Silk & Spice Red Blend 2021

Nyhet
en flaska silk and spice rödvin med karta på etiketten

Silk & Spice Red Blend 2021

Silk & Spice Red Blend är ett mjukt och fruktigt vin med ett brett användningsområde – mustiga köttgrytor, grillat lamm- och nötkött, linsrätter med indisk touch, grillade grönsaker och smakrika ostar. Det är bara att utforska!

Silk & Spice Red Blend har en intensiv purpurröd färg. I doften dominerar mogna frukter, mörka körsbär och toner av vanilj och kaffe. Smaken är rik och fyllig, med syra och tanniner i perfekt balans, och inslag av muskot och nymald vitpeppar. Eftersmaken är lång och silkesmjuk med inslag av mörka körsbär.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (6 röster)
4
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
72520
Storlek
75 cl
Alkohol
13,5 %
Land/Region
Portugal
Passande mat
Fläsk Grill Lamm Nötkött
Smaktyp
Rött - Mustigt och fruktigt
Typ
Rött vin
Övrigt
Nyheter
Producent
Sogrape

Fakta

 • Druvor 35 % touriga nacional, 35 % alicante bouschet, 15 % baga, 10 % syrah, 5 % tinta roriz
 • Restsocker 1,5 g
 • Syra 5,8 g/L
 • pH 3,6
 • Vinmakare Diogo Sepúlveda

Gott att veta

Silk & Spice skapades som en hyllning till de portugisiska sjöfarare som öppnade handelsvägarna över haven för mer än 500 år sedan. Vasco da Gama blev 1498 den första europé som rundade Godahoppsudden och etablerade en sjöväg till Orienten. Det var en mycket besvärlig resa och besättningen genomgick många faror, men med sig hem hade de silke och kryddor som inbringade 60 gånger mer än expeditionen hade kostat. Silke och kryddor blev snart betydande handelsvaror, och gav betydande inkomster till Portugal.

Silk & Spice Red Blend har komponerats av Sograpes ansvariga vinmakare Diogo Sepúlveda med ett helt team av landets främsta vinodlare till sin hjälp. De mestadels lokala druvsorterna kommer från olika regioner i Portugal och blandas för att bli ett silkesmjukt, men samtidigt kryddigt vin. Tanken är att det ska vara ett äventyrligt vin där varje smakprov bjuder in till en upptäcktsresa.

Druvorna till Silk & Spice har skördats sort för sort och vinifierats separat. När druvorna kommer till vineriet jäser de under åtta dagar vid en temperatur på 26 grader. Efter jäsning separeras vinet från skal och jästsediment och får sedan vila på ståltank till dess det blandas och buteljeras.

Under 2021 var vintern kall och regnig. Den följdes av en varm vår och en het sommar med temperaturer över det normala. Skörden inleddes i slutet av augusti och pågick in i september.

Kort om Sogrape

Sogrape är ett familjeföretag som grundades 1942 av Fernando van Zeller Guedes. I dag leds Sogrape av fjärde generationen Guedes. Företaget är ett av Europas största vinföretag med fler än tusen anställda. Sogrape är nära sammanflätat med Mateus. Idén till Mateus föddes under en middag i början av 1940-talet. Samtalet kretsade kring svårigheterna att sälja vin i det krigshärjade Europa och att man istället borde exportera till Brasilien som stod utanför kriget och hade portugisiska som nationalspråk, man ville också hitta ett vin som var lättare att sälja till kvinnor. Mateus blev en enorm framgång och lade grunden till rosévinet som en helt ny kategori på marknaden.

Sogrape producerar viner i nästan samtliga Portugals vinstilar och i samtliga regioner i landet. Företaget är också verksamt i länder som Spanien, Chile, Argentina och Nya Zeeland. Sogrape har vuxit genom förvärv och satsningar. Sogrape har haft stor betydelse för att Portugal blivit ett allt viktigare vinland som numera kan visa upp ett pärlband av både vita och röda kvalitetsviner. Tidigare var Portugal nästan enbart känt för sina portviner. Sogrape har mycket högt ställda ekologiska ambitioner, man strävar efter att vara ett hållbart företag i alla aspekter och lägger mycket energi på att vara branschledande inom klimat-, miljö- och socialt arbete.

 • Silk & Spice utsågs till bästa köp och fick 91 poäng av Wine Enthusiast 2021
 • Tack vare Mateus har Sogrape kunnat expandera och involvera sig i en rad olika projekt i hemlandet och utomlands
 • Sogrape har över 30 varumärken som man arbetar med i fler än 130 länder
 • Sogrape äger 19 vinerier och 25 egendomar i samtliga Portugals vinområden
 • Silk & Spice är en serie med fyra viner som alla hyllar 1500-talets sjöfarare
 • Portugisiska viner kännetecknas av en mångfald med druvsorter, varav en stor del lokala
 • Sogrape har hela 77 sorter i sina odlingar och säljer nästan tre flaskor i sekunden, dygnet runt, året runt

Kommentarer

Producent Sogrape

Familjeföretaget Sogrape är den portugisiska vinindustrins ledande företag. Sogrape producerar viner från de flesta av Portugals regioner, men är också etablerade i länder som Spanien, Chile, Argentina och Nya Zeeland. Vinerna som Sogrape arbetar med är allt ifrån enklare bordsviner till världsberömda storsäljare som Matues Rosé och till mycket exklusiva och dyrbara viner, som exempelvis Portugals mest omskrivna vin Barca Velha.

Sogrape grundades 1942 av Fernando van Zeller Guedes och 15 vänner. Till en början hade bolaget det något otympliga namnet Sociedade Comercial dos Vinhos de Mesa de Portugal. Sograpes historia började med det berömda Mateus Rosé – ett vin som de flesta känner till och som till stora delar startade den rosévinstrend som kommit att växa fram under 2000-talet. Sograpes historia är direkt sammankopplad med Mateus framgångar. Tack vara Mateus har Sogrape kunnat expandera och involvera sig i en rad olika projekt i hemlandet och utomlands.

Mycket stor betydelse för Portugal som vinland har Ferreirinha, (1811–1896), eller Dona Antónia Ferreira, som hon egentligen hette. Hon brukar beskrivas som urmodern för den moderna portugisiska vinodlingen. Hon var med och utvecklade portvinerna i Douro och de metoder som alltjämt används. Douro är alltjämt den region som är mest förknippad med Sogrape. Här görs exempelvis de stora portvinerna Sandeman och det vin som bär Dona Antonias namn, Ferreira. Dona Antonia var också den som gick främst i arbetet med att motverka vinlusens härjningar i landet. Många av Portugals klassiska vingårdar kan kopplas till henne, och till Sogrape som ser till att vinerna från dessa odlingar alltjämt förtjusar världen. Ferreirinhas namn finns ofta på Sograpes etiketter. Sogrape äger också den berömda gården Quinta do Porto i Douro där Dona Antónia Ferreira huserade. Hon sägs fortfarande vandra i salarna om nätterna och hålla en vakande hand över odlingarna.

Sogrape producerar viner i nästan alla Portugals vinstilar och från de flesta regioner i landet. Företaget har vuxit genom förvärv och satsningar. Familjeföretaget har haft stor betydelse för att Portugal ses som ett allt intressantare vinland och som ett land, som tidigare nästan enbart var känt för sina portviner, numer kan visa upp ett pärlband av både vita och röda kvalitetsviner. Motorn i den utvecklingen har till stora delar varit Sograpes förmåga att investera i metoder, teknik, innovationer och marknad.

Sogrape äger i dag flera vinerier, det första byggdes 1962, och så sent som 2016 utsågs vineriet Sogrape Vinhos till världens främsta vineri av World Association of Writers and journalists. Sogrape har mycket högt ställda ekologiska ambitioner och strävar efter att vara ett hållbart företag inom alla aspekter. Man lägger mycket energi på att vara branschledande inom klimat-, miljö- och socialt arbete. Man har ett aktivt hållbarhetsarbete i sina egna verksamheter, med ett antal projekt som ständigt pågår, och man hjälper även sina leverantörer att driva små som stora odlingar på ett sätt som minskar avtrycken på miljö och klimat.

I dag leds Sogrape av fjärde generationen Guedes, 2015 tog Fernando Guedes över efter sin äldre bror Salvador. Sogrape är Portugals största vinföretag, har fler än 1 000 anställda och arbetar med över 30 varumärken i närmare 130 länder. Företaget äger 19 vinerier och 25 egendomar i tolv av Portugals vinregioner där man odlar vin på mer än 1 600 hektar. Portugisiska viner kännetecknas av en mångfald med druvsorter, varav en stor del lokala, Sogrape har hela 77 sorter i sina odlingar.

Inspiration