Tenuta di Campomaggio Chianti Classico Riserva DOCG 2018

en flaska toscana rött vin

Tenuta di Campomaggio Chianti Classico Riserva DOCG 2018

Campomaggio Chianti Classico Riserva har en djup rubinröd färg. Doften har en söt kryddighet med lätta jordiga inslag, choklad och kryddnejlika. Där finns också blodapelsin och mogna plommon. Smaken är djup, generös och har en välbalanserad syra, med friska tanniner som lovar lång lagring. I eftersmaken kommer en balsamiko-ton som gör att vinet känns friskt och elegant.

Lagringspotentialen är mycket stor och under rätt omständigheter fortsätter vinet att utvecklas under minst 15 år.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
57696
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Sangiovese
Land/Region
Italien Toscana
Passande mat
Fågel Fläsk Nötkött Ost
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Producent
Vigneti di Campomaggio

Fakta

 • Jordmån Kalkhaltig lerjord med mycket klippor och sten, 30 % skifferhaltig Galestro
 • Odlingsläge Syd, sydväst och sydöst
 • Odlingssätt Spalje cordon
 • Skörd Första veckan i Oktober
 • Total syra 5,9 g/l
 • pH 3,33

Historik

Chianti är ett av vinvärldens mest fascinerande distrikt. Denna mycket vackra del av Toscana, mellan Florens och Sienna har en uråldrig vintradition. Kanske var det rent av här som vinodlingen en gång började. En konst som de senare spred över stora delar av östra Medelhavsområdet. Chianti är ett mycket vackert landskap med gröna, böljande kullar, vinodlingar, medeltida bergsbyar utmed trånga slingrande väger och däremellan fabulösa fursteslott.

Redan på 1700-talet fick vinet från Chianti rykte om sig att vara av särdeles hög kvalitet. Man ville skydda sitt vin och gav det vinvärldens första ursprungsmärkning. På 1870-talet spreds den så kallade Chiantiformeln över Italien, det vill säga ”hemligheten” om hur man bäst blandade sangiovese-druvorna med andra druvor för att nå den optimala balansen mellan syra och strävhet. När receptet blev känt började man göra Chiantiviner långt utanför det egentliga Chianti. Det berömda lokala vinet började bli en vintyp. För att skydda sitt vin grundade 1924 vinbönderna i Chianti Italiens första producentförening Gallo Nero, den svarta tuppen. På 1930-talet utökade den italienska regeringen Chiantis ursprungliga gränser. Detta sågs med oblida ögon från det egentliga Chianti och så småningom klassificerades den ursprungliga avgränsningen som Chianti Classico och fick DOCG-klassificering. I Toscana odlas till största delen den italienska nationaldruvan sangiovese, men den blandas ofta upp med andra mer klassiska druvsorter, 20 % iblandning är tillåten.

Tillverkning

Campomaggio Chianti Classico Riserva skördades första veckan i oktober 2018. Årgången präglades av ett ovanligt kallt klimat. Sommaren var nederbördsrik och vinet mognade något senare än vanligt. Vinet har fått jäsa i 5 000 liters ekfat. Därefter har två tredjedelar lagrats på stora ekfat och den återstående delen på barriquer (225 liter) och tonneau-fat, 900-liter, under 12–18 månader. Den slutliga blandningen har sedan lagrats på flaska under 3–6 månader.

Campomaggio rötter går tillbaka till vinets vagga, då folket som levde i Chiantiområdet började med vinodling på 1000-talet före Kristus. Godset Campomaggio byggdes i detta mytologiska landskap i början av 1700-talet. Det är en magnifik herrgård, omgiven av skogar och vingårdar så långt ögat når.

Campomaggio Estate täcker 27 hektar i ett av de bästa områdena i Chianti Classico. Gårdens historia går tillbaka till omkring 1700 då herrgården och den lantliga byn mitt bland vingårdarna växte fram. I början av 1900 köptes egendomen av familjen Sedelmayer som började sälja godset viner under eget namn. 1990 förvärvades Campomaggio Estate av den legendariska toscanska vinodlarfamiljen Castellani som rekonstruerade de gamla vingårdarna och byggde ett nytt vineri i sten. Med Castellanifamiljen fick Campomaggio ett stort genomslag och den spektakulära vingården ett alltmer växande rykte.

 • Tenuta di Campomaggio producerar omkring 170 000 flaskor årligen
 • Man odlar till allra största delen sangiovese, men också syrah och cabernet sauvignon
 • På egendomen ligger Campomaggio Villa som är en luxuöst gårdshotell som varje år lockar mängder med vinentusiaster
 •  I dag drivs verksamheten av en ny generation, Tommaso Bonuccelli och Cecilia Castellani, med stort fokus på ursprung och miljö
 • Vinodlingarna ligger på mellan 280 och 480 meter över havet

Produkter från Vigneti di Campomaggio

Inspiration