naturreservat. På bodegan finns också ett konst- och kulturcenter, ett vineri i världsklass, en retreat och en nybyggd katedral som är ett storslaget landmärke och används för vinlagring. Till största delen odlas den argentinska nationaldruvan Malbec, men även druvor som merlot, cabernet sauvignon och pinot noir är vanliga. Vita viner odlas i mindre omfattning, i huvudsak chardonnay.

Inspiration