Fakta
- Vinmakare José Galante
- Totalsyra 5,25 g/l
- Socker 2,0 g/l
- pH 3,73
Bodegas Salentein
Bodegas Salentein är pionjären inom premium vintillverkning i Uco-dalen. Högt upp utmed Andernas sluttningar i Uco Valley odlar de sina berömda viner. På dessa latituder är det inte lätt att vara vindruva. Här är klimatet mer varierat och riskfyllt än kanske någon annanstans i vinvärlden. Heta, torra somrar och isande kalla vårar avlöser varandra på ett oförutsägbart sätt. Det nyckfulla klimatet gör att vinerna varierar år från år. Att vara vindruva i Argentina är inte det lättaste jobb man kan få. På de extremt höga höjderna i Uco Valley faller nästan inget regn, klimatet är svalt, ibland hett, ofta kruttorrt, andra tider snöar det. Vin odlas på över 1050 - 1700 meters höjd, ofta stormar det och vinrankornas rötter får söka sig djupt ner i Andernas stenjord för att finna sin näring.
Malbec
På de närmast extrema höjderna i Uco valley stortrivs malbecdruvan. Det torra och svala klimatet gör att växtsäsongen blir längre och mognaden långsammare. En högre dos UV-ljus gör att druvorna utvecklar ett tjockare skal och får mer tanniner och mer smak. I dag har malbec utvecklats till Argentinas nationaldruva och druvsorten svarar för drygt 75 procent av världens malbecproduktion. Malbec som odlas i Mendoza skiljer sig från de malbecviner som odals på andra håll i världen. Vinerna blir nästan svarta och får en stor bärighet med tydliga viol-, kakao- och kaffetoner.
Vinet
2019 var ett varmt år i Uco Valley, under tre odlingsmånader slogs historiska värmerekord både vad gäller minimum- och maximumtemperaturer, samtidigt var luftfuktigheten högre än någonsin samt regn- och frostdagarna rekordfå. Dessutom plågades odlingarna av ovanligt stormiga dagar vilket orsakade betydande skador på skörden. Sammantaget gav detta en längre odlingssäsong än normalt, men med ett sämre utfall.
Druvorna till Salentein Numina Malbec 2019 skördades under fyra dagar i april. Därefter fick vinet kallmacerera under 27 dagar, innan det jästes in i malolaktisk fas på ek för att slutligen lagras på franska ekfat under 14 månader.