Tenuta di Campomaggio Chianti Classico DOCG 2019

en flaska rödvin från toscana

Tenuta di Campomaggio Chianti Classico DOCG 2019

Chianti Classico har en ljus rubinröd färg. Doften är fruktig med mogna svarta körsbär och små inslag av röda frukter, viol och balsamvinäger. Smaken är elegant och balanserad med behaglig struktur, lätta unga tanniner, fin syra och en lång eftersmak.

Campomaggios Chianti Classico DOCG kan drickas nu men utvecklas under cirka 10 års lagring.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (3 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
57693
Storlek
75 cl
Alkohol
13,5 %
Druva
Sangiovese
Land/Region
Italien Toscana
Passande mat
Fläsk Grill Nötkött Ost Pasta
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Producent
Vigneti di Campomaggio

Fakta

 • Jordmån Kalkhaltig lerjord med mycket klippor och sten
 • Odlingsläge Syd, sydväst och sydöst
 • Odlingssätt Spalje cordon
 • Skörd Oktober
 • Total syra 5,71 g/l
 • Restsocker 3,38 g/l

Historik

Chiantidistriktet sträcker sig över södra delen av Florensprovinsen och in på Sienas domäner. Chianti är en av de första vinregionerna som officiellt erkändes och avgränsades. Det skedde redan 1716 då Chianti proklamerades kring städerna Castellina, Radda och Gaiole, strax norr om Siena, i ett officiellt dekret av Cosimo III, storhertig av Toscana. Den ursprungliga begränsningen är det vi i dag kallar Chianti Classico. Skälet till proklamationen var att just den här delen av Toscana redan då ansågs producera viner av särskilt hög kvalitet. På 1930-talet utökade den italienska regeringen det historiska distriktet med ytterligare områden som ansågs värdiga Chianti-namnet. Inte förrän 1996 blev Chianti Classico avgränsat igen när de ursprungliga gränserna gjordes till en separat DOCG. Vinodlarna i Chianti Classico är mycket noga med att framhålla sin historiska koppling och sammanblandar sig ogärna med det stora Chianti. Många Classicos görs av 100 % sangiovese men kan innehålla upp till 20 % av andra tillåtna druvsorter. Receptet på ett Chiantivin sägs ha satts av Baron Bettino Ricasoli som 1872 skrev ner den så kallade Chiantiformeln där han slog fast med vad Sangiovese-druvan skulle blandas för att nå den perfekta balansen mellan syra och strävhet. Sedan Chiantiformeln blivit känd valde vintillverkare över hela Italien att kopiera receptet och distriktet Chianti höll på att förvandlas till en vintyp. För att skydda sitt vin grundade 1924 vinbönderna i Chianti Classico Italiens första producentförening Gallo Nero, den svarta tuppen. De bästa Classicovinerna har ljusrödfärg, lätt syra, behagliga tanniner och mycket fyllig och mogen frukt, ofta finner man även toner av cederträ, torkade örter, fänkål, balsamvinäger och tobak.

Vinet

Vintern 2019 var mild och regnig och följdes av en vår med några tidiga frostnätter. Hela April hade ovanligt kallt väder vilket hämmade knoppsättningen. Sommaren var mycket varm och torr, liksom hösten ända fram till skörd. Vinet blev dock aldrig stressat och årgången blev exceptionell. 70 % av vinet har jästs på rostfria ståltankar, 30 % i 50 hektoliters ekfat. Vinet har till 70 % lagrats på ståltank och 30 % på stora ekfat (25 och 35 hl). Den slutliga blandningen har legat 12 månader på ståltank och lagrats ytterligare 3–6 månader på flaska.

Campomaggio rötter går tillbaka till vinets vagga, då folket som levde i Chiantiområdet började med vinodling på 1000-talet före Kristus. Godset Campomaggio byggdes i detta mytologiska landskap i början av 1700-talet. Det är en magnifik herrgård, omgiven av skogar och vingårdar så långt ögat når.

Campomaggio Estate täcker 27 hektar i ett av de bästa områdena i Chianti Classico. Gårdens historia går tillbaka till omkring 1700 då herrgården och den lantliga byn mitt bland vingårdarna växte fram. I början av 1900 köptes egendomen av familjen Sedelmayer som började sälja godset viner under eget namn. 1990 förvärvades Campomaggio Estate av den legendariska toscanska vinodlarfamiljen Castellani som rekonstruerade de gamla vingårdarna och byggde ett nytt vineri i sten. Med Castellanifamiljen fick Campomaggio ett stort genomslag och den spektakulära vingården ett alltmer växande rykte.

 • Tenuta di Campomaggio producerar omkring 170 000 flaskor årligen
 • Man odlar till allra största delen sangiovese, men också syrah och cabernet sauvignon
 • På egendomen ligger Campomaggio Villa som är en luxuöst gårdshotell som varje år lockar mängder med vinentusiaster
 •  I dag drivs verksamheten av en ny generation, Tommaso Bonuccelli och Cecilia Castellani, med stort fokus på ursprung och miljö
 • Vinodlingarna ligger på mellan 280 och 480 meter över havet

Produkter från Vigneti di Campomaggio

Inspiration