Speri Ripasso 2021

Ekologisk
en flaska speri ripasso

Speri Ripasso 2021

Ripasso är namnet på ett traditionellt vin från Valpolicella, som får extra kraft genom en andra jäsning tillsammans med pressresterna från amaronedruvor. Druvorna, corvina veronese 70%, rondinella 20% och molinara 10%, från vingårdar i hjärtat av Valpolicella Classico, har fått jäsa 8-10 dagar med skalkontakt och därefter jäst malolaktiskt. Första veckan i mars nästkommande år har sedan pressrester efter amaroneframställning tillsatts och i åtta dagar har vinet fått en andra jäsning och macerering. Ripasson har sedan lagrats på stora ekfat i tolv månader.

Ett medelfylligt och elegant vin med smak av körsbärskärnor, fat och kryddor. Kraftfulla, alkoholstarka röda viner som Ripasso och Amarone passar till smakrika rätter som fet tamfågel men är mycket populärt även till viltkött och lagrade ostar. Rekommenderad serveringstemperatur 16-18°C.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
72515
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Corvina Molinara Rondinella
Land/Region
Italien
Passande mat
Grill Lamm Nötkött Ost Vilt
Smaktyp
Rött - Mustigt och fruktigt
Typ
Rött vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Speri

Speri

Speri är en legendarisk familj inom den italienska vinindustrin. På flera sätt har familjen Speri satt Valpolicella på världens vinkarta, bland annat genom att gå i bräschen för att göra Ripasso och Amarone världsberömt. Nu har man gjort ännu en markering och lagt om hela sin produktion till ekologisk. Från och med årgång 2015 är alla Speris viner ekologiska.

Speri har alltid hyllat principen att det är vingården som bestämmer vinets kvalitet. Därför är man mycket mån om marken och odlingsförutsättningarna i respektive gård. Man har till och med behållit och låtit restaurera de gamla historiska stenmurarna som löper utmed sluttningarna för att inte störa balansen i odlingarna. Genom att miljöcertifiera hela verksamheten tar man nu ännu ett steg när det gäller omsorgen om vingårdarna, om markerna och om vinets kvalitet. Speri har nu infört metoder som kombinerar kunskap om ekologi, växtfysiologi, biokemi och insekters beteende. Till exempel låter man ogräs, gräs och annan vegetation vara kvar på odlingsarealerna för att säkerställa förekomsten av organiska ämnen i jorden. Man återför också kompost och rester från vinproduktionen.

Området Valpolicella i nordöstra Italien har de sista åren fått ett starkt uppsving med dramatiskt ökad kvalitet på sina viner. Med fokus på den lokala corvinadruvan och tillämpande av moderna metoder, utan att för den skull glömma traditioner, har producenter som Speri visat på områdets stora potential och funnit nya konsumenter över hela världen.

Producent Speri

Familjen Speri har under flera generationer varit aktiva vinproducenter. De äger idag totalt 45 hektar vingårdar i de bästa delarna av Valpolicella Classico, främst i kommunerna Negrar och Fumane. Allt vin produceras på druvor från egna vingårdar, och de vinifieras separat för att behålla varje vingårds individuella karaktär. Manuell skörd och användning av organisk näring istället för konstgödning borgar för hög kvalitet.

Speri är en legendarisk familj inom den italienska vinindustrin. På flera sätt har familjen Speri satt Valpolicella på världens vinkarta, bland annat genom att gå i bräschen för att göra Ripasso och Amarone världsberömt. Nu har man gjort ännu en markering och lagt om hela sin produktion till ekologisk. Från och med årgång 2015 är alla Speris viner ekologiska.

Speri har alltid hyllat principen att det är vingården som bestämmer vinets kvalitet. Därför är man mycket mån om marken och odlingsförutsättningarna i respektive gård. Man har till och med behållit och låtit restaurera de gamla historiska stenmurarna som löper utmed sluttningarna för att inte störa balansen i odlingarna. Genom att miljöcertifiera hela verksamheten tar man nu ännu ett steg när det gäller omsorgen om vingårdarna, om markerna och om vinets kvalitet. Speri har nu infört metoder som kombinerar kunskap om ekologi, växtfysiologi, biokemi och insekters beteende. Till exempel låter man ogräs, gräs och annan vegetation vara kvar på odlingsarealerna för att säkerställa förekomsten av organiska ämnen i jorden. Man återför också kompost och rester från vinproduktionen.

 

Produkter från Speri

Inspiration