Fakta
- Jordmån Kalkhaltig lerjord med mycket klippor och sten, 30 % skifferhaltig Galestro
- Odlingsläge Syd, sydväst och sydöst
- Odlingssätt Spalje cordon
- Skörd Första veckan i Oktober
- Total syra 5,9 g/l
- pH 3,33
Historik
Chianti är ett av vinvärldens mest fascinerande distrikt. Denna mycket vackra del av Toscana, mellan Florens och Sienna har en uråldrig vintradition. Kanske var det rent av här som vinodlingen en gång började. En konst som de senare spred över stora delar av östra Medelhavsområdet. Chianti är ett mycket vackert landskap med gröna, böljande kullar, vinodlingar, medeltida bergsbyar utmed trånga slingrande väger och däremellan fabulösa fursteslott.
Redan på 1700-talet fick vinet från Chianti rykte om sig att vara av särdeles hög kvalitet. Man ville skydda sitt vin och gav det vinvärldens första ursprungsmärkning. På 1870-talet spreds den så kallade Chiantiformeln över Italien, det vill säga ”hemligheten” om hur man bäst blandade sangiovese-druvorna med andra druvor för att nå den optimala balansen mellan syra och strävhet. När receptet blev känt började man göra Chiantiviner långt utanför det egentliga Chianti. Det berömda lokala vinet började bli en vintyp. För att skydda sitt vin grundade 1924 vinbönderna i Chianti Italiens första producentförening Gallo Nero, den svarta tuppen. På 1930-talet utökade den italienska regeringen Chiantis ursprungliga gränser. Detta sågs med oblida ögon från det egentliga Chianti och så småningom klassificerades den ursprungliga avgränsningen som Chianti Classico och fick DOCG-klassificering. I Toscana odlas till största delen den italienska nationaldruvan sangiovese, men den blandas ofta upp med andra mer klassiska druvsorter, 20 % iblandning är tillåten.
Tillverkning
Campomaggio Chianti Classico Riserva skördades första veckan i oktober 2018. Årgången präglades av ett ovanligt kallt klimat. Sommaren var nederbördsrik och vinet mognade något senare än vanligt. Vinet har fått jäsa i 5 000 liters ekfat. Därefter har två tredjedelar lagrats på stora ekfat och den återstående delen på barriquer (225 liter) och tonneau-fat, 900-liter, under 12–18 månader. Den slutliga blandningen har sedan lagrats på flaska under 3–6 månader.