Om Speri
Speri är en legendarisk familj inom den italienska vinindustrin. På flera sätt har familjen Speri satt Valpolicella på världens vinkarta, bland annat genom att gå i bräschen för att göra Ripasso och Amarone världsberömt. Nu har man gjort ännu en markering och lagt om hela sin produktion till ekologisk. Från och med årgång 2015 är alla Speris viner ekologiska.
Speri har alltid hyllat principen att det är vingården som bestämmer vinets kvalitet. Därför är man mycket mån om marken och odlingsförutsättningarna i respektive gård. Man har till och med behållit och låtit restaurera de gamla historiska stenmurarna som löper utmed sluttningarna för att inte störa balansen i odlingarna. Genom att miljöcertifiera hela verksamheten tar man nu ännu ett steg när det gäller omsorgen om vingårdarna, om markerna och om vinets kvalitet. Speri har nu infört metoder som kombinerar kunskap om ekologi, växtfysiologi, biokemi och insekters beteende. Till exempel låter man ogräs, gräs och annan vegetation vara kvar på odlingsarealerna för att säkerställa förekomsten av organiska ämnen i jorden. Man återför också kompost och rester från vinproduktionen. Dessutom arbetar man med biologisk bekämpning av skadeinsekter med genom så kallade feromoner som minskar insekternas förmåga att föröka sig.
Familjen Speri har odlat vin i den mest berömda delen av Valpolicella, Valpolicella Classico, sedan 1800-talet. I dag drivs verksamheten av sjunde generationen Speri och man är en av de stora familjerna inom den italienska vinindustrin. 2015 eko-certifierade Speri hela sin verksamhet. Familjen håller fast vid gamla traditionella metoder. Man binder till exempel upp vinrankorna i pergolasystem, gödslar biodynamiskt med kompost, gräs och löv och skördar för hand. Speri odlar viner på drygt 60 hektar och flera av deras signaturviner tillhör Italiens mest prisbelönta. Man använder uteslutande egenodlade druvor och sorter som är traditionella i Valpolicella.
- Familjen Speri anses ha gått i bräschen för att göra Ripasso och Amarone världsberömda
- Valpolicella ligger öster om Gardasjön i nordöstra Italien
- Här odlades redan på romartiden det söta vinet recioto (regionens ursprungsvin)
- Familjen Speri har full kontroll över hela processen från odling till buteljering och distribution
- Som miljöcertifierad premium odlare är Speri en förebild för många andra betydande italienska vinproducenter
Vinet
Vinet består av druvsorterna corvina veronese 60%, rondinella 30% och molinara 10%. Det har odlats i San Pietro i hjärtat av Valpolicella på relativt hög höjd över havet. Vinet är lagrats på ståltank och har genomgått både traditionell och malolaktisk jäsning.