Salentein Numina Malbec 2020

Salentein Numina Malbec 2015

Salentein Numina Malbec 2020

Mendoza blev redan på 1800-talet ett center för odling kring den jordbruksskola som grundats i staden. Här introducerade man en rad europeiska druvor, faktiskt på uppmaning av den dåvarande presidenten. En av dessa druvsorter var malbec. 1868 planterades den första malbecdruvan av en fransk botanist i Mendoza. Det visade sig snart att just malbec hade unika egenskaper som passade det speciella klimatet i trakten.

Vinet har en mörk purpurröd färg med tydliga toner av björnbär och blåbär. Smaken är komplex och fyllig med typiska inslag av viol och kaffe. Där finns också mörka bär, mogna plommon och en liten pikant pepprighet i en behaglig vanilj.

Fyllighet
70%
Strävhet
65%
Friskhet
70%

Passar till

Betyg (1 röst)
4
Skriv ut
Art. nr.
78142
Storlek
75 cl
Alkohol
14,5 %
Druva
Malbec
Land/Region
Argentina
Passande mat
Grill Lamm Nötkött Ost Vilt
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Producent
Bodegas Salentein

Fakta

  • Vinmakare José Galante
  • Totalsyra 5,25 g/l
  • Socker 2,0 g/l
  • pH 3,73

Bodegas Salentein

Bodegas Salentein är pionjären inom premium vintillverkning i Uco-dalen. Högt upp utmed Andernas sluttningar i Uco Valley odlar de sina berömda viner. På dessa latituder är det inte lätt att vara vindruva. Här är klimatet mer varierat och riskfyllt än kanske någon annanstans i vinvärlden. Heta, torra somrar och isande kalla vårar avlöser varandra på ett oförutsägbart sätt. Det nyckfulla klimatet gör att vinerna varierar år från år. Att vara vindruva i Argentina är inte det lättaste jobb man kan få. På de extremt höga höjderna i Uco Valley faller nästan inget regn, klimatet är svalt, ibland hett, ofta kruttorrt, andra tider snöar det. Vin odlas på över 1050 - 1700 meters höjd, ofta stormar det och vinrankornas rötter får söka sig djupt ner i Andernas stenjord för att finna sin näring.

Malbec

På de närmast extrema höjderna i Uco valley stortrivs malbecdruvan. Det torra och svala klimatet gör att växtsäsongen blir längre och mognaden långsammare. En högre dos UV-ljus gör att druvorna utvecklar ett tjockare skal och får mer tanniner och mer smak. I dag har malbec utvecklats till Argentinas nationaldruva och druvsorten svarar för drygt 75 procent av världens malbecproduktion. Malbec som odlas i Mendoza skiljer sig från de malbecviner som odals på andra håll i världen. Vinerna blir nästan svarta och får en stor bärighet med tydliga viol-, kakao- och kaffetoner.

Vinet

2019 var ett varmt år i Uco Valley, under tre odlingsmånader slogs historiska värmerekord både vad gäller minimum- och maximumtemperaturer, samtidigt var luftfuktigheten högre än någonsin samt regn- och frostdagarna rekordfå. Dessutom plågades odlingarna av ovanligt stormiga dagar vilket orsakade betydande skador på skörden. Sammantaget gav detta en längre odlingssäsong än normalt, men med ett sämre utfall.

Druvorna till Salentein Numina Malbec 2019 skördades under fyra dagar i april. Därefter fick vinet kallmacerera under 27 dagar, innan det jästes in i malolaktisk fas på ek för att slutligen lagras på franska ekfat under 14 månader.

Salentein är en privatägd estancia som odlar vin på drygt 5 000 tunnland, varav en fjärdedel ligger inom ett naturreservat. På bodegan finns också ett konst- och kulturcenter, ett vineri i världsklass, en retreat och en nybyggd katedral som är ett storslaget landmärke och används för vinlagring. Till största delen odlas den argentinska nationaldruvan Malbec, men även druvor som merlot, cabernet sauvignon och pinot noir är vanliga. Vita viner odlas i mindre omfattning, i huvudsak chardonnay.

Inspiration